Ensi pyhää on sanottu puolipaastosunnuntaiksi, sillä se sijaitsee keskellä paastonaikaa. Paaston aikana voimme pyrkiä yksinkertaiseen elämäntyyliin. Tärkeintä ei ole kuitenkaan ulkonainen paasto, kuten ruuasta pidättäytyminen, vaan tilan raivaaminen esimerkiksi rukoukselle, Raamatun lukemiselle, hiljentymiselle ja jumalanpalvelukselle joko virtuaalisesti tai paikan päällä.
Ensi sunnuntaita kutsutaan myös leipäsunnuntaiksi, koska päivän tekstit puhuvat ihmisten tarvitsemasta hengellisestä ravinnosta. Tämä sunnuntai on eräänlainen levähdyspaikka, virvoittava keidas paastonajan erämaavaelluksella.
Leipä taitaa olla yhä samanlaista, kuin Raamatun kirjoittamisen aikana, mutta sen tekeminen oli paljon työläämpää silloin. Naiset jauhoivat itse jauhonsa ja siihen kului runsaasti aikaa päivittäin. Leipä leivottiin pääasiassa vehnästä, vain köyhät söivät ohraa.
Leipää tehtiin yksinkertaisimmillaan niin, että maakuopassa poltettiin oksia ja tuhkan päälle laitetiin paistumaan ohuita leipiä, joita käänneltiin. Sellaisilla rieskan tapaisilla litteillä leivillä Jeesus lienee tehneen ruokkimisihmeensä.
Jeesuksen aikana leipä revittiin suupaloiksi ja leivästä tehdyllä lusikalla otettiin ruokaa yhteisestä astiasta. Tuo yhdessä syöminen oli tärkeää. Se oli ystävyyden ja rauhan osoitus. Jeesus on meille hyvä esimerkki, kun hän ylitti kaikki rodulliset, kansalliset ja yhteiskuntaluokkiin liittyvät esteet ja rajat ruokaillessaan erilaisten ihmisten kanssa.
Jeesus toteaa itse olevansa elämän leipä. Viime syksynä julkaistussa Uuden testamentin suomennoksessa, joka on nimeltään UT2020, Johanneksen evankeliumissa todetaan näin: Jeesus vastasi: Minä olen elämän leipä. Se, joka tulee minun luokseni, ei takuulla jää nälkäiseksi. Se, joka luottaa minuun, ei ole koskaan janoinen.
Leipä siis tyydyttää nälän ja auttaa jaksamaan, mutta vain suhde Jeesukseen tyydyttää hengellisen nälän ja ylläpitää hengellistä elämää. Leipä pitää syödä, jotta siitä saa tarvittavan ravinnon ja samalla tavoin Jeesus pitää kutsua mukaan jokapäiväiseen elämään, jotta usko pysyy yllä.
Voimmekin pyytää, että taivaallinen Isä auttaisi meitä hylkäämään kaikki, mikä ei meitä ravitse, luottamaan häneen ja elämään hänen sanastaan. Ikuisen elämän sanasta.
Siunattua paaston aikaa Sinulle!
Miia Jokiranta, vs. seurakuntapastori, Kiimingin seurakunta