Kodin langaton verkko syntyy, kun kotireititin jakaa joko kiinteän tai langattoman internetyhteyden kaikille kodin laitteille. Kotiverkkoon pääsemiseksi laitteeseen pitää kuitenkin osata syöttää oikea salasana ainakin jokaisen laitteen ensimmäisellä käyttökerralla. Tämän jälkeen laite muistaa reitittimen salasanan, jos sen tallentaa kotiverkkoa käyttävään laitteeseen.
Ongelmia voi tulla, jos kotiin ostetaan esimerkiksi uusi tietokone ja verkon salasana on unohtunut. Silloin ainoa vaihtoehto voi olla reitittimen salasanan nollaaminen.
– Salasanan unohtaminen on melkeinpä ainoa syy, miksi reitittimen salasana pitää uusia. Sekin vain silloin, jos käyttäjä on reitittimen ensimmäisellä käyttökerralla noudattanut ohjeita ja muuttanut reitittimen salasanan tehdasasetuksilta. Jos salasana on jätetty tehdasasetuksille, sen voi yleensä tarkistaa laitteen kyljessä olevasta tarrasta, Ville Partanen DNA:lta kertoo.
Vaikka reitittimen salasanan nollaamista voi kutsua kansalaistaidoksi, Partanen ei lopettaisi vielä siihen.
– Tietotekniikan aikakaudella laitteen kuin laitteen palauttaminen tehdasasetuksille olisi hyvä osata. Usein meillekin tulee asiakaspalvelussa vastaan laitteita, joiden asetuksiin asiakas on tehnyt muutoksia ehkä täysin ymmärtämättä, mitä on tekemässä. Jos niin käy, olisi vain helpointa palauttaa laite tehdasasetuksille, hän neuvoo.
Monien laitteiden kuten kotireitittimen nollaaminen eli palautus tehdasasetuksille käy helposti. Laitteen kyljestä löytyy pieni reikä, josta esimerkiksi kuulakärkikynän kärjellä pidempään painamalla asetukset palautuvat tehdasasetuksille. Ominaisuus ei saa Partaselta pelkkiä kehuja.
– Todella pitkäänhän sitä pitää painaa, jos jotenkin onnistuu painamaan. Silti ainakin kymmenen vuotta kaikki laitteet ovat olleet samanlaisia. Auki väännetty klemmari on painamiseen hyvä työkalu.
Noin 30 sekunnin painamisen jälkeen laitteen valoissa pitäisi näkyä jotakin erikoista. Valot voivat välkkyä, syttyä tai sammua.
– Laitteissa on eroja, mutta yhteistä on se, että valot tekevät jotakin sellaista, mitä ne eivät milloinkaan normaalisti tee. Siitä tietää, että tehdasasetuksille palauttaminen on onnistunut.
Tämän jälkeen laite tottelee jälleen sitä salasanaa, joka sen kyljessä olevassa tarrassa kerrotaan. Nyt uudenkin laitteen liittäminen kotiverkkoon onnistuu tätä salasanaa käyttämällä. Jos työ halutaan tehdä kunnolla, ollaan kuitenkin vasta puolivälissä.
– Laitteessa oleva tarra yleensä myös kertoo, miten laitetta päästään hallinnoimaan. Tarrasta kannattaa tarkistaa, löytyisikö siitä myös tieto, mistä laitteen manuaalin saa ladattua ennen kuin palauttaa laitteen tehdasasetuksille. Hieman vanhempien laitteiden mukana nämä manuaalit ovat vielä tulleet paperimuodossa.
Tarra ohjaa yleensä verkkosivulle, jossa laitetta hallitaan. Siellä käyttäjä voi asettaa laitteelleen uuden salasanan. Vasta kun se on käytössä, kannattaa laitteita alkaa liittää uudelleen kotiverkkoon. Näin tietoturva säilyy korkealla tasolla, kun ei käytetä laitevalmistajan oletussalasanaa.
Salasanaa ei pidä ikinä kirjoittaa muistiin. Miten sitten voi estää itseään unohtamasta uudelleen reitittimen salasanaa?
– Voi käyttää sovelluksia, jotka tallentavat salasanat. Esimerkiksi Chrome-selaimen KeyLogger on hyvä. Sovellusta käyttäessä pitää muistaa pelkästään yksi salasana eli se, jolla kirjautuu esimerkiksi juuri KeyLoggeriin, Partanen neuvoo.
Muistamisen voi siis ulkoistaa laitteelle. Sovellukset käyttävät niin monimutkaisia salasanoja, että ne ovat yleensä parempia kuin käyttäjän itsensä keksimät.
Toinen tapa on opetella muodostamaan salasana jollain tietyllä tavalla. Näin laite itse voi tavallaan kertoa käyttäjälle, mikä sen salasana on.
– Tarvitaan muistisääntö. Reitittimen tapauksessa se voi olla esimerkiksi ‘tämä laite muodostaa kodin internetin’. Sanoista voi ottaa vaikka ensimmäiset kirjaimet salasanaksi. Itse käytän vastaavan kaltaista muistisääntöä, Partanen sanoo.
Miksi oma verkkoyhteys kannattaa edes salata? Kun keskihintainen kotimokkula lupaa vaikkapa 450 megabitin sekuntinopeuden ja pystyykin osaan siitä, ei peruskäyttäjän surffailu käytä läheskään koko saatavilla olevaa kaistaa. Niinpä sitäkään ei huomaa, jos naapuri surffaa samalla aallolla. Tämä on kuitenkin vasta osatotuus, Ville Partanen muistuttaa.
Oma verkkoyhteytensä kannattaa salata useasta syystä. Yksi niistä on jopa rikosoikeudellisen vastuun välttäminen. Jos kaapattua verkkoyhteyttäsi käytetään vaikkapa laittoman materiaalin lataamiseen, voi olla melko mahdoton todistaa, että “en se minä ollut vaan naapuri”.