Kesällä Haukiputaan alueella käynnistynyt valokuituhanke Haukiputaan Täyskuitu on nyt siinä vaiheessa, että tilauksia ja kyselyitä valokuituyhteyden perään on alkanut tulla tasaiseen tahtiin. Markkinointi ja myynti kiihdyttävät vauhtiaan eri postinumeroalueilla, mutta vielä ei ole saavutettu sitä rajaa, että lupa rakentamiselle olisi myönnetty.
– Tulevana talvena keräämme liittyjiä kasaan ja uskomme että ensi keväänä tai kesänä pääsemme jollain alueella rakentamaan, kertoo myynti- ja markkinointipäällikkö Riku Kalttonen.
Business Manager Jari Kleemola kertoo, että Haukipudas valikoitui hankealueeksi, koska useilla eri mittareilla mitattuna Haukipudas on otollinen ja riittävän iso alue kuituhankkeelle.
– Haukipudas on alueena hyvä, sillä ihmiset asuvat suhteellisen tiiviillä, mutta silti maaseutumaisella alueella, jossa kaivuutöitä on helppo tehdä. Haukipudas on sellaista tyypillistä aluetta kaupunkikeskusten ja maaseudun välillä, joka jää helposti toimivien tietoliikenneyhteyksien ulkopuolelle, Kleemola sanoo.
Haukiputaalle valokuituverkon rakentamista suunnittelevan Täyskuidun taustalta löytyy Adola Oy, joka on infrasijoitusyhtiö DIF Capital Partnersin ja kotimaisen Cinia Oy:n yhteisyritys. Cinia on valtion omistama tietoverkko- ja ohjelmistopalveluja tarjoava yritys, joka toimii hankkeessa verkon toteuttajana.
– Tavoittelemme kohtuullista massaa tilaajia, jolloin voimme tarjota liittymähinnan kohtuullisella hinnalla, Kalttonen sanoo.
Haukiputaan Täyskuidun hinta on liittyjälle 1 148 euroa ja kuukausimaksut alkavat 34,90 eurosta. Hintaan sisältyy valokuituyhteys tilaajan kotiin asti muuntimineen kaikkineen. Työn osuudesta saa kotitalousvähennyksen, joka laskee kokonaishintaa vielä noin 300 eurolla. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että esimerkiksi Jääliin kuituverkkoa rakentaneen, voittoa tavoittelemattoman Oulunseudun Laajakaista ‑osuuskunnan liittymishinta oli noin 2 000 – 2 500 euron luokkaa. Valtion tuella rakennettavat kuituverkot pystyvät laskemaan liittymähintansa näennäiselle tasolle, mutta Haukiputaan kaltaiselle alueelle ei valtion tukea ole tarjolla.
– Mahdollistamme Täyskuitu-valokuituverkkojen kautta ihmisille mahdollisuuden hyviin tietoliikenneyhteyksiin myös kasvukeskusten ulkopuolelle, Kalttonen kertoo.
Haukiputaalla tehdään tiivistä yhteistyötä Haukiputaan Sähköosuuskunnan kanssa, siten, että yhteisrakentamista tehdään siltä osin, kun verkot sattuvat samoihin paikkoihin.
Sen lisäksi, että Haukiputaan Täyskuitu on avannut kaksi päivää viikossa avoinna olevan toimiston Revontie 2:een, hankkeella on markkinoitsijoita haukiputaalaisilla kaupoilla ja pari työntekijää kiertää alueilla hanketta esittelemässä ja myymässä ovelta ovelle. Myyntiä alueilla tekevät Sakari Halonen ja Tuomo Kurikka.
– Ihmiset ovat pääosin hyvin kiinnostuneita valokuidusta ja siitä, miten moni muu on liittymässä verkkoon. Nyt kannattaa toimia ja liittyä mukaan sekä samalla kertoa naapurillekin, että kannattaa liittyä, jolloin saadaan yhteydet nopeasti rakennettua, Tuomo Kurikka sanoo.
Koska koronan vuoksi suuremmat yleisötilaisuudet on jouduttu myös hankkeen osalta perumaan, on tilalle järjestetty muun muassa Facebook-livejä, joista seuraava nähdään torstaina 12.11. kello 18.