Keskiviikkona Teamsissa järjestettyyn Nyt saa sanoa ‑vaalitilaisuuteen kokoontui jälleen Oulun nuoria kuntavaaliehdokkaita keskustelemaan ajankohtaisista vaaliteemoista. Keskustelun fasilitaattorina ja moderoijana toimi Hanna Jakku, ja tuttuun tapaan tilaisuutta taltioi piirtäen Jarkko Harakka. Keskustelemassa olivat tällä kertaa kuntavaaliehdokkaat <
24-vuotias äidinkielenopettaja Jessi Jokelainen on ensi kertaa ehdolla poliittiseen virkaan, mutta vaikuttajakokemusta hänelle on kertynyt sosiaalisen median puolelta. Jokelainen haluaa edistää koulutusta, oikeudenmukaisuutta ja yhdenvertaisuutta.
Niina Jääskeläinen on toista kertaa kuntavaaliehdokkaana vihreiden riveistä. Lastensuojelujärjestössä työskentelevän, 30-vuotiaan Jääskeläisen vaaliteemoja ovat muun muassa lastensuojelu ja mielenterveyspalveluiden parantaminen.
24-vuotias Waltteri Niiranen on toista kertaa ehdokkaana, mutta on vaikuttanut Oulun Demarinuorissa sekä Oulun Demariopiskelijoissa. Niiranen haluaa tehdä Oulusta demokraattisemman ja sosiaalisesti kestävämmän kaupungin, ja hänestä kaupungin tulee edustaa kansaa markkinoihin päin.
Entinen Keskustanuorten puheenjohtajan, 26-vuotiaan Miriam Putulan vaalikampanjan kärkiä ovat yhdenvertaisuus, sivistys ja saavutettavuus. Hän haluaa Oulun panostavan nuorten työllistymiseen, ottavan käyttöön terapiatakuun ja kehittävän toimivan joukkoliikenteen mobiilisovelluksen.
Yhteisen keskustelun teemana toimi tällä kertaa Oulun kaupungin palvelut. Ensimmäinen keskustelun avaava väite esitti, että lähikirjastoja tarvitaan nykyistä vähemmän kirjojen ja palveluiden digitalisoituessa. Yksikään ehdokas ei kannattanut fyysisten kirjastojen alasajoa. Jessi Jokelainen ja Miriam Putula nostivat molemmat esiin kirjaston ennaltaehkäisevän vaikutuksen lasten ja nuorten lukutaidon heikkenemiseen, ja molemmat kokivat tärkeäksi pääsyn lähikirjastoon selaamaan kirjavalikoimaa fyysisesti.
– Digitalisaation myötä kirjastojen rooli voi muuttua, mutta ei niitä silti tarvita vähemmän. Kirjastojen merkitys lainaamisessa voi vähentyä, mutta korostua muuten kuntalaisten arjessa kohtaamispaikkana ja kansanvallan alttareina toimimisessa. Esimerkiksi Helsingin Oodi on hieno esimerkki siitä, mitä kirjasto voi tulevina vuosina olla, myötäili myös Niilo Heinonen.
Waltteri Niiranen muistutti, että myös ikääntyneillä tai sellaisilla, joilla ei ole pääsyä verkkoon, on oikeus kirjastopalveluihin. Niina Jääskeläinen nosti esiin kirjaston tarjoamat muut palvelut.
– Kirjastoissa voi käyttää tulostinta ja nettiä. Jos kotona tähän ei laitteita ole, on tosi tärkeää, ettei kirjastoon ole pitkä matka, Jääskeläinen totesi.
Toinen väittämä koski ympäristön ja luontoarvojen kunnioittamista liikennettä kehittäessä. Yhdyskuntalautakunnassa vaikuttanut Niilo Heinonen totesi, että Oulu on ottanut ympäristön ansiokkaasti huomioon liikennekehityksessä, ja peräänkuulutti liikkumisen vapautta ja joukkoliikenteen kehittämistä. Jessi Jokelainen kertoi kannattavansa lähijunaa Ouluun.
Miriam Putula ja Waltteri Niiranen kehuivat Oulun panostusta pyöräbaanoihin, mikä herätti etäyleisössä kysymyksen kaupunkipyöristä. Niilo Heinoen tunnustautui kaupunkipyörien kannattajaksi, vaikka totesikin viimeisen kaupunkipyöräkokeilun päättyneen valitettavasti.
– Uusi kaupunkipyöräkilpailutus on alkamassa, ja toivon, että saamme hankittua Ouluun vastaavanlaisen ja ‑tasoisen systeemin. Jos kaupungin talous antaa myöten, kaupunkipyöräjärjestelmä vois olla kattavampikin.
Miriam Putulan mielestä Oulu ei voi kutsua itseään pyöräilykaupungiksi ilman kaupunkipyöriä, ja kokee kaupunkipyörien hyödyttävän myös paikallismatkailua.
Viimeinen väittämä esitti, että kaupungin tulisi tarjota tilat alle 18-vuotiaiden vapaa-ajan toiminnalle maksutta. Kaikki ehdokkaat olivat yhtä mieltä siitä, että ajatus olisi kannattava.
– Koulujen ja kaupungin julkisia tiloja voisi käyttää harrastusten tukemiseen. On yhteiskunnallisesti järkevää panostaa lasten nuorten harrastustoimintaan, sillä se ehkäisee syrjäytymistä, pohti Waltteri Niiranen.
Niilo Heinonen oli samaa mieltä, ja totesi kaupungin hyötyvän siitä, että sen tiloja käytetään tehokkaasti. Heinonen kuitenkin muistutti, että täysi maksuttomuus ei välttämättä onnistuisi siinä vaiheessa, mikäli tiloille olisi enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Niina Jääskeläinen totesi, että maksuttomat harrastustilat soisivat nuorille mahdollisuuden turvalliseen kokoontumiseen.
– Harrastuspaikat ovat nuorille turvallisempia paikkoja olla kuin ilman valvontaa kokoontuvissa porukoissa notkuminen. Se suojelisi nuoria päihdekokeiluilta ja traumaattisilta kokemuksilta, Jääskeläinen päätti.
Seuraava Nyt saa sanoa ‑tapahtuma järjestetään ensi tiistaina, ja silloin keskustelemaan kokoontuvat Eevasisko Mehtätalo (kesk.), Janne-Pekka Niemimäki (SDP), Emilia Luiro (kok.), Antti Koivusaari (vihr.) ja Mark Härö (ps.). Linkki Teamsissa järjestettävään tapahtumaan julkaistaan Mun Oulun tapahtumapalvelussa.
Nyt saa sanoa ‑tapahtumien järjestäjänä toimivat Oulun kaupunginkirjasto, Nuorten politiikkakoulu sekä Oulun nuorisovaltuusto, ja ne ovat osa Sitran Kirjastoista kansanvallan foorumeita ‑hanketta.