Milleköhän me jatkossa naureskelemme ja mitä me kauhistelemme, kun Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin twitter-lintu alkaa menettää ääntään ja sulkansakin. Voisitteko muuten kuvitella, että Suomen presidentti suoltaisi loukkauksia ja puolitotuuksia maailmalle kaikkien nähtäville. Sellaisessa tilanteessa hävettäisi olla suomalainen ja sellaisen presidentin takia joutuisi kokemaan myös henkilökohtaista myötähäpeää.
Yhdysvaltain presidentin some-käyttäytyminen on rohkaissut koko maailman kiusaajia ja populisteja viemään käyttäytymistään yhä pidemmälle ja törkeämpään suuntaan. Trump on ollut heille kuin kurkiauran johtajalintu muuttomatkalla, mutta kukaan ei varmaankaan oikeastaan tiedä minne ollaan oltu matkalla. Populistisissa liikkeissä tärkeintä voikin olla vain johtajan seuraaminen.
Trumpin tviittailuja uutisoitiin etenkin presidentin uran alkuvaiheessa ympäri maailman. Saihan niistä mehukkaita otsikkoja. Jälkeenpäin se on osoittautunut virheeksi ja se on luultavasti havaittu myös maailmanlaajuisissa ja suomalaisissakin uutisorganisaatioissa. Myös sosiaalisen median yhtiöillä on peiliinkatsomisen paikka.
Viime vuosina poliittinen kielenkäyttö on koventunut Suomessakin. Sellaiseen käytökseen on kovin helppo haudata itse asiat tai se, että ei tunne asiaa lainkaan. Monimutkaisiin yhteiskunnallisiin asioihin ja ongelmiin ei löydy yksinkertaisia ratkaisuja eikä niitä löydy etenkään huutamalla tai henkilökohtaisia loukkauksia suoltamalla.
Suomessa on käytetty sosiaalista mediaa vaaleissa noin 15 vuoden ajan. Nähtäväksi jää millaisessa käytössä sen välineet ovat ensi kevään kuntavaalien yhteydessä. Näennäisten vastakkainasettelujen ja riitelyn rakentaminen on helppoa, mutta menevätkö koronaan väsyneet kansalaiset enää siihen lankaan. Ehkä nyt on muutoinkin rakentamisen eikä riitelyn aika.