Virpiniemen Kellonlahden ja Meriniemen vapaa-ajan asuntoalueiden asukkaiden tarve saada pysyvä vakituisen asmisen oikeus ja osoite sai vastakaikua Oulun kaupunginvaltuustossa. Halua hoitaa asia parhain päin tuntui löytyvän yli puoluerajojen.
Oulun kaupunginvaltuusto käsitteli vuoden 2021 talousarviota yli kuusituntisessa etäkokouksessa maanantaina.
Puheenvuoroja käytettiin kymmeniä ja tukku esityksiä jätettiin, mutta suuria euromääräisiä muutoksia ei kaupunginhallituksen hyväksymään talousarvioesitykseen tullene. Päätöksiä ei maanantaina tehty, sillä äänestyskokous on maanantaina 7.12.
Kellonlahden ja Meriniemen alueen tilanteen edistämiseksi jätettiin kaksi kannatettua aloitetta. Valtuutettu Annemari Enojärvi (ps.) esitti, että kohtaan “Seuraavalla valtuustokaudella tulisi arvioida Oulun keskeisen kaupunkialueen yleiskaavan tarkistamistarvetta. Haukiputaan ja Kiimingin osalta yleiskaavat ohjaavat edelleen tarkoituksenmukaisesti alueiden kehittämistä” lisätään: …ja mahdollistaa Virpiniemen Meriniemen ja Kellonlahden asuinalueille vaiheittainen asemakaavamuutos, joka mahdollistaa loma-asunnon käyttötarkoituksen muutoksen maanomistajan oman tarpeen mukaan.
Enojärvi sanoi, että asukkaiden kannalta epävarmaan tilanteeseen pitää saada ratkaisu, sillä tilanne on jatkunut kuusi vuotta.
Lähtökohtana on tilanne, kun väestörekisterikeskus, nykyinen Digi- ja väestötietovirasto, muutti vuonna 2014 kirjaamiskäytäntöään siten, että vapaa-ajan asuntoihin ei voinut enää kirjata vakituista osoitetta. Meriniemen ja Kellonlahden alueille muuttaneet henkilöt on kirjattu väestörekisterissä ”vailla vakituista asuntoa” oleviksi, jolloin ei ole myöskään vakituista osoitetta. Myös samassa taloyhtiössä asuvilla osalla on pysyvä asumisoikeus, osalla ei. Jos pysyvän asumisoikeuden omaava henkilö myy asuntonsa, pysyvä asumisoikeus ei siirry uudelle omistajalle.
Esimerkkejä riittää. Jos pysyvän asumisoikeuden omaavalle pariskunnalle syntyy lapsi, ei lapsi saa pysyvää asumisoikeutta tai jos asumisoikeuden omaava henkilö on muuttanut työn perässä toiselle paikkakunnalle ja haluaa palata takaisin Virpiniemeen entiseen asuntoonsa, hän ei saa pysyvää asumisoikeutta takaisin.
Tilanteen korjaamiseksi jätettiin myös alueen asukkaiden keräämä nimiadressi yhdyskuntalautakunnalle marraskuussa. Asiasta on tehty aloitteita aiemminkin. Nimiadressissa vedotaan kaupunkia käynnistämään kyseisillä osa-alueilla vaiheittainen asemakaavamuutos, joka sallisi vaikituisen asumisen. Kaupungin taholta kaavamuutokseen on suhtauduttu nihkeästi, sitä pidetään raskaana ja kalliina vaihtoehtona, joka rikkoisi yhdyskuntarakennetta.
Paikallisten mielestä kustannuksia on liioiteltu, vastaavia vaiheittaisia kaavoitusratkaisuja on tehty Kalajoella ja Kuusamossa. Vaiheittaisen asemakaavan tarkoituksena on mahdollistaa loma-asunnon käyttötarkoituksen muutos vakituisen asumisen rakennukseksi maanomistajan oman tarpeen mukaan.
Kyseisillä Kellonlahden ja Meriniemen vapaa-ajan asuntoalueilla noin 45 prosentilla asukkaita on vakituisen asumisen status, 55 prosentilla ei. Alueella on 215 tonttia ja 180 valmista asuntoa.
Kaarina Torro (sd.) jätti valtuustoaloitteen lisäyksestä maankäyttöä koskevaan kohtaan, että Oulun kaupunki vaikuttaisi vahvasti eduskunnan hallintovaliokuntaan, jotta vapaa-ajan asunnon voisi rekisteröidä pysyvään asumiseen, jolloin kyseisellä alueella sallittaisiin pysyvä asuminen. Aloitteen mukaan ongelma osoitteettomuuden suhteen ratkeaisi näin kivuttomimmin, jos pysyvän asumisen saisi rekisteröidä alueella vapaa-ajan asuntoon, kuten oli mahdollista ennen vuotta 2014.
Valtuutettu ja yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) kertoi, että ongelma on tiedossa, asia on ollut lautakunnassa käsittelyssä ja se on etenemässä hallintovaliokunnassa niinsanottuna lista-asiana, jolloin voidaan odottaa jopa nopeaa käsittelyä ja ratkaisua.
Oulun kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Mari-Leena Talvitie (kok.) on Korhosen mukaan tehnyt hyvää työtä Helsingin päässä asian edistämiseksi ja jouduttamiseksi.
Valtuutetuista muun muassa Jari Laru (kok.) piti tärkeänä, että asia saadaan kunnialla maaliin ja liikkeellä ollaan laajalla rintamalla.