Kiiminkijoen rantamaat entisen Pohjola-opiston ja Myllysaaren tuntumassa Haukiputaan Asemakylässä ovat maaperältään ja kasvustoltaan rehevää aluetta. Aidatulla alueella lähellä Myllysaaren laavua kokeillaan nyt maisemanhoitoa lammaslaidunnuksella. Ensisijaisena tavoitteena on saada vieraslajit kuten lupiinit aisoihin.
Asemakylän kyläyhdistyksen väkeä ja joukko kyläläisiä aloittivat lammasaidan rakentamisen talkoilla maastoon perjantaina. Tavoitteena oli saada aita valmiiksi mahdollisimman pian, jotta lampaat voidaan tuoda paikalle kiiminkiläisen Haipuksen perheen lammastilalta heti alkukesästä. Pieni, vähintään viiden lampaan lauma voitiinkin tuoda “kesätöihin” jo keskiviikona. Illalla järjestettiin tapauksen kunniaksi kokoontuminen laavulla ja tutustuttiin lampaisiin. Kyläyhdistys huolehtii aidasta ja lampaidenkin hyvinvoinnista kesän ajan. Aitaa rakennettiin 3000 metriä ja maahan iskettiin 90 tolppaa. Kooltaan aitausalue on liki hehtaarin suuruinen.
Aloite laiduntamisesta tuli ProAgrialta ja Oulun kaupungilta ja se otettiin kyläyhdistyksessä mieluusti vastaan. Yhteisenä tavoitteena on pitää luonnonkaunis ja suosittu virkistysalue kunnossa. Asukasyhdistys niitti viime kesänä alueelta lupiinia, mutta vielä ei osata sanoa, kuinka paljon kantaa saatiin hävitettyä. Laiduntamalla lampaita alueella voidaan saada parempia tuloksia aikaan.
Aitatalkoot aloitettiin viime perjantai-iltana kokoontumalla Myllysaaren laavulle. Maiseman- ja luonnonhoidon asiantuntija Kalle Hellström ProAgriasta oli paikalla kertomassa vieraskasveista, vanhojen niittyalueiden ja perinnemaisemien hoidosta ja laiduntamisesta, mistä on varsin hyviä kokemuksia. Valtakunnallisestikin tavoitteena on saada lisättyä hoito- ja kunnostusalueita. Levinneet vieraslajit ovat vakava uhka luonnon monimuotoisuudelle.
Lampaiden laiduntamisesta on kokemuksia ProAgrian hankkeina muun muassa Iin Hiastinhaarassa ja yksityisiä kohteita on useita Kiiminkijokivarressa ja Haukiputaalla Törmälänsaaressa. Haipuksen tilan lampaita on useissa yksityisissä kohteissa. Kraaselin saaressa on kokeiltu myös lihakarjan laiduntamista.
Lampurit Kati ja Kari Haipus olivat kertomassa käytännöistä, lampaiden sielunelämästä ja ohjeistamassa aidanteossa. Tärkeää on, että jos kyläläiset haluavat käydä katsomassa lampaita, niitä ei pidä ruokkia aidan yli leipäpalasilla tai esimerkiksi omenoilla. Lampaat saavat riittävästi ruokaa aidan sisäpuolella. Suurin uhka lampaille ovat isot irtokoirat, mutta luottavaisia ollaan sen suhteen, että lampaat saavat olla aitauksessa rauhassa ja turvallisesti. Aidasta tulee noin metrin korkuinen ja se on alaosasta pienempiaukkoinen. Aitaukseen tehdään suojakatos, jonka läheisyydessä on juottopaikka ja suola- ja mineraalikiveä. Lampaat juovat vettä myös joesta. Aidan sisäpuolella voivat käydä vain asukasyhdistyksen nimeämät henkilöt.
Asemakylälle tuotavat lampaat ovat iältään noin viisivuotiaita, jotka ovat tottuneet jo olemaan eri paikoissa, kertoi Kati Haipus.
Haukiputaan Asemakylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Juha Näppä kirjoitti kyläyhdistyksen osalta ProAgrian kanssa sopimuksen hankkeesta, josta ollaan innoissaan ja toiveikkaita sen mahdollisista hyödyistä.
Laidunnus toteutuu Oulun kaupungin vieraskasvihankkeen, kyläyhdistyksen, Haipuksen perheen lampaiden ja ProAgria Oulun/Oulun Maa- ja kotitalousnaisten Pohjoisen maisemahelmet-hankkeen yhteistyönä. Kaupunki kustantaa lammasaitaan liittyvät tarvikkeet.