Ensimmäiset taistelut ovat puhjenneet Pohjois- ja Itä-Lapin yhteismetsissä. Mikä erikoisinta, vastustajana ovat kansainväliset kasvottomat voimat. Kotimaiset toimijat ovat ihmeissään.
Mistä oikein on kyse?
Joku taho, yleensä ulkopuolinen, luo uhkakuvan konfliktista metsien hoidon ja luonnon välille. Epäilys ja varsin köykäinen todistuskuorma riittää. Samaan aikaan kansainvälisillä markkinoilla toimivat metsäjätit ovat sitoutuneet ympäristöjärjestöjen vaalimaan FSC-sertifiointijärjestelmään, mikä asettaa vaatimuksia metsien hoidolle myös metsissä, joita järjestelmä ei sinänsä koske.
Näin on tapahtunut Lapissa. Puun ostajat eivät uskalla ostaa. Omaisuuden arvo rapisee. Omistajat ovat tarjonneet metsiä suojeluun, mutta valtion viranomaisten vastaus on: Ei kiitos. Perusteena on se, että erityisiä luontoarvoja ei ole ja muutenkin suurin osa alueen metsistä on jo suojeltu. Ei ole järkevää varojen käyttöä valtiolta.
Kyseessä on varsinainen pattitilanne, oikea konkeloiden konkelo.
Miksi asian pitäisi kiinnostaa myös Pohjois-Pohjanmaalla? Eikö tuo ole lappilaisten ongelma?
Kannattaa kiinnostua ja kannattaa vaikuttaa, sillä vastaavia esimerkkejä löytyy Etelä-Suomea myöten. Perinteinen painostuksen kohde on Metsähallitus, joka hallinnoi valtion maita. Nyt vuorossa ovat yhteismetsät. Ei kannata edes epäillä, etteivätkö perhemetsien omistajat joudu vielä myrskyn silmään.
Kunnat ja seurakunnat ovat myös otollinen painostuksen kohde. Monilla kunnilla ja seurakunnilla on merkittävä metsäomaisuus. Lyhyellä tähtäyksellä voi tuntua helpolta päätökseltä taipua ja vaikkapa siirtyä jatkuvaan kasvatukseen, vaikka tutkimustieto kertoo, että menetelmä sopii verraten harvoille kohteille. Pitkän päälle tuloksena ovat vähentyneet tulot ja hyvin kyseenalaiset hyödyt luontoarvoissa.
Kuntien ja seurakuntien luottamusjohdon kannattaa olla valppaana. Keskustelkaa ja suunnitelkaa asiat esimerkiksi metsänhoitoyhdistysten ammattilaisten kanssa. Tänä päivänä tiedetään erittäin hyvin, miten luontoarvot ja ilmastoviisaus voidaan turvata myös talousmetsissä.
Metsien ja soiden suojelun tarvetta ei tietysti tule kiistää. Jo nyt kaikki luonnontilaiset suot on käytännössä suojeltu. Metsien osalta merkittävimmät tarpeet tiedetään ja metsänomistajat tarjoavat suojeluun enemmän kohteita, kuin valtiolla on varaa lunastaa. Suurin tarve on suojella Etelä-Suomen reheviä metsiä.
Oulun kaupungin päätös myydä Sanginjoen metsäalue suojeluun vaikuttaa myös hyvin perustellulta ja hyvin toteutetulta. Alue sijaitsee kaupungin lähellä, joten sillä on oma arvonsa suosittuna luontokohteena. Kauppahintakin näyttää asialliselta.
Mutta kaiken kaikkiaan on muistettava, että hyvä talousmetsä voi olla myös hyvä luontometsä. Suurin osa metsäluonnon lajeista elää talousmetsissä ja suurin osa lajeista voi hyvin. Mahdollisimman suuri suojelupinta-ala voi näyttää hyvältä paperilla ja poliittisessa ohjelmassa, mutta kestävää kehitystä kaiken mahdollisen suojelu ei ole.
Metsänomistajien, teollisuuden ja valtion on löydettävä nopeasti ulospääsy pattitilanteesta. Metsätalouden on oltava omissa käsissä. Ulkoa tulevan painostuksen alla ei tule murtua.
Eniten harmittaa, että likaisen pelin suurin kärsijä on metsien suojelu. Metsänomistajat suhtautuvat erittäin myönteisesti suojeluun hyvin toimivan vapaaehtoisen Metso-ohjelman ansiosta.
Vaarana on, että asenteet kovenevat, kun metsäomaisuuden kimppuun hyökätään epäasiallisin keinoin.
Juha Marttila, MTK:n puheenjohtaja