Etä­vas­taa­no­tot tuke­vat mie­len­ter­veys- ja päih­dea­siak­kai­ta myös korona-aikana

Koro­na-ajan rajoi­tuk­set ovat vai­kut­ta­neet ihmi­siin eri tavoin. Eri­tyi­ses­ti mie­len­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­lu­jen asiak­kaat ovat nii­den takia voi­neet kokea yksi­näi­syyt­tä ja tur­vat­to­muut­ta. Monen ongel­mat ovat saat­ta­neet pahen­tua entisestään.

Meil­lä Oulun­kaa­rel­la on kehi­tet­ty koro­na-aika­na kor­vaa­via toi­min­to­ja sään­nöl­li­ses­sä hoi­to­suh­tees­sa ole­vil­le mie­len­ter­veys- ja päih­dea­siak­kail­le. Eri­lai­set säh­köi­set pal­ve­lut, kuten Oma­hoi­to, etä­vas­taan­ot­to, etä­te­ra­pia ja säh­köi­set ryh­mä­toi­min­not ovat­kin nous­seet suu­rem­paan roo­liin kuin kos­kaan aikai­sem­min. Esi­mer­kik­si kevääl­lä käyt­töön ote­tun etä­vas­taan­o­ton ansios­ta asiak­kai­den kans­sa on sovit­tu vas­taan­ot­toai­ko­ja ja hoi­to­suh­de on pysy­nyt yhtä sään­nöl­li­se­nä kuin kas­vok­kain tava­tes­sa. Ennal­ta sovi­tut yhtey­de­no­tot yllä­pi­tä­vät arjen sään­nöl­lis­tä elä­män­ryt­miä. Etä­vas­taa­no­tot ovat toi­mi­via, ja asiak­kaat voi­daan koh­da­ta yksi­löl­li­ses­ti ja yhden­ver­tai­ses­ti, ihan kuten lähitapaamisissakin.

Ter­vey­den­huol­los­sa yksi­tyi­syy­den­suo­ja on erit­täin tär­ke­ää, ja esi­mer­kik­si vai­tio­lo­vel­vol­li­suus toteu­tuu etä­ta­paa­mi­sis­sa. Vas­taan­ot­to myös tapah­tuu suo­ja­tus­sa yhtey­des­sä ja pal­ve­lun käyt­tö on tietoturvallista.

Myös moni muu lähi­ta­paa­mi­sis­sa toteu­tu­va asia toteu­tuu etä­vas­taa­no­toil­la: asia­kas sitou­tuu hoi­toon samal­la taval­la ja vas­taa­no­tol­la hoi­ta­jal­la on mah­dol­li­suus kon­sul­toi­da esi­mer­kik­si lää­kä­riä, mie­len­ter­veys­työn eri­tyis­pal­ve­lui­ta ja ter­veys­kes­kuk­sen vas­taan­ot­toa. Asiak­kaal­la on etä­vas­taa­no­tol­la mah­dol­li­suus vali­ta, halu­aa­ko hän kes­kus­tel­la näköyh­tey­del­lä vai pel­käs­tään ääniyh­teyt­tä hyödyntäen.

Asiak­kaat ovat koke­neet etäyh­tey­del­lä tapah­tu­vat vas­taa­no­tot pää­asias­sa hyvä­nä, ja pal­ve­lua halu­taan käyt­tää jat­kos­sa­kin. Yhtey­den­pi­to hoi­ta­jaan sujuu kotoa käsin hel­pos­ti ja vai­vat­to­mas­ti, ja etä­vas­taan­ot­toon tar­koi­tet­tu ohjel­ma on help­po ja sel­keä käyt­tää. Eri­tyis­tä huo­mio­ta on kui­ten­kin kiin­ni­tet­tä­vä tapaa­mi­sai­koi­hin: koto­na tuli­si tapaa­mi­sai­ka­na olla rau­hal­lis­ta ja häi­riö­tön­tä. Etä­vas­taan­ot­to­ja voi­daan toteut­taa joko yksi­lö- tai ryh­mä­toi­min­ta­na. Ryh­mä­toi­min­nas­sa huo­mioi­daan kaik­kien osal­lis­tu­jien suos­tu­mus eivät­kä osal­lis­tu­jien tie­dot väli­ty kol­man­sil­le osapuolille.

Myös psy­kiat­ri­set sai­raan­hoi­ta­jat ovat koke­neet etä­vas­taa­no­tot hyvä­nä ja var­tee­no­tet­ta­va­na vaih­toeh­to­na hoi­to­työs­sä. Kun asiak­kaan tun­tee ja molem­mat ovat sitou­tu­neet yhteis­työ­hön, toi­min­ta on suju­vaa, moni­puo­lis­ta ja tur­val­lis­ta. Etä­vas­taa­no­tot ovat myös vähen­tä­neet pape­ri­työ­tä, ja ajan­va­raus­kir­jan sovi­tut ajat pys­ty­tään hyö­dyn­tä­mään tehok­kaas­ti potilastyöhön.

Etä­vas­taa­no­toil­la voi­daan edis­tää asiak­kai­den koko­nais­val­tais­ta hyvin­voin­tia ja mie­le­käs­tä, oman­nä­köis­tä ja tur­val­lis­ta arkea myös korona-aikana.

Irja Yli­siu­rua, psy­kiat­ri­nen sai­raan­hoi­ta­ja ja Jaa­na Kehä­nen, päi­vä­toi­min­nan ohjaa­ja, Oulunkaari