Uutiset ovat tärkeä osa 13–18-vuotiaiden nuorten media-arkea. Noin puolet nuorista seuraa uutisia päivittäin. Vain kolme prosenttia nuorista kertoo, ettei seuraa uutisia lainkaan. Nuorten uutisten seuraaminen on lisääntynyt korona-aikana. Tämä selviää Uutismedian liiton Kantar TNS:llä teettämästä Nuoret, uutiset ja luottamus ‑tutkimuksesta, jossa selvitettiin, miten 13–18-vuotiaat nuoret käyttävät uutisia ja millaisena he kokevat mediasisältöjen luotettavuuden. Tutkimus on osa 1.2. alkavaa Uutisten viikkoa.
Uutisten seuraamisen määrä kasvaa iän myötä: vanhimmat eli 17–18-vuotiaat nuoret seuraavat uutisia selvästi säännöllisemmin kuin nuoremmat. Pojat seuraavat uutisia hieman aktiivisemmin kuin samanikäiset tytöt.
Korona on saanut ison osan nuorista seuraamaan uutisia aiempaa enemmän. Sama tulos saatiin myös viime keväänä samalle ikäryhmälle toteutetussa tutkimuksessa, joten on mahdollista, että korona-aika olisi lisännyt nuorten uutisten käyttöä pysyvämmin.
Nuoria kiinnostavat ennen kaikkea isot uutisaiheet sekä maailmalla että Suomessa. Myös paikallisuutiset kiinnostavat. Iän myötä kiinnostus erityisesti isoihin uutisiin kasvaa.
– Yläkouluikäiset ja toisella asteella opiskelevat nuoret ovat selvästi varsin kiinnostuneita yhteiskunnallisista teemoista ja ajankohtaisten aiheiden seuraamisesta. Onkin tärkeää, että nuorten näkökulmat huomioidaan mediassa myös isoissa valtakunnallisissa ja globaaleissa uutisaiheissa, mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen Uutismedian liitosta sanoo.
Tutkimuksessa selvisi, että nuorten tärkein yksittäinen uutislähde ovat iltapäivälehtien verkkosivut. Niitä seuraa lähes 50 prosenttia nuorista. Jos uutislähteitä niputtaa isompiin kokonaisuuksiin, seuratuimmaksi uutiskanavaksi nousevat somepalvelut. Somepalveluista nuorille tärkeimmät uutiskanavat ovat Instagram ja YouTube.
Valtaosa nuorista uskoo vahvasti suomalaisten uutismedioiden korkeaan laatuun. Nuoret myös uskovat, että luotettavan tiedon merkitys tulee tulevaisuudessaan entuudestaan kasvamaan.
Nuoret kuitenkin kokevat varsin vahvasti, että heidän äänensä ei kuulu riittävästi mediassa. 54 prosenttia nuorista on sitä mieltä, että heidän näkemyksiään kuullaan mediassa joko erittäin tai melko huonosti. Vain reilu neljännes nuorista kokee, että heidän näkemyksensä kuuluvat vähintään melko hyvin koronaa koskevassa uutisoinnissa.
Nuoret kokevat oman medialukutaitonsa varsin hyvänä. 59 prosenttia nuorista sanoo, että heidän on vähintään melko helppoa arvioida, onko jokin uutinen totta vai ei. Iän myötä luottamus omiin taitoihin luotettavuuden arvioinnissa vahvistuu. Nuoret myös kokevat, että journalismin erottaminen muiden sisältöjen joukosta on melko helppoa.
Nuoret luottavat ennen kaikkea Ylen verkkosivuilla julkaistaviin sekä televisiossa lähetettäviin uutisiin. Seuraavaksi yleisimmin luotetaan lehtien uutisointiin printissä ja verkossa. Somekanaviin luotetaan vain vähän.
Nuoret törmäävät epäselvään, virheelliseen tai valheelliseen tietoon media-arjessaan melko usein. Isoa osaa nuorista huolestuttaa virheellisen tai valheellisen tiedon yleistyminen.