Runsaat vesisateet, syysmyrskyt ja vedenpinnan nousu tulvaksi asti sekä kovat virtaamat ovat riepotelleet Kiiminkijokivartta. Vesi on noussut etenkin nelostien Allikon siltatyömaan kohdalla Jokikylässä. Sääolosuhteet ovat haastaneet myös sillanrakentajat. Työmaalta on huuhtoutunut kiviainesta ja soraa virran mukana alemmaksi jokeen. Viime viikolla myös työmaasillan laudankappaleita lähti liikkeelle virran vietäväksi, mistä varoitettiin vesillä liikkuvia kalastajia.
Kiiminkijoen toimijoiden mukaan kalannousu Kiiminkijoessa on heikentynyt ja viime aikoina lähes estynyt kokonaan siltatyömaan kohdalla: kalat eivät pääse nousemaan Allikon sillan ali kapeista virtausaukoista yläjuoksulle kovan virtauksen ja suuren veden nopeuden johdosta.
Joukko Kiiminkijoen toimijoita kokoontui palaveriin maanantaiaamuna Allikon siltatyömaalle ja tilannetta käytiin tutkailemassa myös sillan alapuolisella jokitörmällä. Mukana oli Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen asiantuntijoita. Mukana oli muun muassa Haukiputaan jakokunnan puheenjohtaja Kari Kaleva, Kiiminkijoen kalatalousalueen toiminnanjohtaja Juha Lindström ja puheenjohtaja Pentti Marttila-Tornio, EcoRiver Oy:n Timo Pohjamo, kalastuksenvalvoja Esa Meriläinen sekä ELY:stä ylitarkastaja Ari Selin ja vesitalousasiantuntija Riku Eskelinen. Paikalla oli myös siltatyömaan väkeä.
Palaverin lopputulema oli Kari Kalevan mukaan toiveikas Kiiminkijoen tilanteen suhteen. Kun vesi laskee, päästään tarkemmin selvittämään tilannetta. Viimeistään kesällä siltahankkeenkin valmistuttua voidaan ryhtyä inventoimaan joen tilaa ja tekemään suunnitelmaa joen ennallistamisesta, johon kuuluu huuhtoutuneen kiviaineksen ja soran poistaminen paikoista, joihin se ei kuulu. ELY:n Ari Selin näytti vihreää valoa ennallistamiselle, mutta ensiksi on kartoitettava tilanne olosuhteiden salliessa ja tehtävä suunnitelmat, ja palloa heitetään paikallisille toimijoille.
Nyt edessä ovat vielä haastavat ajat Jokikylässä ja koko Kiiminkijoella. Vesimäärät ovat hyvin suuret ja virtaama yli 100 m³/s ainakin marraskuun puoliväliin asti, eikä tilanne helpotu senkään jälkeen, kun sään viiletessä joessa alkaa liikkua hyydevesi, sanoi Riku Eskelinen.
Virtaamahuippu on viime päivien mittaan käynyt pitkästi yli kahden sadan. Alkuviikosta vettä tulee taivaalta kaatamalla ja yläjuoksuilta sitä virtaa lisää.
Siianpyynnin ja mädinkeruun suhteen aivan kokonaan peliä ei tänä syksynä menetetty, vaikka saaliit ovat jääneet vähäisimmiksi. Mätiä on saatu kerätty talteen, joskin paljon vähemmän kuin tavallisesti. Mäti toimitetaan Iihin haudutettavaksi ja kalanpoikaset istutetaan aikanaan Kiiminkijokeen.
– Siianlippous on ollut haastavaa. Myös sumppuja lähtenyt ajelehtimaan, kertoi Esa Meriläinen.
Kiiminkijoen tila ja kalatalouden olosuhteet halutaan turvata jatkossakin niin, että soveliaita kutupaikkoja on riittävästi ja kalannousu on turvattu. Nämä seikat tulisi Kiiminkijoen toimijoiden mukaan huomioida riittävän hyvin suunnitteluvaiheessa Kiiminkijokeen kohdistuvissa hankkeissa kuten siltakohteissa. Myös asutus tulisi huomioida.
- Nyt käynnissä olevalla siltatyömaalla työt on varmasti tehty suunnitelmien mukaan, eikä näille yllättäville luonnonolosuhteille voi mitään, sanoi Kari Kaleva.
Siltasuunnitelmissa otetaan ELY:n mukaan huomioon vesimäärien ja virtausten vaihtelut kaikissa olosuhteissa.
Allikon siltatyömaa käsittää sillan kannen uusimisen. Lupaviranomaisena on ELY, pääurakoitsijana Destia ja mukana on monia aliurakoitsijoita. Hanketta hallinnoi Väylävirasto.
Aila-myrsky rikkoi siltatyömaan kupeessa olevaa väliaikaista kiertosiltaa, jolloin 18.9. liikenne nelostieltä jouduttiin ohjaamaan kiertotietä pitkin Jokikylän kautta. Välikaikaista siltaa korjataan ja se on tarkoitus nostaa paikoilleen kun työ saadaan valmiiksi ja olosuhteet sallivat, jotta liikenne saataisiin ohjattua kiertotieltä Jokikylästä takaisin nelostielle. Valutyöt varsinaisella sillalla ehdittiin tehdä Aila-myrskyn jälkeen “hyvän sään aikana”. Siltapengertä ruopattiin viime viikolla, jotta vesi pääsisi virtaamaan paremmin.
Työmaasillasta irronneita ja virran mukaan liikkeelle lähteneitä parruja keräsi joesta Kiviniemen meripelastusyhdistys viime viikon lopulla. Parruja saatiin kerättyä pois useita kymmeniä kappaleita, osa puutavarasta on voinut ajautua rannoille.
Kun varsinainen silta valmistuu ja otetaan käyttöön, väliaikainen kiertosilta puretaan. Väylävirasto on aiemmin kertonut, että siltatyömaan viimeistelytyöt ajoittuvat ensi kesälle.
Jokikylässä on alkamassa lähitulevaisuudessa myös toinen iso siltatyömaa kun Kiiminkijoentien varren Jokikylän silta uusitaan kokonaan. Tämän hankkeen lupaviranomainen on AVI eli aluehallintovirasto.

Allikon siltatyömaa joen yläjuoksun puolelta kuvattuna.

Väliaikaista kiertosiltaa ei ole vielä voitu nostaa paikoilleen varsinaisen sillan kupeeseen.