Vuodenaikojen voimakas vaihtelu on varmasti muokannut paljon meidän suomalaisten mielenmaisemaa. Etenkin maatalousyhteiskunnassa oli koko ajan on valmistauduttava ja varauduttava johonkin. Kun satoa on tullut vain kerran vuodessa, on se pakottanut suunnittelemaan elämää pitkälle eteenpäin.
Toki yhteiskunnan kehitys on tuonut muutoksia myös tähän. Korona-aika on osoittanut, että teoriassa Suomessakin voi elää ympäri vuoden sisätiloissa kotonaan, jos on toimivan verkko- tai puhelinyhteyden päässä – ja jos on varaa. Ruoan ja muut tarvikkeet voi tilata kotiovelleen.
Monikaan meistä ei voisi kuvitella viihtyvänsä ilman vuodenaikojen vaihteluita. Mistä suomalainen osaisi edes puhua ilman sään vaihteluja. Jos Suomi vietäisiin päiväntasaajalle, niin säästä ei olisi montaakaan sanaa vaihdettavana. Millaista elämä olisi ilman selkeää kevättä, kesää, syksyä ja talvea ja talvirenkaitten vaihtoa. Tylsää ja liian leppoisaa.
Kevät on monille raskasta aikaa. Luonto antaa Suomessa ensin lupauksia kesästä ja paiskaa perään räntäsadetta. Kuluvakin kevät tuntui etenevän ensin vauhdilla, mutta sitten kehitys vaikutti pysähtyvän. Mutta kyllä tässä pian kesän korvalla ollaan. Sen voi päätellä vaikkapa alkaneista viranomaisten tulvaennusteista. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus arvioi, että Kiiminkijoen tulvahuippu on 22.–28.4. Iijoen tulvahuipun arvioidaan olevan toukokuun ensimmäisellä viikolla samoin kuin Kuivajoenkin.
Kun kolumnissa käsitellään vuodenaikoja, pitäisi tekstiin tietenkin maalata uhkakuvia ilmastonmuutoksen vaikutuksesta niihin. Mutta juuri nyt en kyllä halua sitä tehdä. Kevätaurinko tuli nimittäin äsken esiin pilvien takaa.