KAKS eli Kunnallisalan kehittämissäätiö julkaisee näin kuntavaalien alla kyselytutkimuksen tuloksia siitä, millaisia näkemyksiä asukkailla ja kuntapäättäjillä on tulevasta kuntaelämästä. Samalla on selvitetty esimerkiksi sitä, missä määrin suomalaiset luottavat itse valitsemiinsa päättäjiin.
Tutkimuksen on toteuttanut Kantar TNS Oy, ja hiukan yli 4 500 internetkyselyyn vastaajaa edustavat jokseenkin koko Suomea. Lisäksi asioita on tarkasteltu maakuntatasolla. Tutkimustulosten lukeminen ei vastaa viihdyttävyystasoltaan somehittien seuraamista, mutta tietoa säätiön sivuilta verkko-osoitteessa kaks.fi on saatavilla paljonkin.
Tänään torstaina 4.2. KAKS on jo julkaissut Pohjois-Pohjanmaata koskevan osion kyselytutkimuksesta. Siitä – kuten muittenkin maakuntien tuloksista – hyppää silmille se, kuinka vähän vastaajat tuntuvat luottavan päättäjiinsä. Pohjois-Pohjanmaan vastaajista vain kaksi viidestä (38 %) kertoi luottavansa oman kotikuntansa päättäjiin. Valtakunnan päättäjiin maakuntamme vastaajista luottaa 44 prosenttia.
Tällaisia lukuja on ollut esillä ennenkin, mutta ihmetellä voi sitä, mistä heikot luottamusprosentit kumpuavat. Suomalaiset kyllä tietävät, että asiat maassa ovat melkoisen hyvällä tolalla ja että elämme aidossa demokratiassa. Onko vastaajien mielestä suomalainen päätöksenteko todella rapautunut vai voiko kyse olla esimerkiksi siitä, että päätöksentekoa ja asioita ei tunneta tarpeeksi.
Kansalaisilla ja nykyvaltuutetuilla on kuitenkin varsin yhteneväinen käsitys siitä, mihin teemoihin tulevissa kuntavaaleissa ja sitä myöten seuraavalla vaalikaudella olisi keskityttävä. Kärjessä ovat muiden muassa kotikunnan talous, terveyspalvelut, vanhustenhuolto, työllisyys ja turvallisuus.
Suomessa on puhuttu jonkin verran kuntavaalien siirtämisestä koronatilanteen takia. Toivottavasti siihen ei päädytä, ja kynnys vaalien siirtämiseen nouseekin koko ajan vaalien lähestyessä. Mutta ilman muuta vaalijärjestelyt on tehtävä kaikille turvallisiksi.