Olen toiminut Iissä varavaltuutettuna 1990-luvulla ja jättäydyin pois kunnallispolitiikasta yrittäjän kiireiden vuoksi. Viime kaudella palattuani kunnallispolitiikkaan olin varavaltuutetuna ja nyt sitten uuteen valtuustoon minut äänestettiin valtuutetuksi. Vaaliteemana minulla oli mm. kunnan talouden tasapainottaminen ja uskallus tehdä päätöksiä vaikeistakin asioista.
Jos kunnan taloutta ei saada tasapainoon, uhkana on ajatuminen kriisikunnaksi ja sen kautta mahdollisesti liitetyksi Oulun kaupunkiin. Tämä tarkoittaisi palveluiden keskittämistä Ouluun. Kaupanvahvistajana toimiessani olen keskustellut useiden Iihin muuttaneen henkilön kanssa syystä miksi muutatte Iihin. Pääsääntöisesti kaikkien heidän viesti päätöksestä muuttaa Iin kuntaan oli se, että pääsi pois Oulusta. He olivat turhautuneita palveluiden häviämisestä niin entisen Kiimingin, Haukiputaan ja Oulunsalon kunnan alueelta. Tämä onkin haaste meille iiläisille valtuutetuille miten säilyä omana kuntana ja tuottaa tarvittavat palvelut. Vastaus on selkeä: talouden tasapainottaminen.
Tämän valtuustokauden alussa ei ole tehty mitään konkreettisia säästö- tai investointipäätöksiä. Valtuusto on kokoontunut useita kertoja työkokouksiin aiheenaan FGG:n listan käsittely (nk. Laesterän lista Iin kuntatalouden sopeuttamisesta) ja talousarvion valmistelu.
Tuon FGG:n listan on tilannut edellinen valtuusto ja erikoista on ollut, että listaa on arvosteltu sen sisällön vuoksi vaikka sellainen on itse tilattu. Nyt käydyissä keskusteluissa on pyritty löytämään yhteiset keinot niin säästöihin kuin palveluiden tuotantoon. Keskustelut ovat olleet avoimia ja rakentavia. Toki joskus keskustelu siirtyy harhapoluille ja puhumiseen ”lillukanvarsista”. Tämä on toki luonnollista asian vaikeuden tuntien. Toki on huomattava, että nämä keskustelut ovat vain valmistelua tulevaan talousarvioon mutta toki osin myös koko valtuuskauden aikaan. Päätöksiä ei ole vielä tehty mutta tulevat olemaan pohjana sille.
Viime kaudella varavaltuutetuna havaitsin kuinka vaikeaa päätöksen teko lopulta on. Ymmärrettävää on, että jokainen valtuutettu edustaa omaa äänestäjäkuntaa, mutta samalla valtuutetun pitäisi pystyä tekemään päätöksiä kaikkien kuntalaisten puolesta ja heidän yhteinen etu huomioiden. Joskus joutuu tekemään päätöksiä myös oman äänestäjäkunnan mielipiteen vastaisesti. Tällöin pitää pystyä perustelemaan päätöksensä ja kantaa siitä vastuu. Meidät on valittu päättämään.
Päätöksentekoon vaikuttaa myös joidenkin puolueiden vaatima ryhmäkuri. Tässäkin tavassa on omat hyvät puolensa vaikkakin itse pidän tapaa enemmänkin ikävänä junttaamisena. Oman edustamani puolueen osalta voin lausua, että keskustelemme asioista avoimesti ryhmän sisällä ja päätökset ovat yleensä olleet yksimielisiä. Ryhmäkuria ei ole vaadittu ja toisenlainen äänestykäyttäytyminen on sallittu.
Myöhemmin syyskaudella selviää kuinka tuleva budjetti saadaan tasapainoon ja mitä tulemme valtuuston kokouksessa päättämään. Onnistuiko valmistelu. Viime kaudelta jäi muistiin varmasti pitkä yli keskiyöhön pidetty maratonkokous. Kokouksen pituuteen vaikutti tuolloin myös varmasti se, että kokousta oli yleisön mahdollista seurata nettiyhteyden kautta. Valtuutettujen puheet osittain pahoin rönsyilivät aiheen ohikin.
Toivottavasti nyt koko syksyn tehty valmistelu tuottaa hyvän tuloksen ja päätöksenteko olisi sujuvaa ja jämäkkää.
Markku Koskela, Iin valtuutettu, Kokoomus