Oulun kaupunki ei ole menestynyt kovinkaan hyvin erilaisissa yritysmyönteisyysmittauksissa. Niiden tulosten mukaan Oulussa on yritysten näkökulmasta kangertanut hankinta-asiat, tonttipolitiikka sekä esimerkiksi tiedottaminen. Yrittäjien osuus työllisistä on Oulussa pysynyt melko matalana.
Nyt Oulu on tekemässä ryhtiliikkeen yritysasenteissaan ja hyvä niin. Kaupunginhallitus päätti tiistaina toimista, joilla kaupungin yritysmyönteisyyttä ja elinkeinopalveluja yritetään vahvistaa. Kaupunki haluaa tehostaa vuoropuhelua Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien sekä Oulun kauppakamarin kanssa. Myös yritystonttien kaavoitusta halutaan tehostaa. Kokonaisuuteen kuuluu yrityksille annettava palvelulupaus.
Tarkoitus on lisäksi uudistaa Oulun elinkeinopoliittinen ohjelma tulevan valtuustokauden alussa. Toivottavasti ohjelma tulee sisältämään linjauksia koko laajan Oulun eikä vain esimerkiksi sellaisten alueiden kuin Oulunportin tai Ritaharjun osalta.
Oulun keskustan läheisyys sopii varmasti monille yrityksille, mutta on myös yritystoimintaa, joka voisi hyvinkin sijoittua niin sanottujen liitoskuntien alueille. Niillä on jo valmiiksi olemassa aikoinaan yritystoiminnalle varattujna alueita, joille esimerkiksi kunnallistekniikkaa ei tarvitsisi rakentaa kokonaan uudelleen. Ja jos halutaan, niin yritysten sijoittumiseen voidaan vaikuttaa vaikkapa vuokrapolitiikalla. Kenties yrityksille sopivaa työvoimaakin on tarjolla juuri alueilla.
Oulun suuri kuntaliitos merkitsi työpaikkatappioita liitoskunnille. Kun kunnantalot tyhjenivät, ja työntekijät aloittivat työssäkäynnin Oulussa, niin myös asiointi siirtyi merkittävässä määrin Ouluun. Se taas on vaikuttanut yksityisten palvelujen laajuuteen liitoskunnissa. Alueita ei saa unohtaa, kun Oulun elinkeinopolitiikkaa kirjoitetaan uudelleen.