Koulujen perinteinen liikenneturvallisuusviikko starttasi maanantaina Kellon koululla. Viikko aloitti koko lukuvuoden kestävän systemaattisen liikennekasvatuksen kouluissa. Avajaistapahtumassa Kellon koulun 590 oppilasta pääsi kiertämään liikenneturvallisuutta käsitteleville rasteille.
Valtakunnallista liikenneturvallisuusviikkoa vietetään 13.–17.9. Teemana tänä vuonna on ”Näe ja näy”. Tapahtuma on järjestetty jo pitkään aina viikolla 37, mutta Liikenneturvan suunnittelija Tomi Niemi ja toimitusjohtaja Pasi Anteroinen toivovat liikennekasvatuksen olevan osa koulujen arkea koko lukuvuoden.
– Tähtäin on pitkäjänteisessä liikennekasvatuksessa, jossa vastuu on sekä kouluilla että vanhemmilla. Tarkoitus on ottaa lapset ja nuoret mukaan suunnitteluun ja toimintaan, Niemi kertoi.
– Tarjoamme kouluille hyvät ja laajat materiaalit käyttöönsä ja kouluilla pitää olla omaa halua ja kiinnostusta tarttua muiden tärkeiden aiheiden ohella liikenneturvallisuuteen, Anteroinen lisäsi.
Kellon koulun rehtori Juha Heikkinen ja Liikenneturvan Oulun yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski olivat molemmat sitä mieltä, että on tärkeää tuoda liikennekasvatus mukaan koulun arkeen. Heikkinen sanoi, että enää ei ole tarkkaa rajaa siinä, millä oppitunnilla liikenneturvallisuutta käsitellään.
– Teema tai opittava taito voidaan nykyään käydä läpi isompana kokonaisuutena osana monia eri oppiaineita, rehtori Heikkinen sanoo.
Teemaviikon tarkoitus on tuoda esille fyysisen näkymisen merkitystä liikenteessä sekä myös aktivoida lapsia ja nuoria tuomaan mielipiteensä esiin. Niemi sanoo, että aktiivinen kansalainen uskaltaa ottaa osaa keskusteluun ja silloin on mahdollista vaikuttaa ja saada aikaan laajempaa keskustelua liikenneturvallisuudesta. Keskustelua herätti maanantaina myös nuorten uskallus sanoa ikätovereilleen, kun jokin asia ei olekaan hienoa.
– Vaatii rohkeutta tuoda oma eriävä mielipide esille, kun näkee, että toinen toimii liikenteessä väärin, Kalmakoski sanoo.
Päivän aikana oppilaat kiersivät pisteitä, missä käsiteltiin muun muassa onnettomuustilanteita, vaaratilanteiden ennaltaehkäisemistä sekä sitä, miten kaikki voivat tehdä itsensä paremmin näkyväksi liikenteessä muille. Soittokellon merkitystä korostettiin, ja muistutettiin ettei se oli moitteen äänimerkki, vaan sillä tiedotetaan omasta liikkumisesta muille. Toimintarasteja toteuttamassa olivat Liikenneturvan lisäksi Oulun poliisi, Oulu-Koillismaan pelastuslaitos sekä SKAL Pohjois-Suomi ry.
– Nuorimmat oppilaat näkivät poliisit rastilla ja kuulin oppilaiden äänessä selkeää ihailua. Kyllähän tällainen tapahtuma elävöittää koulumaailmaa, Heikkinen sanoi tyytyväisenä tapahtumaan.
Tapahtuman tärkein viesti koteihin on se, että vastuu lasten ja nuorten liikennekasvatuksesta on sekä koululla että vanhemmilla. Niemi sanookin, että liikenneturvallisuus rakentuu aikuisten maailman mukaan ja silloin myös vanhempien tulisi ottaa arkisia liikenneturva-asioita kotona esille.
– Kotona voi kysyä koulupäivän sujumisen lisäksi, miten koulumatka meni ja oliko matkalla mitään mietityttävää, Anteroinen sanoo.
Viikko jatkuu tänään tiistaina digitaalisilla tunneilla, joissa oppilaat pääsevät reaaliajassa ottamaan osaa keskusteluun liikenneturvallisuudesta. Viime vuonna digitunteja seurasi vajaat 15 000 oppilasta ympäri Suomea.
– Koulut tavoittavat laajasti lapset ja nuoret koko peruskoulun ajan, ja tavoitteena onkin kasvattaa lapsista tulevaisuuden liikenteessä kulkijoita, Anteroinen sanoi.
– On tärkeää, että oppilaat saavat tietoa koko koulumatkansa ajan, eikä siten, että 15-vuotiaana kaadetaan iso saavillinen tietoa niskaan ja sitten siinä yritetään oppia kerralla kaikki oleellinen, Heikkinen lisäsi.