Vuosi 2020 oli erilainen, koronan varjostama vuosi. Korona vaikutti kaikkien meidän elämään, myös kuntien palveluihin. Varsinkin kevään tapahtumat vaativat joustamista ja sopeutumista kaikilta kunnan asiakkailta ja työntekijöiltä.
Syksyn myötä palveluita on vähitellen päästy avaamaan, vaikka koronan edeltävään tilanteeseen on vielä matkaa. Korona ei kuitenkaan ole vielä ohi ja se heijastuu kunnan toiminnassa ainakin vielä ainakin tämän vuoden ajan.
Valtio oli viime vuonna anteliaalla päällä. Kuntien valtionosuuksiin tehtiin merkittävä tasokorotus jo ennen koronaa. Koronan vaikutukset kuntien talouteen päätettiin valtion toimesta kompensoida täysimääräisesti. Nämä päätökset käänsivät kuntatalouden edellisen vuoden historiallisen heikosta tuloksesta huomattavasti parempaan. Kuntien talousongelmat eivät kuitenkaan ole ohi.
Kuntatalouden tilikauden tulos oli tilinpäätöstietojen perusteella 1,659 mrd. euroa positiivinen, kun vuonna 2019 vastaava luku oli negatiivinen 0,3 mrd. euroa. Tilikausi oli negatiivinen vain 27 kunnassa, kun vuonna 2019 tulos oli negatiivinen 230 kunnassa.
Valtionosuuksien lisäksi kuntien taloustilannetta paransi se, että verotulot nousivat ehkä vähän yllättäenkin. Vielä kesällä tilanne näytti verotulokertymän osalta huonolta, mutta loppujen lopuksi koronan vaikutukset verotulokertymään jäivät vähäisiksi.
Samaa tarinaa kertoo viime vuoden tilinpäätös Iissäkin. Valtionosuudet nousivat peräti 6 miljoonaa euroa ja verotulot 553 000 euroa. Vuosikate nousi 5 miljoonaan euroon, jossa kasvua edelliseen vuoteen 4,7 miljoonaa. Tilinpäätös on ylijäämäinen 1,1 miljoonaa euroa ja toimintamenojen kasvu oli 1,9 % (kunnissa keskimäärin 1,7 %). Johtopäätöksenä voikin sanoa, että viime vuosi oli Iin kunnassa taloudellisesti hyvä vuosi.
Viime vuoden investoinnit olivat yhteensä 4,3 miljoonaa euroa. Suurin investointi oli uusi Alarannan koulu, joka saatiin valmiiksi loppuvuonna. Investointiohjelma on ollut raskas, osin johtuen korjausvelan määrästä, osin lisääntyneestä palvelutarpeesta. Investointitarpeet ovat vähenemässä, hyvä niin.
Vaikka koronavuosi antoikin hengähdysaikaa, niin näyttää siltä, että vuodet 2021–2023 tulevat olemaan taloudellisesti vaikeita. Talousarvio 2021 on vuoteen lähdettäessä 2,6 M€ alijäämäinen. Talouden tasapainottamistyö jatkuu. Rakenteellisia uudistuksia on välttämätöntä tehdä. Tässä tulee olemaan uusien valtuustettujen keskeisin työsarka.
Työllisyystilanteen parantuminen pysähtyi koronan seurauksena. Työttömyys nousi nopeasti kevään ja kesän aikana, mutta lähti laskuun vuoden loppupuoliskolla. Oulun kaupunkiseudun työllisyyskokeilu alkoi maaliskuun alusta 2021 ja kuntien mahdollisuudet vaikuttaa työllistämiseen paranivat.
Sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen uudistuksen valmistelu jatkui ja hallitus jätti esityksensä eduskunnalle joulukuussa. Tavoitteena on, että lait saataisiin käsiteltyä kevään aikana ja varsinainen työ uusien hyvinvointialueiden rakentamiseen alkaisi syksyllä. Jos tämä työ etenee suunnitellusti, niin nämä tehtävät siirtyvät kunnilta perustettavalle hyvinvointialueelle vuoden 2023 alusta. Noin puolet kuntien taloudesta siirtyy hyvinvointialueille valtion rahoitettavaksi.
Vuosi 2020 oli edellisten vuosien tapaan vilkas Iin maankäytön suunnittelun näkökulmasta. Koko kuntaan laadittavan strategisen yleiskaavan työstämistä jatkettiin tuulivoimaselvityksellä, joka valmistui alkukesästä 2020.
Pentinkankaan yrityskeskittymän laajentamistakoskevan asemakaavatyö jatkui. Jakkukylän osayleiskaava eteni ehdotusvaiheeseen ja valtuusto hyväksyi kaavan 1.2.2021. Karhun kaavatöihin liittyviä selvitystöitä jatkettiin vuoden aikana. Karhun asemakaava päätettiin keskeyttää rakentamista vaikeuttaneen tulvakorkeuden määrityksen vuoksi kunnanhallituksessa 22.2.2021. Yleiskaavatyö sielläkin jatkuu. Yli-Olhavan kaava hyväksyttiin valtuustossa 1.2.2021.
Iin kunta on panostanut vahvasti koulujen rakentamiseen ja kunnostamiseen. Alarannan koulun rakentaminen saatiin valmiiksi syksyllä. Opetusta ja varhaiskasvatusta koskeva palveluverkkosuunnitelma valmistui. Laskeva lapsimäärä ennakoi muutoksia lähivuosina palveluverkkoon.
Viime vuosina Ii on kehittynyt myönteiseen suuntaan. Kuntalaisten verotulot ovat nousseet hyvää tahtia ja niiden ennustetaan nousevan jatkossakin. Työllisyysaste nousi ennen koronaa jo yli 70 %:iin, joka on korkein lukema, mitä Iissä on ollut. Työ on tunnetusti parasta sosiaaliturvaa.
Koulutusaste on ollut vahvasti nousussa. Vähintään toisen asteen tutkinnon suorittaneiden määrä kuntalaisista on 71,6 % ja korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden määrä on 22,6 %. Luvut ovat vuodelta 2019 ja korkeammat kuin koskaan aiemmin. Iiläiset ovat aiempaa hyvätuloisempia, koulutetumpia ja aiempaa useampi työikäinen on töissä.
Saavutettavuus on parantunut entisestään nelostien remontin myötä. Uusien rakennuslupien määrä on pysynyt hyvällä tasolla. Väestön määrä on kasvussa. Syntyneiden määrä nousi edellisestä vuodesta. Koronavuosi meni monella mittarilla mitattuna hyvin.
Vuoden 2020 aikana kunnanvaltuusto kokousti 10 kertaa ja käsitteli 111 pykälää, kunnanhallitus kokousti 26 kertaa ja käsitteli 343 pykälää. Lauta- ja johtokunnat kokoustivat yhteensä 71 kertaa ja käsittelivät 552 pykälää. Lisäksi viranhaltijat tekijät merkittävän määrän päätöksiä vuoden aikana.
Haluan kiittää kuntapäättäjiä ja kunnan henkilökuntaa hyvästä yhteistyöstä, yhteishengestä ja kuntalaisten eteen tekemästänne työstä. Korona on lisännyt työn kuormittavuutta, mutta parantanut kunnan työntekijöiden yhteishenkeä ja ilmapiiriä kaiken kaikkiaan.
Me kunnassa teemme työtä, jolla on merkitystä. Ollaan siitä yhdessä ylpeitä.
Ari Alatossava, kunnanjohtaja, Ii