Liminkalainen historioitsija FL, TM Markku Kuorilehto on julkaissut teoksen talonpoikaisjohtaja Hannu Krankasta. Hannu Krankka eli kahden puolen 1600-luvun taitetta. Hän oli pohjoispohjalainen talonpoika, nuijapäällikkö, lohivouti ja sotilas. Hänestä ei ole esitetty aiemmin laajempaa yhtenäistä tutkimusta. Markku Kuorilehto täyttää mainosti aukon.
Hannu Krankan sotilaallinen toiminta osuu 1500-luvun viime vuosikymmeniin. Vuonna 1595 päättyi 25-vuotinen sota Venäjän ja Ruotsin väillä. Se oli tuhoisa vaihe niin Limingan kuin Oulu‑, Kiiminki- ja Iijokivarsien asukkaille ja kylille. Tuo aika nosti jälkipolville tarinat Pekka Vesaisesta ja eräistä muista Pohjois-Pohjanmaan talonpoikaisjohtajista. Ruotsissa käytiin sisällissotaa vallan perimisestä Kustaa Vaasan poikien Kaarlen ja Juhanan sekä tämän pojan Sigismundin välillä. Suomessa tuo aika johti nuijasotaan, jossa talonpojat nousivat kapinaan puolustamaan oikeuksiaan mielivaltaista esivaltaa vastaan.
Nuijasodasta muistetaan yleensä Jaakko Ilkka ja hänen mestauskuolemansa. Hannu Krankka kokosi nuijasodan toisessa vaiheessa 1590-luvun lopulla talonpojat laajalti koko Pohjanmaan alueelta kapinaan ”herroja” vastaan. Hannu Krankan merkitys on paljolti Kaarlo Kramsun runon takia jäänyt Jaakko Ilkan ja muiden eteläpohjalaisten talonpoikaisjohtajien maineen varjoon. Ehkä me pohjoispohjalaiset ollaan vaatimattomampia eteläpohojalaasten rinnalla.
Kuorilehdon tutkimus ole vain nuijasotahistoriaa. Hannu Krankka määrättiin vielä 1600-luvun puolella johtamaan tiedustelua Venäjän vastaiselle rajalla ja rajan tuolle puolellekin. Siitä hyvästä hän sai joksikin aikaa veropapauden. Kuorilehto kuvaa Krankan suvun historiaa, suvun nousua ja vähittäistä vajoamista mahtavuuden päivistä. Samalla tutkimus on hyvä ajankuvaus.
Hannu Krankka toimi kruunun määräämänä lohivoutina Iissäkin. Tässä tehtävässä ei hänen suosionsa noussut talonpoikien silmissä. Kirjasta käyvät ilmi Iin lohenpyyntipaikat joessa ja merellä.
Hannu Krankka oli kirjoitustaitoinen talonpoika, joka kykeni kirjoittamaan voudintilejä ruotsiksi. Taidot helpottivat asioimista ylempien virkamiesten, jopa kuninkaan kanssa.
Olen ihaillut Liminkaa kuntana, joka pitää paikkakunnan historiaa ja kulttuurin vaalimista arvossa. Se on emäpitäjä Iin tavoin. Krankka-teoksella on arvovaltainen Hannu Krankka ‑historiatoimikunta, mikä on mahdollistanut teokselle taloudellisen tuen. Sen ansiosta kirja on komea ulkonaisestikin. Markku Kuorilehto on vastannut ansiokkaastti toimikunnan tavoitteisiin.
Kirjaa on myynnissä Limingan hienossa kirjastossa, johon tein maakuntamatkan hankkiessani mielenkiintoista luettavaa.
Pertti Huovinen