Tänä vuonna talvi muistutteli itsestään jo syyskuussa kunnon lumisateella. Syksyn musta pimeys jää hiljalleen taakse, vaikka vuorokauden valoisa aika lyhenee.
Kellojakin saadaan taas siirrellä, vaikka jo kolme vuotta sitten eläteltiin toivoa, että siirtelystä päästään eroon. Kesäaika päättyy ja talviaika alkaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kelloja siirretään tunti taaksepäin aamuyöllä kello 4.
On harmillista, että tästä muinaisjäänteestä ei olla vieläkään päästy eroon. Kesä- ja normaaliaikojen tarkoituksena on lisätä valoisaa aikaa valveillaoloon ja työntekoon. Nykyisessä sähköisessä yhteiskunnassa kukaan tuskin enää kaipaa tätä joka keväistä ja syksyistä rumbaa. Monella sisäinen kello menee sekaisin moisesta siirtelystä.
Tieteen kuvalehti julkaisi vastikään artikkelin, jossa todetaan, että varsinkin kellojen siirtely kesäaikaan maaliskuun lopussa vaikuttaa kehoon, ja elimistöltä kuluu viisi päivää sopeutua uuteen aikaan. Syksyinen kellonsiirto on yleensä helpompaa, ja sopeutumiseen menee lyhyempi aika, ihmisen sisäinen kello kun jätättää luonnostaan. Useissa eri tutkimuksissa siirtelystä on osoitettu olevan haittaa terveydelle. Erityisesti sairaille ja vanhuksille sekä kaamosoireista kärsiville siirtely on raskasta.
Tehdyissä kyselyissä suomalaiset ovat toivoneet siirtymistä ikuiseen talvi- eli normaaliaikaan, jolloin luonnon ja ihmisen kellot olisivat lähempänä toisiaan. Tällöin myös unihäiriöitä olisi aiempaa vähemmän. Siirtämättömyyttä odotellessa.