Jos tuore aviopari on päättänyt vaihtaa toisen tai molempien osapuolten sukunimen vihkimisen yhteydessä, nimitieto muuttuu viralliseksi hyvin nopeasti.
Jos vihkiminen tapahtuu maistraatissa eli nykyisin oikeammin Digi- ja väestötietovirastossa, nimitieto päivitetään järjestelmään käytännössä heti. Viivästyksiä aiheutuu lähinnä silloin, jos vihkiminen tapahtuu viikonloppuna, virka-ajan ulkopuolella tai kirkossa. Tällöinkin viive on lyhyt, usein tieto siirtyy kirkkoherranvirastoistakin väestötietojärjestelmään seuraavana työpäivänä.
Väestötietojärjestelmään viety tieto päivittyy kaikille väestötietojärjestelmää käyttäville viranomaisille. Näitä ovat esimerkiksi ELY-keskukset, Eläketurvakeskus ja Kansaneläkelaitos.
– Järjestelmästä tietojaan päivittävät myös useat yritykset ja yhteisöt, kuten monet pankit ja vakuutusyhtiöt, lakimies Katja Mäkeläinen Digi- ja väestötietovirastosta kertoo.
Täydelliset listat nimitietojen päivittymistä seuraavista viranomaisista, yrityksistä ja yhteisöistä ovat nähtävillä Dvv:n verkkosivuilla osoitteessa dvv.fi/tietojen-luovuttaminen.
Päivitetty nimitieto näkyy myös nimenvaihtajan lompakossa. Automaattisesti sinne tulee vain uusi Kela-kortti, valtaosa erilaisista korteista ja matkustusasiakirjoista on uusittava itse.
– Uusi Kela-kortti tulee postissa normaalisti noin kahden viikon kuluessa. Itse uusittavia ovat esimerkiksi passi, henkilökortti ja ajokortti, Mäkeläinen listaa.
Lompakossa muutos näkyy myös kustannusten kautta. Valtaosa viranomaisten ja muiden tahojen myöntämien korttien uusimiskuluista tulee nimeään vaihtaneen maksettavaksi. Mitään arviota nimen vaihdoksesta johtuvien kustannusten määrästä on kuitenkaan mahdotonta kertoa. Kustannukset riippuvat esimerkiksi siitä, onko nimenvaihtajalla ajokortti, joka tulee uusia tai onko hänellä tarvetta passille tai opiskelijakortille.
Koska korttien uusiminen on Kela-korttia lukuun ottamatta kiinni nimenvaihtajasta itsestään ja Kela-korttiakin joutuu odottamaan, ollaan tilanteessa, jossa henkilö esittää ehkä useampaakin korttia, joissa on tosiasiallisesti väärä nimi. Yleensä tämä ei muodostu ongelmaksi.
– On tapauskohtaista, miten toimivaltainen viranomainen hyväksyy kortin. Virallisissa korteissa on kuitenkin myös henkilötunnus, joka säilyy nimenvaihdosta huolimatta ennallaan. Siihen kiinnitetään korttia käytettäessä huomiota.
Nimenvaihtoja tapahtuu yllättävän paljon. Suomessa vaihdetaan vuosittain nimeä noin 15 000 kertaa, eivätkä tässä luvussa ole mukana vihkimisen yhteydessä uuden nimen tai sukunimiyhdistelmän ottavia.
– Tässä ryhmässä on esimerkiksi tyttönimensä uudelleen käyttöön ottavia, suvun vanhan nimen käyttöön ottavia ja etunimiensä järjestystä virallisesti muuttavia, Mäkeläinen kertoo.
Nimi ei vaihdu vihkimisen yhteydessä automaattisesti. Jos nimeä halutaan vaihtaa tai ottaa käyttöön aviopuolisoiden sukunimiyhdistelmä, kyse on kuitenkin avioliiton solmimisen yhteydessä pelkästä ilmoitusasiasta, hakemusta ei tarvitse tehdä. Nimeä voi ilmoituksella vaihtaa morsian, sulhanen tai molemmat.