Erään vanhan uskomuksen mukaan saniaisen saattoi nähdä kukkivan ainoastaan juhannusyönä. Kukka kehotettiin poimimaan kiireesti talteen, sillä se antaisi kerääjälleen taikavoimia.
Monet juhannustaiat liittyvät juuri luontoon ja kasveihin. Tunnetuin on kenties seitsemän kukan kerääminen tyynyn alle seitsemältä eri niityltä. Tällä konstilla tulevan sulhon tulisi ilmestyä ilahduttamaan unia.
Seitsemää niittyä tuskin nykyään löytää kovin helposti, eikä se saniainenkaan taida luonnon lakien puitteissa kukkia. Vaikka taikausko ei eläkään kenties enää niin vahvana nykyjuhannuksessa, on luonnon kauneudesta nauttiminen ehdottomasti yksi yöttömän yön parhaista puolista. Lähiluonnosta on kuitenkin muistettava pitää myös huolta – yksikään juhannustaika ei poista piittaamattomuuden seurauksia luonnosta.
Jos päätyy juhannuskokon äärelle, povataan sen savun suunnan osoittavan tulevan puolison. Savua ei kestä jäädä liiaksi tuijottelemaan, sillä tulta pitää aina valvoa etenkin kuumalla ja kuivalla säällä. Jos kuumuus iskee, voi pihapiirin pikkueläimiäkin muistaa viemällä vesikippoja pihan hiljaisempiin nurkkauksiin.
Jos käy poimimassa tyynyn alle ne seitsemän kukkaa, kannattaa napata mukaan lupiinia. Lupiinia voi hakea myös leikkokukaksi juhannuspöytään, ja samalla tulee ehkäisseeksi vieraslajin leviämistä Suomen luonnossa. Lupiinit pitää toki muistaa hävittää niin, etteivät kukissa olevat siemenet pääse enää maahan.
Lähiluonnosta huolen pitäminen ei vaadi taikatemppuja, vaan pientä vaivannäköä. Vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuuden ylläpitämisestä on meillä kaikilla.
Terhi Ojala
terhi.ojala@rantapohja.fi