Valtarin koululla on ollut tapana, että seitsemäsluokkalaiset ovat käyneet paikallisessa vanhainkodissa lukemassa kirjoja. Toimintaa oli tarkoituksena jatkaa, mutta koronarajoitusten takia tämä ei kuitenkaan ollut mahdollista, ja jotakin vastaavaa haluttiin keksiä. Keväällä 2021 keksittiin idea Valtarin koulun, Iin kirjaston ja Nikkarin päiväkodin yhteisestä lukukampanjasta, jossa seitsemäsluokkalaiset voisivat lukea satuja eskarilaisille videon välityksellä.
Projektiin saatiin mukaan kirjailija ja kuvittaja Sanna Pelliccioni, jonka Onni-poika-sarjan kirjoilla lukeminen aloitettiin, sekä kirjailija Anneli Kanto, jonka Viisi villiä virtasta ‑kirjoilla lukuprojektia jatkettiin.
Projektin toteutus oli paljolti oppilaiden käsissä.
– Saatiin opettajalta kamera ja päästiin omatoimisesti kuvaamaan. Opettaja oli valmiiksi päättänyt kirjan ja etsittiin koulun kirjastosta kivan näköinen kohta, jossa luettiin ääneen kirjaa kameralle ja välillä näytettiin aukeaman kuvia, kertovat lukuprojektissa mukana olleet nykyiset kahdeksasluokkalaiset Matilda Boström ja Fanni Hokkanen.
Äidinkielen opettaja editoi suurimman osan videoista.
Eskarilaisten mielestä satujen kuuntelu oli kivaa.
– Tykkäsin, että meille luettiin, ja hauskinta oli nähdä oma isoveli lukemassa kirjaa, nykyiset ekaluokkalaiset Erika Paakkola ja Alisa Loukusa sanovat melkein yhteen ääneen.
Tyttöjen lempisatuja olivat Virtasen lapset ja pentu, Veera Virtanen ja esikoulu, Onni-pojan talviseikkailu sekä Onni-poika saa eläinystävän.
Myöskin nykyiset kasiluokkalaiset pitivät projektista. Erilainen tekeminen äidinkielen tunnilla nousi esiin positiivisesti.
– Mielestäni tosi suloinen idea, että pienemmät saavat tämmöisen spesiaalin jutun päiväkotiin. Ei mulla ollut mitään tämmöisiä päiväkodissa silloin, kun olin pienempi, Matilda Boström toteaa.
Kaikki haastatellut yläkoululaiset toivovat toiminnan jatkuvan. Mukavaa oli heidän mielestään varsinkin se, että sai ottaa itse ohjat käteen ja miettiä mitä teki, eikä kukaan ollut vieressä sanomassa millainen olisi oikea tapa toimia ja tehdä.
– Mukavaa erilaista tekemistä ja omatoimisuutta, myös Fanni Hokkanen ja Patrik Mäenpää kertovat.
Mona Kela
Juttu on syntynyt osana Rantapohjan ja alueen koulujen välistä yhteistyötä.