Ei lämpö luita riko, sanotaan, mutta aika monella saattaa kiristää jo pinnaa loputtomalta tuntuva hellejakso. Päivällä hikoiluttaa, kyllä, se kuuluu kesään, mutta kun hikoiluttaa jo yölläkin, eikä uni tule. Sellainen voi haitata jopa lomalaisen elämää. Ei kulje töissä olevalla oikein ajatus, jos lämpö ei anna lepoa yölläkään.
Kun ilmastonmuutoksesta alettiin puhua Suomessa isompaan ääneen, ryhdyttiin merkkejä siitä löytämään joka puolelta. Jos joku havaitsi Suomessa harvinaisemman perhos- tai lintulajin, siitä ilmoitettiin medialle, joka puolestaan kysyi ilmastoasiaa tutkijalta, joka taas antoi savolaisen vastauksen: saattaa se olla, mutta saattaa olla olemattakin ilmastonmuutoksen merkki, se harvinainen perhonen.
Juuri nytkin tutkijoilta tiedustellaan onko Suomessa meneillään ollut kuuma jakso merkki ilmastonmuutoksesta. Nähtävästi ilmastonmuutos ei sinällään aiheuta hellettä, mutta ilmaston lämpeneminen voi lisätä ja tehostaa helleaaltoja.
Kukaan ei osanne tarkkaan sanoa, kuinka paljon ilmaston muuttuminen on vaikuttanut meneillään olevaan lämpöjaksoon ja sen pituuteen. Joka tapauksessa Ilmatieteen laitoksen mukaan kesäkuu oli suurimmassa osassa Suomea ennätyksellisen tai poikkeuksellisen lämmin.
Kenties tätäkin hellejaksoa muistellaan kaiholla sitten joskus marraskuussa, mutta juuri nyt täytyy toivoa että kuumuudesta kärsivät ihmiset selviävät jaksosta terveinä ja hengissä. Erityisesti vanhemman väen täytyy muistaa juoda vettä ja pitää itsensä suojassa auringon paahteelta.
Ilmasto muuttuu ja ihmisellä on siihen varmasti osuutensa. Pitkää hellejaksoakaan ei kuitenkaan kannata vielä pitää lopun ajan merkkinä. Maailmanlopun ennustaminen on aina ollut valtavan suosittua, mutta loppua ei ole silti vielä tullut.