Haukiputaalla on otettu ilolla vastaan uusi suutariliike. Kenkäpaja Lesti avasi ovensa keskustassa Kirkkotiellä maanantaina. Suutari Virve Mäkikangas tutkaili yritykselleen sopivaa paikkaa, joksi valikoitui väestöpohjaltaan tarpeeksi iso ja sijainniltaan lähellä Oulua ja Iitä sijaitseva Haukipudas.
– Hyvä liiketilakin löytyi Kirkkotie 4:stä, tähän on helppo tulla ja parkkipaikkoja on edustalla, summaa yrittäjä.
Virve Mäkikangas on lähtöisin Kainuusta ja ainakin toistaiseksi hän asuu puolisonsa kanssa Kemissä. Lapset ovat jo isoja. Hän alkoi tuntea vetoa suutarin ammattiin ja käsityöhön ja ryhtyi opiskelemaan ammattiin Kankaanpäässä erikoistuen ortopediaan. Sitä ennen hän oli toiminut yrittäjänä 25 vuotta urheiluhierojana ja nähnyt työssään myös kuinka suuri merkitys jalkojen terveydellä ja sopivilla jalkineilla on niin tavallisessa arjessa kuin liikunnassa. Oma urheilutausta painonnostajana on tuonut myös lisää tietämystä.
Suutarinopinnot veivät Virve Mäkikankaan täysillä mennessään. Kun suonissa virtaa yrittäjäverta ja “siunattua hullunrohkeutta”, hän päätti perustaa oman suutariliikkeen, kun toisena vaihtoehtona oli mennä vieraan palvelukseen. Etelämpänä olisi voinut olla saumaa, mutta hän halusi pysyä pohjoisen ihmisten parissa. Suutarit ovat isoissa kaupungeissa usein kauppakeskusten yhteydessä, ja mieluisampana vaihtoehtona hän näki maaseutumaisen ja rauhallisemman ympäristön.
Haukiputaalla hän on jo ilokseen kokenut, että ovi on käynyt ja uusi palvelu on löydetty. Suutarin palveluihin kuuluvat alan korjaus- ja käsityöt sekä kenkien valmistaminen mittatilaustyönä. Lisäksi on avainpalvelu, johon kuuluvat perusavaimet. Myynnissä on myös laaja valikoima vetoketjuja, solkia, nahkahihnoja ja erilaisia nippeleitä ja nappeleita myös kotitarpeisiin.
Suutarin työssä tarvittavat koneet ja työkalut Mäkikangas sai hankittua käytettyinä Rovaniemeltä. Ala on vanha ja perinteinen, ja laitepuolella kokemus on osoittanut, että mitä vanhempi kone, sitä parempi. Suunnitelmissa on hankkia myöhemmin alipaineprässi, joka mahdollistaa yksilöllisten pohjallisten valmistamisen. Pohjallisilla voidaan korjata tarvittaessa jalan virheasentoja.
Nahkatuotteiden kuten laukkujen valmistaminen omalla tuotemerkillä on myös kaavailuissa. Samoin kehittelyssä on yksilöllisten, suoritukseen sopivia painonnostokenkiä.
– Nautin tässä työssä käsillä tekemisestä, luomisesta, ongelmakohtien ratkaisemisesta ja haasteista, hän summaa.
Jännä juttu Virve Mäkikankaalle tapahtui hänen tutkiessa sukuaan Kainuussa. Löytyi valokuva vuodelta 1925 ja ilmeni, että isän puolen suvussa oli suutari.
– Etsin ja löysin hänen aikonaan valmistamiaan puisia lestejä, jotka ovat nyt minulla.
Suutarin ammatin harjoittajat ovat tänä päivänä ikääntymisen myötä vähenemään päin, eikä alalle ole tunkua. Positiivista on kuitenkin se, että vastuullisen kuluttamisen ja korjaamisen arvostus on nousussa, miettii Mäkikangas pohtiessaan alansa tulevaisuutta.
Kenkien valmistaminen mittatilaustyönä alkaa jalan mittojen mukaisen puisen lestin tekemisellä. Sopivuus varmistetaan ensiksi tehtävällä sovituskengällä. Mittatilauskengät ovat joko ulkonäöltään persoonallisia ja toiveiden mukaisia, perusjalkineita tai lestiltään ja muilta tarvittavilta ominaisuuksiltaan tietynlaisia. Esimerkiksi diabeetikoilla ei kengissä ole hyvä olla hankaavia saumakohtia. Mittatilauskenkien hinta määräytyy käytettävien materiaalien ja käsityön määrän mukaan.
Olivatpa kengät sitten valmiina ostetut, teetetyt tai minkälaiset tahansa, tärkeää on oikea koko ja jalalle sopiva lesti. Jalkapohjat ovat ihmisen perusta ja kengillä on vaikutusta myös liikuntakykyyn. Jalkapohjassa on paljon hermoja ja lihaksia. Ihminen hikoilee paljon jalkapohjien kautta.
Virve Mäkikangas puhuu nahkakenkien puolesta, sillä nahka on orgaaninen, hengittävä ja hygieeninen materiaali, joka kestää käytössä pitkään. Kenkiä kannattaa huoltaa ja antaa niiden välillä levätä. Siksi käytössä kannattaisi olla useammat kengät. Hyvät ja sopivat kengät vaikuttavat kokonaisvaltaisesti koko ihmisen hyvinvointiin. Tätä harvoin huomataan, ennen kuin ilmaantuu ongelmia.
Liikkumatilaa on hyvä olla kengässä 1–1,5 senttiä, enempää ei “kasvunvaraa” tarvita. Nahkakenkä voi olla aluksi napakka ja jäykkä, mutta kengät “ajetaan sisään” käyttämällä, jolloin kenkä muokkautuu jalalle sopivaksi.
Vallitsevan tilanteen johdosta Kenkäpaja Lestissä ei järjestetä avajaistapahtumaa, mutta sen sijaan Virve Mäkikangas haluaa tarjota asiakkaille tilaisuuden tuoda jalkineet lankattavaksi heinäkuun aikana ja samalla voi tutustua paikkaan. Aukioloaika on ainakin toistaiseksi maanantaista perjantaihin kello 9–17.
– Aina voi tulla vaikka vain kysymään, mitä tehdä tai kannattaako jotakin korjata, tai kysymään neuvoja vaikka nahka- tai mokkatuotteiden hoidosta tai puhdistamisesta. Kerron mielelläni, rohkaisee Mäkikangas.