Oulun ja Haukiputaan poliisiasemien sisäilmaongelmista johtuvat toimitilaongelmat olivat Mika Heinilällä hyvin tiedossa, kun hän aloitti Oulun poliisilaitoksen poliisipäällikkönä elokuussa. Hän oli virassa ensin kolmen kuukauden sijaisuuden, jonka jälkeen hänet valittiin marraskuun alusta viiden vuoden määräaikaiseen virkaan.
Tällä hetkellä Hiukkavaarassa toimivan Oulun pääpoliisiaseman tulevaa paikkaa on suunniteltu moneen malliin. Viime kesänä päätettiin, että uusi poliisitalo ja vankila rakennetaan Ruskonselkään. Tuon ratkaisun myötä Oulun poliisiaseman toiminnot keskittyisivät Ruskonselkään lukuun ottamatta poliisin lupapalveluja. Poliisin palvelupäivystys ja lupapalvelut säilyvät uuden poliisitalon rakentamisen jälkeenkin keskustassa entisissä Danske Bankin toimitiloissa osoitteessa Kirkkokatu 13, joihin ne muuttavat ensi viikon lopulla Saaristonkadulta. Tiloissa on myös kuulustelutiloja sekä taukotila, jota myös hälytyspartiot voivat käyttää toimiston virka-ajan ulkopuolella.
Uuden poliisitalon rakentamisesta ei ole vielä tehty rahoituspäätöstä.
– Tunnelin päässä on valoa, vaikkei rahoituspäätöstä olekaan. Tänne tarvitaan turvalliset ja terveelliset tilat, Heinilä sanoo.
Ennen uuden poliisiaseman valmistumista poliisi muuttaa pois sisäilmaongelmaisista tiloista Hiukkavaarassa. Poliisin valvonta‑, hälytys- ja liikenneyksikkö muuttavat Hiukkavaaraan rakennettavaan viipaletaloon ja ylin johto Linnanmaalle. Uuden poliisiaseman valmistumiseen saakka toimintaa on myös Haukiputaan poliisiasemalla, jonka pihalla on poliisivankila eli alun perin väistötiloiksi rakennettu niin sanottu konttiputka. Haukiputaan poliisiasemalla työskentelee tällä hetkellä rikostutkijoita ja kenttämiehiä sekä tietysti vartijoita.
Heinilän Oulun-viran alkuun osui päätös poliisin harvaan asutuille alueille suunnatusta lisäresurssista, jonka myötä Oulun poliisilaitos sai viisi uutta poliisia.
– Meillä lisäresurssi suunnattiin toissa vuonna toimintansa aloittaneeseen monikäyttöryhmään, jonka toiminnassa pääpaino on harva-alueen valvonnassa. Sen lisäksi ryhmä tukee päivittäistä rikostutkintaa ja tekee ennaltaehkäisevää toimintaa. Ryhmä toimii hyvin joustavasti ja tukee toimintaa siellä, missä tukea tarvitaan.
Monikäyttöryhmässä oli aiemmin ryhmänjohtajan lisäksi neljä poliisia, joten lisäresurssin myötä ryhmän koko tuplaantui. Kaikkiaan Kalajoelta Iihin ja Kuhmosta Kuusamoon ulottuvalla Oulun poliisilaitoksen alueella on noin 750 työntekijää, joista noin 550 on poliiseja. Henkilöstön määrästä uusi poliisipäällikkö toteaa, että sillä pitää pärjätä.
– Meillä on tänä vuonna sama resurssi kuin viime vuonnakin. Sen mukaanhan tuloksen ei pitäisi ainakaan huonontua.
Tilastojen valossa Oulun poliisilla menee Heinilän mukaan hyvin.
– Toimintavalmiusaika parani vuodesta 2019 viime vuoteen lähes minuutilla, kun puhutaan A‑kiireellisyysluokan hälytyksistä eli niin sanotuista pillikeikoista.
Myös suorituskyky on pysynyt hyvänä. Esimerkiksi pahoinpitelyrikosten selvitysprosentti oli viime vuonna Oulun poliisilaitoksella 75, kun se edellisvuonna oli 68,8.
Kaikki hälytystehtävät mukaan lukien Oulun poliisilaitoksella oli viime vuonna noin 95 000 hälytystehtävää. Lisäystä edellisvuoteen oli lähes 10 000 tehtävää. Kasvua on tasaisesti lähes kaikissa rikoksissa, mutta esimerkiksi huumausainerikosten määrä lisääntyi 17 prosentilla.
– Se on koko maan kattava huolestuttava ilmiö. Toinen on rattijuoppojen määrän lisääntyminen, niistä noin puolet on nykyisin huumausaineratteja. Sekä huumausainerikollisuus että rattijuopumustapaukset edellyttävät poliisin aktiivista valvontaa. Molemmat jäisivät pitkälle piilorikollisuudeksi, mikäli niitä ei aktiivisesti valvottaisi.
Toisinaan poliisia kritisoidaan pitkistä paikalletuloajoista tai esimerkiksi omaisuusrikosten huonoista selvitysprosenteista. Heinilä ei kuitenkaan usko, että epäilyjen takia jätettäisiin ilmoittamatta rikoksesta poliisille.
– Jos todellinen hätä tulee, niin en usko, että kukaan jättää soittamatta poliisille.
Tälle vuodelle uutta on lähipoliisitoiminnan laajeneminen sekä polkupyörätoiminnan aloittaminen. Oulussa on ollut lähipoliisitoimintaa Tuiran alueella. Nyt toiminta laajenee muuallekin.
– Oulun alueella kenttäryhmille jaetaan omat alueet, joita he valvovat oman toimintansa ohella. He ovat mukana hälytystehtävissä, mutta käyttävät osan ajasta alueensa valvontaan ja pyrkivät puuttumaan kyseisen alueen erityisongelmiin, Heinilä kertoo.
Polkupyöräpoliisitoiminta aloitetaan tänä keväänä.
– Toiminta aloitetaan kahden poliisin partiolla, joka valvoo kevyttä liikennettä ja osallistuu esimerkiksi erilaisiin yleisötilaisuuksiin.
Heinilä toteaa, että koronan suhteen tänä vuonna jatketaan ilmeisesti viimevuotiseen malliin.
– Olemme pärjänneet tähän asti todella hyvin, eikä sairastumisia ole ollut. Hygieniasuosituksia on noudatettu ja videopalaverit ovat käytössä. Myös esimerkiksi käskynjako tehdään videoinnin välityksellä niin, etteivät kaikki ole samassa huoneessa.
Heinilä ei ole huomannut, että Oulun poliisilaitoksella menisi millään osa-alueella erityisen huonosti, päin vastoin.
– Olen kiinnittänyt huomiota siihen, että täällä tehdään hyvää tulosta, vaikka toimitilakysymykset ovat näin haastavia. Tehtäväsidonnaisuus ja välimatkat vievät paljon työntekijöiden aikaa. Kun partio joutuu esimerkiksi ajamaan putkaan Haukiputaalle ja takaisin, on se kiinni tuossa tehtävässä pitkään. Silti tunnusluvut ja tutkinta-ajat ovat hyviä. Näissä olosuhteissa tilanne voisi olla huonompi, mutta työntekijämme ovat erittäin sitoutuneita.
Heinilä toteaa, että laajalla poliisialueella on kuitenkin haasteena, että pystytään turvaamaan toiminta harva-alueella.
– Harva-alueella tapahtuu todella vähän rikoksia, mutta toimintavalmiusaikojen on silti oltava kohtuullisia.