Joulua toivotaan vietettävän tänä vuonna pienellä porukalla perhepiirissä. Vierailuja tulee välttää myös asumispalvelu- ja hoivayksiköissä sekä akuuttivuodeosastoilla. Esimerkiksi Oulunkaaren kuntayhtymästä painotetaan, että mikäli vierailu on välttämätöntä, on henkilökunnan ohjeita syytä noudattaa hyvin kirjaimellisesti. Vierailuista on myös sovittava etukäteen.
– Asumispalvelu- ja hoivayksiköissä vierailut tapahtuvat asukashuoneissa, ei yhteisissä tiloissa. Vierailijat käyttävät samoja suojaimia kuin henkilökunta, niitä on yksiköissä saatavilla ja henkilökunta opastaa niiden käytössä, sanoo Oulunkaaren vanhuspalvelujohtaja Hannele Pöykiö.
Pöykiö toivoo, että vierailua vältettäisiin erityisesti silloin jos vierailija on käynyt paikassa, jossa altistuminen koronatartunnalle on ollut mahdollista.
Myös Oulun kaupungin alueella vierailuja hoiva- ja asumispalveluyksiköihin pyydetään välttämään. Oulun kaupunginsairaalassa on edelleen vierailukielto.
Koronarajoituksia on jatkettu Oulussa 18.1. saakka. Tämä tarkoittaa, että kuntosalit, ryhmäliikuntaan, kontaktilajeihin ja joukkueurheiluun käytettävät varsinaiset tilat ja niiden tukitilat, nuorisotilat, ryhmäharrastetilat, uimahallit, yleisötilaisuuksiin tarkoitetut tilat esimerkiksi kirjastossa, museot ja muut kulttuurilaitokset ovat suljettuja. Kirjastoissa on rajoitettuja palveluja.
Harrastustoiminnan keskeytys aikuisilta ja lapsilta jatkuu ja toisen asteen oppilaitokset jatkavat etäopetuksessa.
Mikäli koronatilanne sen sallii, päätetään Oulun alueella rajoitusten purkamisesta aiemmin kuin 18.1.
Iin kunnan koronarajoituksia on jatkettu 6.1.saakka, lukion osalta 8.1. asti. Kunnanjohtaja Ari Alatossava kertoo, että tilannetta katsotaan alkuvuodesta uudelleen.
– Eniten rajoituksissa painaa lasten ja nuorten harrastus- ja sisäliikuntapaikkojen sekä kirjaston lukusalin pitäminen kiinni.
Iin kunnan hallinnassa olevat julkiset tilat on suljettu 6.1. saakka. Liikuntahalli Iisi-areena, Iisi-areenan kahvio, Kuivaniemen liikuntahalli, koulujen liikuntasalit ja Kuivaniemen kuntosali ovat suljettu ja harrastustoiminta keskeytetty. Nuorisotilat Iissä ja Kuivaniemellä on suljettu. Iin ja Kuivaniemen kirjastoissa omatoimikirjasto ja lehtilukusali pysyvät suljettuna, mutta pika-asiointi on mahdollista kirjaston auki ollessa.
Iissä sekä aikuisten että lasten ryhmäharrastustoiminta on keskeytettynä ainakin 6.1. saakka.
D‑vitamiinilisää suositellaan ikääntyneille ja erityisryhmille koronavirusepidemian aikana.
Oulunkaaren kuntayhtymän johtava lääkäri, ylilääkäri Tuula Saukkonen kertoo, että Pohjois-Suomeen on annettu D‑vitamiinilisäsuositus Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin suositusten mukaisesti.
– D‑vitamiinilisä nostaa immuunipuolustusta ja tehostaa vastustuskykyä, Saukkonen sanoo.
Tutkimuksissa on todettu yhteys D‑vitamiinin puutoksen ja koronaviruksen aiheuttaman vakavan keuhkoinfektion välillä.
D‑vitamiinilisän kansallinen suositus normaalioloissa alle 75-vuotiaille on lokakuusta maaliskuuhun 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ja yli 75-vuotiaille ympäri vuoden 20 mikrogrammaa vuorokaudessa. Nyt suositellaan D‑vitamiinilisää kaikille yli 70-vuotiaille ja ympärivuorokautisessa hoidossa asuville aikuisille 20 mikrogrammaa vuorokaudessa. Näihin ryhmiin kuuluville, joiden painoindeksi on yli 30, suositellaan 50 mikrogramman annosta vuorokaudessa.
Koronarokotuksiin valmistutaan alueella muun maan tapaan. Oulunkaaren vt. terveyspalvelujohtaja Ritva Väisänen kertoo, että valmistelevat työt on aloitettu. Rokotuksia porrastetaan vaiheittain rokotteiden saatavuuden mukaan. Ensin rokotetaan henkilökuntaa erikoissairaanhoidossa osastoilla, joilla hoidetaan koronapotilaita. Sen jälkeen rokotetaan perusterveydenhoidon henkilökuntaa. Kun lisärokotteita saadaan, aletaan rokottaa riskiryhmiin kuuluvia.
Ensimmäisenä saadaan rokotetta, joka vaatii tehosterokotteen kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Nämä rokotteet vaativat myös 70 asteen kylmäsäilytyksen.
– Kun rokote otetaan pois kylmästä, säilyy se jääkaapissa vain viisi vuorokautta, jonka jälkeen se on käyttökelvotonta. Tämän takia rokotukset vaativat tarkkaa suunnittelua. Myöhemmin tulee muita rokotteita, jotka eivät tarvitse kylmäsäilytystä, joten sitten rokotukset hoidetaan samaan tyyliin kuin influenssarokotukset, Väisänen kertoo.