Ryhmä Haukiputaan lukion kakkosluokkalaisia on kehitellyt Lukiolaisten ilmastolaskuri ‑sovelluksen. Projektilla osallistuttiin kansalliseen StarT-kilpailuun, josta päästiin jatkoon edustamaan Suomea 9.6. huipentuvaan kansainväliseen kisaan.
StarT:in tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten kiinnostusta matematiikkaa, luonnontieteitä ja teknologiaa kohtaan ja innostaa tekemään monialaisia projekteja luovasti. Lukiolaisen ilmastolaskuri ja sen tekijät palkittiin myös Tilastokeskuksen 500 euron nuorten sarjan nimikkostipendillä. Perusteena oli, että ryhmä on edennyt päämäärätietoisesti luomalla ilmastolaskurin suunnitellusta toteutukseen asti.
Ilmastolaskurin avulla voi mitata ja laskea omaa ilmastojälkeä ja nähdä miten päivittäisillä teoilla ja valinnoilla voi vaikuttaa ilmastotoimiin. Omaa ilmastojalanjälkeä voi laskea neljällä eri osa-alueella, jotka ovat ruoka, infra, liikenne ja asenne.
Laskuri kysyy esimerkiksi miten taitat koulumatkasi, luetko digiaineistoa, miten kierrätät, hankitko vaatteita käytettyinä ja syötkö kasvisruokaa. Mukana on myös haastetehtäviä. Sovellus kertoo syötettyjen tietojen jälkeen pistein, miten olet onnistunut ja onko toimissa vielä parannettavaa.
Kannustavana kuvaelementtinä ilmastolaskurissa esiintyy norppa, jonka jäälautta kasvaa positiivisten ilmastotekojen ansiosta, jolloin yhä useammalla norpalla on mahdollisuus selviytyä.
Lukiolaisten ilmastolaskuri-sovelluksen voi ladata ilmaiseksi Paly kaupasta.
StarT on kansainvälinen ja yhteisöllinen toimintamalli, jota järjestää LUMA-keskus Suomi ‑verkosto yhteistyötahoineen. StarT on suunnattu varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. StarT tukee ja kannustaa oppimisyhteisöjä luomaan monialaista oppimista tukevia opetuskäytänteitä. Tänä vuonna StarTiin otti osaa yli tuhat oppimisyhteisöä yli 35:stä maasta.
StarTi virtuaalinen tiede- ja teknologiatapahtuma oli huhtikuun lopulla, jolloin selvisivät jatkoon pääsijät. Kansainvälinen kilpailu huipentuu gaalaan kesäkuun alussa.
Lukiolaisten ilmastolaskuri ‑työryhmään Haukiputaan lukiolta kuuluvat Jaakko Ojala, Max Nabbvik, Inka Jämsä, Miina Karjalainen ja vastuuopettajana Anna-Helena Isopahkala.
– Oli hienoa, että opiskelijat saivat jo SarT-kilpailusta palkinnon ja pääsevät edustamaan Suomea. Kilpailu olikin yksi suurimmista motivaattoreista opiskelijoille. Uskon, että nämä opiskelijat tulevat pärjäämään hyvin työelämässä. Tällaista päättäväisyyttä, joustavuutta ja yhteistyökykyä tullaan varmasti arvostamaan, uskoo Isopahkala.
Ilmastoasiat tulevat monella tavalla esille lukiossa eri oppiaineissa.
– Omissa oppiaineissani lähestyn aihetta laskennan ja tilastojen kautta sekä fysiikan ja kemian näkökulmasta.
Haukiputaan lukiossa järjestetään koko koulun tempauksia ilmastoasioihin liittyen, kuten pyöräily- ja hävikkiviikkoa, roskien keruuta ja puun istuttamista. Haukiputaan lukio on yksi kuudesta Pohjois-Pohjanmaan ilmastolukiosta ensi lukuvuonna, kertoo Isopahkala.
Ilmastolaskurisovelluksen työstämisessä on ollut mukanaHaukiputaan lukiolaisten lisäksi OAMK:n opiskelijatiimi opettajineen, TIKO-silta ja Ilmastonmuutos lukioihin! ‑hanketiimit sekä asiantuntijoina hiilijalanjälkilaskennassa D‑mat ja grafiikoissa Mint Company.
Max Nabbvik ja Jaakko Ojala jatkavat sovelluksen kehittämistä. Laskuri on osa Ilmastonmuutos lukioihin! ja Ilmastolukiot ‑hankkeissa tehtävää Koulun korjausopasta, jota koulut voivat käyttää tukenaan matkalla kohti hiilineutraaliutta.
Luma StarT 2021
• Tavoite: Innostutaan ja opitaan yhdessä.
• Toteutetaan monialaisia projekteja.
• Haukiputaan lukion 2. luokan ryhmä mukana Lukiolaisten ilmastolaskurilla.
• Pääsi jatkoon kansainväliseen kilpailuun, huipentuu 9.6.
• Ilmastolaskurin esittelyvideo YouTubessa.
• Laskurin voi ladata ilmaiseksi Play-kaupasta.
• Aiheesta Facebookissa sivustolla: Ilmastonmuutos lukioihin!