Välirauhan aika alkoi Suomessa keväällä 1940, kun Suomen oli taivuttava raskaisiin talvisodan rauhanehtoihin. Välirauha-nimitystä on alettu käyttää keväästä 1940 kesään 1941 ulottuneesta ajanjaksosta Suomen historiassa vasta jälkeenpäin.
Vaikka Suomi oli välirauhan aikana ainakin nimellisesti rauhan tilassa, uuden sodan uhka oli koko ajan ilmassa. Suomessa jouduttiin seuraamaan Baltian maiden kohtaloa Neuvostoliiton käsittelyssä, ja Suomi koki itsekin jatkuvasti itänaapurin tekemiä rajaloukkauksia. Suomessa Neuvostoliitto oli päässyt varustelemaan pakkovuokrattua Hankoa.
Suomi lunasti lopullisesti itsenäisyytensä II maailmansodan aikana. Käytiin talvisota, jatkosota ja vielä katkeraksi lopuksi Lapin sota. Sotien uhri oli kallis eri rintamilla. Lisäksi sodasta kärsivät siviilit monin tavoin. Talvisodassa, jatkosodassa sekä Lapin sodassa oli kaatuneita tai kadonneita yhteensä noin 100 000.
Sota kouraisi raskaasti myös Rantapohjan alueen väestöä. On syytä ottaa huomioon, että väestöä oli Suomessa ja sen kunnissa nykyistä huomattavasti nykyistä vähemmän.
Sodissa vuosina 1939–1945 kuolleitten määriä voi tarkastella Kansallisarkiston sähköisestä tietokannasta erilaisilla hakuehdoilla. Kun kriteereiksi asetetaan kaatuneiden syntymäkunta sekä muiksi hakuehdoiksi seuraavia tekijöitä: kaatui, siunattu ja haudattu, kuoli haavoittuneena, siunattu ja haudattu, siunattu, ruumis jäänyt kentälle tai tuhoutunut, kadonnut, julistettu virallisesti kuolleeksi, kuollut sotavankeudessa, tulee Rantapohjan alueen osalta esiin seuraavia lukuja: Haukipudas: 97, Ii: 143, Kuivaniemi: 92, Yli-Ii: 46, Kiiminki: 45 ja Ylikiiminki: 96. On syytä mainita, että erilaisia hakukriteereillä tule esiin erisuuruisia lukuja, ja edellämainitut luvut koskevat siis vain mainituissa kunnissa syntyneitä kaatuneita, ei esimerkiksi kyseessä olevan kunnan kotikunnakseen ilmoittaneita kaatuneita.
Kansallisarkiston tiedot kertovat mahdollisuuksien mukaan myös kaatuneiden kuolinpaikan. Rantapohjan alueen miehiä on kaatunut esimerkiksi Kiestingissä ja Äyräpäässä, mutta myös muilla rintamilla.
Tässä jutussa olevat kuvat on poimittu SA-kuva ‑palvelusta ja niissä esiintyy mahdollisuuksien mukaan niitä rintamalohkoja, joilla Rantapohjan alueen miehiä taisteli.