Koronavirustartuntojen määrä on Oulunkaaren alueella pysytellyt vakaana. Viime päivien aikana on tullut esille yksittäisiä tartuntoja Iissä ja Pudasjärvellä. Iin kaksi uutta tartuntaa ovat nostaneet kunnassa todettujen tartuntojen kokonaismäärän 35:een.
Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä on jatkanut kiihtymisvaiheen suositusten voimassaoloaikaa 28.2. saakka. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella suositukset ovat voimassa 18.2. saakka. Myös rajaliikenteessä tuli keskiviikkona voimaan valtioneuvoston voimaan asettamia uusia rajoituksia, jotka vaikuttavat myös Länsi-Pohjan alueella: rajan yli on sallittua vain välttämätön työmatkaliikenne ja rajan yli työmatkailevien on käytävä koronatestissä kerran viikossa tai esitettävä todistus puolen vuoden sisällä sairastetusta koronavirustaudista.
– Pohjois-Pohjanmaalla epidemia keskittyy erityisesti Oulun alueelle, jossa ollaan kiihtymis- ja leviämisvaiheen rajalla. Oulun tilanne näkyy myös Oulunkaaren kunnissa, ja esille on tullut Oulusta peräisin olevia altistumisia. Länsi-Pohjassa taas hankalin tartuntatilanne on Torniossa, jossa suuri osa tartunnoista ja altistumisista juontaa juurensa Haaparantaan. Toivommekin, että rajoituksia ja ohjeita edelleen noudatetaan tarkasti, vaikka aivan ymmärrettävästi väsymistä tilanteeseen on. Tämä ei kuitenkaan ole turhaa vaan avainasemassa siihen, että epidemiatilanne ei mene pahempaan suuntaan, sanoo Oulunkaaren ylilääkäri Tuula Saukkonen.
Koronarokotteita on saatu edelleen Oulunkaarelle, mutta koko Eurooppaa koskevat rokotteiden toimitusongelmat näkyvät myös kuntayhtymään tulleiden rokotteiden määrässä. Rokotukset ovat jatkuneet vielä tällä viikolla koronapotilaita hoitavalle henkilökunnalle ja hoivakotien asukkaille sekä henkilökunnalle, jotka kaikki kuuluvat THL:n määrittelemään ensimmäisen vaiheen rokoteryhmään. Rokotteita on tähän mennessä Oulunkaarella annettu yhteensä lähes 600. Myös massarokotusten valmistelutyö on jatkunut ja esimerkiksi lisäresursseja rokotteiden antamiseen on löytynyt hyvin. Kun rokotteiden saatavuus paranee, rokotukset pystytään aloittamaan nopeasti.
– Terveysasemillemme tulee tällä hetkellä paljon kysymyksiä koronarokotuksista. Joudummekin nyt pyytämään, että kuntalaiset eivät ottaisi aiheesta yhteyttä suoraan terveysasemalle, sillä puhelinlinjamme tukkeutuvat ja se hidastaa akuuttien potilasasioiden hoitoa. Avaamme ensi viikolla nettisivuillemme erillisen sivun, josta saa tietoa rokotuksista ja niiden etenemisestä. Lisäksi valmisteilla on oma rokoteneuvontanumero ja myös chat-palvelussamme voi tiistaisin kysyä aiheesta. Kerromme näistä lisää heti kun mahdollista, sanoo Oulunkaaren terveyspalvelujohtaja Liisa Cajan-Suokas.