Ylikiimingin perinneviikon, Tervastiiman, siirtyminen heinäkuulta elokuulle ei juurikaan vaikuttanut tapahtuman suosioon.
– Liki normaalit osallistujamäärät oli eri tapahtumissa, vaikka pientä laskua joissakin jutuissa olikin havaittavissa. Ihmiset tuntuivat olevan yleensä ottaen olevan iloisia ja tyytyväisiä siihen, että juhla voitiin järjestää, arvioi juhlaa järjestämässä ollut Kyösti Rasi sunnuntai-iltana.
Keskiviikkona pidettyyn avajaisjuhlaan saapui paikalle reilut 300 henkeä. Illan juontaja Mikko Vimpari nauratti yleisöään toteamalla tervan tehneen hänestä juoksijan.
– Vanhat, tervatut puusukset lipsuivat kovasti, kun koetin päästä Juopulin Harjun päälle. Siinä totesin, että tämä ei ole minun lajini ja päätin keskittyä juoksuun, sanoi Vimpari ja esitteli samalla vanhoja puusuksia eri vuosikymmeniltä.
Tervaa, tuota mainiota mustaa mönjää, käytettiin ennen paitsi suksen pohjiin luistoa antamaan, myös veneiden ja asuinrakennusten kattojen suojaamiseen. Tervan antibakteeriset ominaisuudet hyödynnettiin myös sairaanhoidossa. ”Jos ei sauna, viina ja terva auta, tauti on kuolemaksi”, totesivat viisaat ennen.
Terva oli jälleen pääosassa, kun ylikiiminkiläiset ja muualta tulleet vierailijat kokoontuivat seuraamaan tervahaudan sytytystä Tervasautiolle.
– Tällä paikalla oli poltettu tervahautaa jo aiemminkin, mutta kun aina paikalle saapui uteliaita katselemaan, päätettiin ryhtyä kehittämään tästä perinnetapahtumaa. Ensimmäistä varsinaista Tervastiima-juhlaa vietettiin vuonna 1992, kertoi aiheeseen hyvin perehtynyt edellisen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen, joka toi juhlaan kaupungin tervehdyksen.
Oululla onkin sangen tervaiset juuret. 1700-luvulla tervasta tuli Suomen tärkein vientituote. Suomen kaupungeista erityisesti Oulu eli ja vaurastui tervan avulla. Kainuussa poltettua tervaa tuotiin Oulujokea myöten kaupunkiin, josta sitä vietiin Eurooppaan käytettäväksi laivastojen tarpeisiin. Sanotaan, että Englannin laivastokin kävi sotansa suomalaisen tervan turvin.
Tervahautaa oli valmisteltu sytytykseen keskiviikkoaamusta alkaen.
– Meitä oli kymmenkunta vapaaehtoista paikalla. Ehdittiin kyllä pitää ihan ruokatuntikin, mutta hommat eivät tähän lopu. Haudalla täytyy olla koko ajan joku vartioimassa palamista, kertoi Essi Wathén.
Vanhat konkarit Matti Koistinaho ja Erkki Pöyskö uumoilivat sään olevan juuri sopivan sytytyspuuhiin. Päivällä puhallellut tuuli oli jo rauhoittumaan päin.
– Jos on ihan tyyntä ja halot vähänkään kosteita, niiden raoista valuu hapettomia palokaasuja, jotka sammuttavat muutkin puut. Eli sellainen pieni tuuli olisi paikallaan, se puhaltelisi kaasuja kauemmas, miehet kertoivat.
Terva syntyy, kun pihkaisia mäntyhalkoja poltetaan hitaasti hapettomassa tilassa. Ilman pääsyä hautaan säädellään tarkasti, niinpä nytkin sytytetty hauta peiteltiin heti kostealla turpeella. Ison haudan poltto kestää noin viikon.
– Nyt hauta oli vähän normaalia pienempi, siitä saadaan varmaan 150–200 litraa tervaa, arvioi Pöyskö.