Tulva uhkaa Jokikylässä. Viimeaikaiset runsaat vesisateet ovat nostattaneet Kiiminkijoen vedenpintaa ja lisänneet joen virtaamia voimakkaasti. Vesi on noussut etenkin Haukiputaan Jokikylässä ja myös Asemakylän suunnalla kuin kevättulvien aikaan. Vesisateiden jatkuessa huippu osuu perjantaille ja lauantaille. Vastaavaa ei muisteta alueella aiemmin koetun tähän aikaan vuodesta. Erikoista on, että vesi nousee Kiiminkijoen Allikon siltatyömaan yläpuolella. Alueella uskotaan, että nelostien varren siltatyömaa patoaa vettä sen yläpuolelle.
Eilen keskiviikkona siltatyömaalla oli kaivinkone levittämässä siltapengertä. Kiiminkijoen alajuoksulla oli nähty puutavaraa ajelehtimassa virran vietävänä. Ainakin yksi mökki oli eilen Allikontien varressa Jokikylässä veden saartamana.
Syksyn aikana on huomattu myös toinen pulma: kovan virtauksen ja suuren veden nopeuden johdosta kala ei pääse nousemaan rakenteilla olevan nelostien Allikon sillan ali virtausaukoista yläjuoksulle. Siikaa on Kiiminkijoen alajuoksulla saatu, mutta nousu ylemmäs on nyt estynyt.
– Tällaista viestiä on tullut, kertoo Kiiminkijoen kalatalousalueen ja muun muassa Kiiminkijoki ja ‑suisto kuntoon ry:n puheenjohtaja Pentti Marttila-Tornio Ylikiimingistä.
Hän epäilee myös, ovatko uuden sillan alittavat virtaama-aukot lähtökohtaisesti riittävän laajat läpäisemään voimakkaammatkin virtaamat ja vesimäärät.
– Onko vaihtelevia luonnonoloja, oikukasta Kiiminkijokea ja rannan asutusta otettu tarpeeksi huomioon sillan suunnittelussa, kysyy Marttila-Tornio.
– On tietenkin erikoista, että sateet, virtaamat ja vesimäärät ovat tähän aikaan näin suuret, ja lisäksi aiempi myrsky aiheutti vahinkoa siltatyömaalla. Tulvatilanne voi pahentua entisestään, sillä Iijoella on jouduttu juoksuttamaan vettä säännöstelyrajan ylityttyä ja mikäli vettä virtaa sieltä edelleen Nuorittajokeen ja Kiiminkijokeen, vedestä ei tule pula, vaikka sitä olisi Kiiminkijoessa nyt jo omasta takaa, pohtii Marttila-Tornio.
Pentti Marttila-Tornio ja Haukiputaan jakokunnan puheenjohtaja Kari Kaleva ovat käyneet tutkailemassa tilannetta Kiiminkijoella useaan otteeseen viime ja tällä viikolla.
– Kalannousun estyminen on valitettavaa. Tulvan ohella nyt on siis pelättävissä, että tulvivan joen alajuoksulta ei siika ole päässyt kutemaan optimipaikoille ainakaan nelostien sillan yläpuolisille perinteisille kutupaikoille. Virtauksen kasvaminen ja veden nousu on haaste myös siikaa lippoaville. Lipotuista siioista lypsetty mäti on jakokunnalle tärkeä, sanoo Kari Kaleva.
Kun mäti kerätään talteen, se haudutetaan Iissä ja poikaset istutetaan myöhemmin takaisin Kiiminkijokeen. Näin pyritään turvaamaan riittävä poikastuotanto jokeen.
– Luonnon oloillehan ei mitään voi, mutta toivon mukaan tilanne korjaantuu kun väliaikainen silta puretaan ja uoma ennallistetaan, toteaa Kaleva.
Nyt veden nopeus sillan kohdalle syntyneestä patoutumassa johtuen on niin voimakas, ettei mikään kala pysty siitä nousemaan, eikä veteen nyt huuhtoutunut maa-aines ole hyväksi myöskään kalojen kudulle ja kutupaikoille.
Kari Kaleva toivoo, että kalataloudelliset edellytykset turvataan Kiiminkijokea koskevissa hankkeissa; kysytään paikallisia näkemyksiä ja kuullaan mielipiteitä jo suunnitteluvaiheessa. Näin on jo tehty käynnistyvässä Jokikylän siltahankkeessa Kiiminkijoentien varressa.
Allikon siltahankkeen alueella syntyneen tilanteen johdosta paikallisilla toimijoilla on suunnitelmissa järjestää ELY:n edustajien kanssa katselmus ensi maanantaina. Tarkoituksena on selvittää paikan päällä tilannetta ja mitä voitaisiin tehdä asian parantamiseksi.
Vedennousun arvioidaan jatkuvan Kiiminkijoella loppuviikkoa kohti, minne ennustetaan myös runsasta vesisadetta. Ympäristö.fi-sivustolla olevan Kiiminkijoen vesistöennusteen mukaan virtaaman vaihteluväli on 160–200 m³/s kun se keskimäärin vuosina 1976–2018 ollut ylimmillään 160 m³/s. Nyt ennustetaan virtauksen huipuksi lauantaita, jolloin virtaus olisi jopa lähes 280 m³/s. Myös vedenkorkeus on edelleen nousussa.
Vesistöennusteet perustuvat tarkkailupisteisiin, joista yksi sijaitsee Allikon sillan alapuolella olevassa Haapaladen suvannossa.
Suurimpana huolena alueella on yltääkö vesi rannan lähellä oleviin rakennuksiin. Keskiviikkoaamuna ainakin yksi mökki oli veden saartama ja vesi oli noussut peltoaukealle.
Kiiminkijoki laskee yläjuoksulta Allikon sillan kohdalle kahta väylää Suorahaaraa ja Väärähaaraa pitkin kiertäen Kurkealansaaren.
Aila-myrskyn syyskuun lopulla runtelemaa Allikon siltatyömaan varasiltaa on kunnostettu ja se on aiottu ottaa ehkä marraskuun aikana käyttöön. Varsinaisen sillan rakentaminen on jatkunut normaalisti. Jokikylän kautta kulkeva kiertotie on käytössä niin kauan kunnes nelostie voidaan jälleen avata liikenteelle. Aikatauluista tiedotetaan myöhemmin.
Kaivinkone avartamassa rantapengertä keskiviikkoaamuna siltatyömaalla. Videon kuvasi Pekka Pirttijärvi.