Globaalia hyvinvointia tukee ajatus omasta hiilijalanjäljestä, ihmisten elinoloista ja heidän välisestä tasa-arvosta sekä pakollisista tarpeiden huolehtimisesta. Tätä pyritään edistämään Toivon Agenda 2030 ‑projektin avulla. Sen muita keskeisiä tavoitteita ovat myös ympäristön hyvinvointi, ihmisoikeudet sekä vedenalainen elämä. Tänä vuonna Toivon Agenda 2030 yhdistyy Luetaan! ‑tapahtuman kanssa suureksi yhteistapahtumaksi.
Kellon koululla toimii oppilaskunta, joka keskittyy täyttämään tavoitteita omalta osaltaan ja tuomaan esille omia mielipiteitään yhteisen hyvinvoinnin kannalta. Mielipiteitä kerätään useilta eri kouluilta ympäri Oulua ja niistä työstetään yhteinen kokonaisuus, joka julkaistaan Oulun kaupungin kanavilla.
26. huhtikuuta Kellon koululla järjestettiin työpaja, jota olivat vetämässä kestävän kehityksen kehittäjäopettaja Jussi Tomberg ja lehtori Laura Ritola. Työpajaa oli mukana toteuttamassa oppilaskunnan hallituksen jäsenet.
Projekti lähti liikkeelle tutustumalla hyvinvointia edistäviin tavoitteisiin. Seuraavaksi siirryttiin adjektiivityöskentelyyn, jossa sijoitettiin erilaisia kuvailevia sanoja tavoitteiden yhteyteen. Hallituksen jäsenet kirjoittivat adjektiivien avulla juuri heidän näköisiään iskulauseita. Myöhemmin lauseet kootaan yhteen ja niiden avulla pyritään ilmaisemaan koululaisten näkökulma asiasta sekä tuomaan esille Oulun kaupungille ja sen asukkaille tärkeitä asioita.
Oppilaat tulevat kertomaan lyhyellä videolla omat näkökantansa globaalista hyvinvoinnista. Jokaisen koulun omista videokatkelmista koostetaan suurempi kokonaisuus, jota jaetaan mahdollisimman suurelle yleisölle ja siten pyritään korostamaan asian tärkeyttä.
Haastattelimme Kellon koulun oppilaskunnan jäsentä, seitsemännen luokan oppilasta, Marianne Juntusta. Hänen mielestään asia on erittäin tärkeä ja vaikuttaa myös nuoren jokapäiväiseen elämään. Marianne kertoo haluavansa ilmaista omia mielipiteitään julkisesti ja vaikuttaa yhteisiin asioihin, minkä vuoksi hän on kiitollinen mahdollisuudesta osallistua projektiin.
Jos kiinnostuit asiasta, lisätietoa löytyy projektin nettisivuilta supervoimia.fi. Sivuilta saat tarkempaa tietoa aiheesta ja siihen liittyvistä tapahtumista. Tapahtumia järjestetään kaikenikäisille omassa koulussa tai päiväkodissa ja niissä keskitytään muun muassa kestävään kehitykseen ja lukemiseen.
Emma Hämeenniemi ja Hilla Häyrynen
Juttu on syntynyt Rantapohjan ja alueen koulujen välisessä yhteistyössä.