Liikunta auttaa meitä voimaan paremmin, koska se piristää mieltä, saa ajatukset juoksemaan ja parantaa yöunta. Liikunnan avulla voidaan ehkäistä ja hoitaa monia sairauksia, kuten kohonnutta verenpainetta, lihavuutta, tyypin 2 diabetesta, sepelvaltimotautia, sydämen vajaatoimintaa, polven ja lonkan nivelrikkoa, niska- ja alaselkäkipuja, nivelreumaa, keuhkoahtaumatautia, astmaa, masennusta ja syöpäsairauksia.
Ikääntyville liikunta on erityisen tärkeää, koska sen avulla voi lisätä toimintakykyisiä vuosia elämässä ja vähentää avun tarvetta. Liikunta helpottaa myös iän mukanaan tuomia kipuja. Olen itsekin huomannut, että vaikka nuorempana kesti olla muutaman päivän vähemmälläkin liikunnalla, niin nyt jo päivänkin liikkumattomuus kostautuu kankeuden ja kipujen lisääntymisenä.
Jokaisen meistä olisi hyvä löytää itselle mieluisa tapa harrastaa liikuntaa. Suosituksen mukaan meidän pitäisi harrastaa vähintään 150 minuuttia kestävyysliikuntaa viikossa ja voimaharjoittelua kahdesti viikossa. Ikääntyessä myös nivelten liikkuvuuksista ja tasapainosta on hyvä huolehtia.
Liikunnan tulisi olla tasapainossa elämäntilanteen ja oman voinnin kanssa. Jos elää jatkuvasti ylikierroksilla, niin liikunta voisi olla vähän rauhallisempaa, ettei se aiheuta lisää kuormitusta. Oman leposykkeen tunteminen ja seuraaminen kannattaa. Jos leposyke on valmiiksi koholla, sen päivän liikunnan on syytä olla leppoisampaa.
Kunnilla on tärkeä merkitys liikuntapaikkojen rakentamisessa ja ylläpidossa. Jotta ihmiset voisivat liikkua helposti ja itselle mieluisalla tavalla, tulisi kunnassa olla mahdollisimman monipuolisesti sekä ulko- että sisäliikuntapaikkoja. Liikkumattomuuden kustannusten on laskettu olevan jopa 3,2–7,7 miljardia euroa, joten liikuntapaikkoihin satsaaminen kannattaa.
Fysioterapeutin näkökulmasta etenkin kuntosalit ovat tärkeitä, koska niissä monipuolinen lihasvoiman kehittäminen on helpointa. Jotta ihmiset lähtisivät kuntosaleille, niiden pitää olla helposti saavutettavissa ja niissä olevat laitteet tulisi soveltua myös toimintarajoitteisille ihmisille.
Useimmat ikäihmisetkin lähtevät mielellään kuntosalille, jos tapaavat siellä samalla tuttuja. Kunnan virkamiesten ja päättäjien kannattaa huolehtia, että kaikissa kunnissa on monipuolinen kuntosali, joka toimii helposti saavutettavana ikäihmisten ja muiden kuntalaisten ”päiväkeskuksena”.
Tiina Vuononvirta, kuntoutuksen palveluesimies, Oulunkaari