Viime viikolla ylikiiminkiläisen Päiväkoti Piilometsän väki kutsui vieraita tutustumaan Vettenhaltijat-näyttelyynsä, joka on esillä Kiimingin kirjastossa tämän kuun loppuun asti. Näyttelyä olivat esittelemässä Piilometsän varhaiskasvatuksen opettaja ja ympäristökasvattaja Kaisu Pöyskö sekä joukko pieniä Vettenhaltijoita.
Pääesittelijänä toimi jo alakoulun ensimmäistä luokkaa käyvä Vettenhaltija Nella Lehto. Lehto muistaa, että kun ensimmäisiä valokuvia ja videoita näyttelyä varten otettiin, häntä jännitti jonkin verran.
– Se oli ihan uutta, ja en tajunnut, että näyttelystä tulisi näin iso juttu ja se olisi niin monessa paikassa esillä. Tämä on jatkunut jo niin pitkään, että nyt siihen on jo tottunut, Lehto pohtii.
Lehdon mielestä parasta Vettenhaltijat-näyttelyssä mukana olemisessa on ollut se, että näyttelyä on tehty koko päiväkodin voimin yhdessä.
– Parhaiten on jäänyt mieleen, kun kävimme katsomassa vesiputousta Hepokönkäällä. Se oli tosi hieno, Lehto kertoo.
Kaisu Pöyskön mukaan Vettenhaltijat-näyttelyn yhteydessä on pidetty kutsuvierastilaisuuksia aina näyttelyn vaihtaessa paikkaa. Näyttely oli ensi kertaa esillä Oulun pääkirjastossa, ja edellisen kerran se on ollut esillä Puolangan kirjastossa viime joulukuussa.
– Täältä Kiimingistä näyttely jatkaa matkaa Haukiputaalle. Toiveena olisi päästä vielä Ouluunkin esille toisen kerran, Pöyskö kertoo.
Pöyskön mukaan näyttely on otettu kaikkialla positiivisesti vastaan, ja siitä saatu palaute on ollut aina mukavaa. Kiiminkiin näyttely päätettiin tuoda juuri nyt, sillä vesistöasiat ovat ajankohtaisia alueelle tehdyn malminetsintälupahakemuksen myötä.
– Korostan kuitenkin, että näyttelyn tarkoitus ei ole minkään yksittäisen vesistön tai ympäristöongelman esittely. Pääasia on edistää puhtaiden vesien säilymistä kaikkialla, Pöyskö tiivistää.
Torstaiseen tilaisuuteen oli saapunut kutsuvieraita Pro Kiiminkijoen Vesistöalue Ry:stä sekä Kiiminkijoki Ry:stä. Pro Kiiminkijoen vesistöalue Ry:n sihteeri Sari Backman kertoo, että Vettenhaltijat-näyttely herättää hänessä toivoa.
– Kyllä toivo on se päällimmäinen tunne tästä näyttelystä, tämmöisen työn kautta ihmiset saadaan ajattelemaan vesistöasioita. Vesistöt ja niiden kunnosta heräävä huoli ovat kuitenkin koko Oulun seutua yhdistävä tekijä Backman sanoo.
– Kävin tutustumassa näyttelyyn hetki kun se pystytettiin tänne, ja tämä on juuri minun makuuni olevaa taidetta. On ihanaa, kun tänään lapset ovat esittelemässä itse tätä näyttelyä, täydentää yhdistyksen perustajajäsen Eva Heiman.
Kiiminkijoki Ry:n Sihteeri Petri Haapalan mielestä monet muutkin päiväkodit ja koulut voisivat ottaa mallia Piilometsästä ja vierailla vesistökohteissa.
– On hienoa, että päiväkoti on vieraillut ja käynyt tutustumassa Viinivaaran alkuperäisiin lähteisiin, joista vesi tulee. Niillä pitäisi kaikkien käydä, Haapala hymyilee.
Kaikki kutsuvieraat ovat sitä mieltä, että luontokasvatusta voi aina olla lisää. Haapala toteaa, että etenkin Ouluun päin mentäessä alkuperäinen luonto alkaa olla jo kaukana. Backmanin mielestä Piilometsän kaltaisen luontopäiväkodin olemassaolo on etenkin Ylikiimingin ja Kiimingin alueella tärkeää alueen luonnon ja vesistöjen vuoksi.
– Luontopäiväkodissa isoja, yhteiskunnallisia asioita viedään lasten tasolle, ja ne puetaan uudelleen lasten näkökulmasta Vettenhaltijoiden kaltaisiksi tarinoiksi. Tämä on hyvä tapa tuoda myös aikuisille esille luontokasvatusta, Backman toteaa.
Heimanin mielestä luonto- ja vesistökasvatuksen esiintuominen juuri aikuisväestölle on juuri nyt tärkeää erityisesti Pöyskönkin mainitseman malminetsintälupahakemuksen takia. Hän muistuttaa, että puhtaan veden riittävyyttä ja saatavuutta pitää ajatella myös tulevien sukupolvien kannalta.
– Lisäksi etenkin Kiimingin, Haukiputaan ja Ylikiimingin alueella vesistöt ovat niitä merkityksellisiä paikkoja, joiden äärellä on vietetty lapsuutta. Ne jäävät meidän jälkeemmekin tänne, ja on meidän vastuullamme suojella näitä sosiaalisestikin merkityksellisiä paikkoja, Heiman pohtii.
Mikä Vettenhaltijat?
- Näyttelyn lähtökohtana on ympäristö- ja luontokasvatukseen painottuneen päiväkoti Piilometsän aikuisten ja lasten yhteiset pohdinnat paikallisten vesistöjemme tulevaisuudesta.
- Näyttelyssä kuvataan Vettenhaltijoiden tarinaa Viinivaaran lähteiltä Nuorittanjoelle sekä Kiiminkijoen kautta Perämerelle saakka. Näyttelyssä kulkevat rinnakkain Vettenhaltijoista ja Maahisista otetut valokuvat ja lasten tekemät maalaukset ja muut taideteokset.
- Kaikki Piilometsän lapset ovat osallistuneet projektityön tekemiseen. Lapset rakensivat kuviin perustuvan tarinan, jossa surulliset Vettenhaltijat pyytävät Liian Kilttiä Maahista avukseen turvaamaan kotilähteen elämän.
- Piilometsän väki on työstänyt projektista kertovan valokuvakirjan, johon on kerätty kuvia työskentelyn eri vaiheista.
- YouTubesta löytyy myös Vettenhaltijat-video, jossa musiikkina kuullaan Embrazen versio Mikko Alatalon Kiiminkijoki-kappaleesta.