Päivi ja Hannu Haapaniemen kodissa Kellon Hietalanmäellä vaihdettiin omakotitalon lämmitysjärjestelmä uusiksi reilu vuosi sitten. Puu- ja osin sähkölämmitys muutettiin maalämpöön.
Vaihtoa ei ole tarvinnut katua, uusi systeemi on toiminut moitteettomasti, lämpö on tasaista ja uusi lämmitystapa on ennen kaikkea vaivaton ja huoleton. Maalämpöä on voitu kehua ja suositella myös muille.
Lämmitysjärjestelmän uusiminen tuli ajankohtaiseksi reilu vuosi sitten, kun vuonna 1980 rakennetussa talossa puulämmityskattila oli tulossa tiensä päähän. Olisi pitänyt uusia kattila ja vaihtoehtona oli alkaa miettiä uutta lämmönlähdettä.
– Ryhdyimme selvittämään eri vaihtoehtoja. Ajan myötä puilla lämmittäminen oli alkanut tuntua työläältä, ja lisänä olleet kaksi 16 kilowatin sähkövastusta kuluttivat niin paljon virtaa, että sähkölaskut tuntuivat kalliilta, kertoo Päivi Haapaniemi.
- Eihän tässä enää nuorennuta. Polttopuut voitiin kyllä hankkia omin voimin omasta metsästä, mutta oma hommansa siinäkin, kuten oli puiden kuskaamisessa sisälle, mikä alkoi tuntua hankalalta varsinkin talviaikaan, muistelee Haapaniemi.
Hän on itse jäänyt viime vuoden lopussa eläkkeelle sairaanhoitajan työstä lasten teho-osastolta, mutta koska metsäkoneyrittäjänä toimiva puoliso on paljon poissa kotoa kauempana työmailla, vaivattomampi lämmitys alkoi tuntua oikealta ratkaisulta. Maalämmöstä on kuulunut paljon positiivista palautetta. Maalämpöjä on laitettu varsinkin maaseutualueille, missä on maavaraa kaivamiseen ja kaukolämpöön liittyminen ei ole mahdollista.
Toimijoita maalämpöalalla on hyvin tarjoilla ja tarjouspyyntö lähtikin seitsemään lähiseudun yritykseen.
– Valitsimme lähikunnassa toimivan yrityksen, joka on pitkään toiminut alalla ja koimme sen varmaksi ja luotettavaksi. Myös hinta oli sopiva ja laitteiston viiden vuoden toimintatakuu ja huoltovarmuus vaikuttivat valintaan.
Reilun vuoden kokemuksella maalämpö on toiminut hyvin ja luotettavasti. Itselle on jäänyt tehtäväksi kahden sakkakupin tyhjennys kerran vuodessa, ja tietenkin lämpöä voi silloin tällöin tarkkailla ja tarvittaessa säätää, kertoo Päivi Haapaniemi.
Maalämpöjärjestelmän hankinta maksoi noin 16 000 euroa sisältäen talon sisälle sijoittuvan laitteiston sekä maahan kaivetut putket ja työt. Vanha puulämmityskattila ja vesivaraaja voitiin purkaa pois ja saatiin näin lisää tilaa.
Maalämpö on puhdasta ja uusiutuvaa maaperään varastoitunutta lämpöenergiaa, joka lämmittää maahan kaivetuissa lämmönkorjuuputkissa kiertävän lämpöä varaavan nesteen. Lämpö johdetaan ja hyödynnetään maalämpöpumpun avulla vesikiertojärjestelmään ja lämpöpattereihin. Haapaniemellä lämpöpattereita ei tarvinnut uusia.
Lämmönkeruuputket voidaan kaivaa maahan joko pystysuuntaan 200 metrin syvyyteen porakaivoon tai pitkittäin 1,2 metrin syvyyteen. Haapaniemellä, missä talon takana on peltoa, kaivettiin 600 metriä putkia pintamaahan.
Maalämpöön siirtymisen myötä sähkölasku on pienentynyt kolmannekseen entisestä. Liiteriin jääneet polttopuut voidaan hyödyntää kesämökillä. Pannuhuone-varastotilassa lämpötila ei ole enää liian kuuma kuten puulämpökattilan aikana, vaan tilassa voi säilyttää tavaraa ja talvettaa vaikka kukkia.
Muutostyöhön Haapaniemillä oli mahdollista hakea kotitalousvähennystä, mikä oli 45 prosenttia työkustannuksista. Vähennys realisoitui takaisin seuraavan veronpalautuksen yhteydessä. Muita tukimuotoja tai avustuksia hankkeeseen ei ollut.
Kotitalousvähennystä Päivi Haapaniemi pitää hyvänä kädenojennuksena erilaisiin kodin kunnostus- ja muutostöihin.
– Toivottavasti kotitalousvähennys säilyy jatkossakin, eikä sitä pienennetä. Nyt jaettava uusi avustus öljylämmityksen vaihtoon on myös hyvä asia. On varmasti paljon vanhempia ihmisiä ja talouksia, joissa vaihto ja tuki ovat tarpeen.
Öljylämmityksen vaihtoon saatavilla avustusta
Öljylämmityksen vaihtoon on tullut voimaan uusi avustus. Lähes 30 miljoonan euron avustuspotti on osa hallituksen kestävää elvytystä,
jolla vauhditetaan siirtymää kohti hiilineutraalia kiertotaloutta.
Avustusta voidaan myöntää öljylämmitysjärjestelmän poistamisesta ja lämmitysmuodon muuttamisesta aiheutuviin kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen vuoden 2022 loppuun saakka. Avustusta myönnetään 4 000 euroa, kun pientalossa siirrytään kaukolämpöön, maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun. Muita lämmitysmuotoja avustetaan 2 500 eurolla. Fossiilisia polttoaineita käyttäviin järjestelmiin avustusta ei myönnetä. Öljylämmitystä ei voi jättää osaksi lämmitystä.
Avustusta ei voida myöntää, jos kustannukset kuuluvat asunto-osakeyhtiön maksettavaksi tai jos samaan tarkoitukseen myönnetään muuta avustusta tai kotitalousvähennystä.
Avustuksella tavoitellaan valtakunnallisesti noin 10 000 pientalon öljylämmitysjärjestelmän vaihtamista. Innostusta muutoksiin onkin ilmennyt runsaasti. Avustusta hallinnoivaan ja hakemukset käsittelevään Pirkanmaan ELY:yyn tuli viimeisen kuukauden aikana 3000 hakemusta.
Avustusta haetaan ensisijaisesti sähköisesti Aluehallinnon asiointipalvelussa, josta löytyvät niin hakulomakkeet kuin ohjeet. Tietoa avustuksesta ja hakemisesta saa myös ELY-keskuksen valtakunnallisesta ympäristöasioiden asiakaspalvelusta. Tukea voidaan myöntää myös takautuvasti 1.6.2020 jälkeen syntyneisiin kustannuksiin.
ARAn myöntämä energia-avustus ja Pirkanmaan ELY:n uusi avustus poikkeavat toisistaan erilaisin tavoittein ja myöntämisperustein. Samaan toimenpiteeseen voi saada vain toista avustuksista. ARAn energia-avustusta voi hakea rakennusten energiatehokkuutta parantaviin hankkeisiin. Avustuksen määrä on 4 000 tai 6 000 euroa asuntoa kohden, kuitenkin enintään 50 % hyväksyttävistä kustannuksista. Avustusta myönnetään jos E‑luku alenee riittävästi. Korjaukset saa aloittaa vasta kun avustushakemus liitteineen on toimitettu ARAan.
Energia-avustusta on tarjolla myös taloyhtiöille sekä ns. ARA-yhteisöille. Avustuksen maksua haettaessa tarvitaan virallinen energiatodistus.
Energiatehokkuutta voidaan parantaa paitsi lämmitystapaa muuttamalla myös esimerkiksi uusimalla ikkunat.
Tietoa: ELY-keskuksen valtakunnallisesta ympäristöasioiden asiakaspalvelusta, alueellisilta energianeuvojilta, yhteystietoja ja infoa Motiva. fi