Kun etenkin nuorempi perhe etsii asuntoa maaseudulta tai muutoin haja-alueelta, niin ensimmäisiin kysyttäviin asioihin kuuluu nykyään se, millainen nettiyhteys taloon tai asuntoon on. Jos se on niin huono, ettei esimerkiksi etätyö onnistu, voi kauppa jäädä tekemättä. Kyseessä on nykyään tärkeydeltään juoksevaan veteen ja viemäröintiin verrattava asia.
Talouden puristuksessa suurtenkin kaupunkien on etsittävä säästöjä, mutta samalla olisi kyettävä luomaan tulevaisuutta. Jos esimerkiksi Oulu haluaa jatkaa palvelujensa digitalisointia, jonka arvellaan tuovan säästöjä, niin yhteyksien tulisi olla kunnossa kaupungin etäisempiinkin nurkkiin. Digitalisoinnin voidaan kehua edistävän vihreyttä, mutta jos yhteys ei toimi, on haja-alueelta ajettava palvelupisteeseen. Se pitäisi laskea mukaan palveluntuottajan hiilijalanjälkeen.
Oulu on onneksi ryhtymässä toimiin parempien laajakaistayhteyksien saamiseksi kaupungin alueelle. Tulossa on nähtävästi määräaikainen tuki laajakaistahankkeiden edistämiseksi. Kuntavaalien lähestyessä kannattaa pitää mielessä se, mitä Oulun valtuustoryhmistä vastattiin viime keväänä Rantapohjan kyselyyn. Ryhmissä oli vahva halu saada toimivat yhteydet koko kaupungin alueelle.
Monin paikoin Oulua langattomien yhteyksien varassa toimiminen on todella vaikeaa. Jos Oulu haluaa hyötyä maallemuuton trendistä, olisi kunnollisen verkon toiminta saatava ulottumaan nykyistä paljon laajemmalle. Eivätkä yhteydet välttämättä toimi kantakaupunginkaan puolella.
Iillä on jo Iisiverkkonsa, ja nykyään Ouluun kuuluvalla Haukiputaalle ollaan valmistelemassa oman verkon rakentamista. Tietotekniikan kärkikaupungiksi mielellään profiloituvan Oulun kaupungin onkin syytä tehdä reippaita liikkuja yhteyksien parantamiseksi.