Virkistävä ja luonnonantimien täyttämä kesä kääntyy kohti syksyä ja alkavaa talvea.
Vietimme koronatilanteesta johtuen monessa mielessä poikkeuksellisen kesän. Suomalaisten kesälomat kuluivat pääosin kotimaan matkailun merkeissä. Ulkomaalaisia turisteja maassamme ei ollut juurikaan, mutta me suomalaiset täytimme hyvin tämän vajauksen ja vietimme paljon aikaa kotimaan matkailukohteissamme. Se näkyi hyvin mm. Lapin matkailussa.
Kävimme loppukesällä polkupyörämatkalla pohjoisessa. Keskustelimme paikallisten matkailuyrittäjien kanssa ja he vahvistivat tämän. Meilläkin oli paikoitellen hankaluuksia saada majoitusta toivomillemme päiville. Sama näkyi syyskuussa UKK- puiston ruskavaelluksella. Kansallispuistoa reunustavat parkkipaikat olivat täynnä vaelluksille tulleiden autoja.
Toivottavasti poikkeuksellinen kesä herättelee suomalaisia huomaamaan, kuinka rikas ja monipuolinen maa meillä on. Ja että tämä ei olisi pelkästään tätä kesää koskeva trendi. Matkailu työllistää ja siinä liikkuu merkittäviä summia rahaa. Näidenkin eurojen soisi jatkossa jäävän entistä enemmän hyödyttämään kotimaan taloutta.
Miten tämä kansainvälisesti muuttunut, luonnonläheisyyttä ja asumisväljyyttä arvostava uusi tilanne pystyttäisiin hyödyntämään meillä Oulussa?
Meillä on hyvin laaja ja monipuolinen kaupunki. Elämää sykkivä sydänkeskusta ja monia mahdollisuuksia tarjoavat alueet.
Koronan johdosta väljemmille asuinalueille on kysyntää. Hyödynnetään se.
Tarjotaan väljemmille alueille muuttajille hieman lähipalveluja, esimerkiksi idyllisiä kyläkouluja. Ne saivat nyt jatkoaikaa, kun kaupunginjohtaja veti niiden lakkautusesityksen pois kaupunginhallituksen kokouksessa.
Näin ollen valtuuston edellinen päätös on voimassa. Sen mukaan pienten koulujen tulevaisuutta tarkastellaan jatkossa mm. oppilasmäärien kehityksen perusteella. Tämä voidaan turvata erilaisilla kaavoitusratkaisuilla, kehittämällä yhdessä kevyen mallin kyläkaavoitusta. Kiiminkijokivarren kaavat ovatkin edenneet suotuisasti tähän suuntaan. Viimeisin esimerkki on Jokikylän ja Murron osayleiskaavan uudelleen valmisteltu esitys, jossa kuultiin alueen asukkaita ja heidän toiveitaan.
Myös kaupungin asukkailla ja tänne muuttavilla on mahdollisuus vaikuttaa. Asuinpaikan valinnalla ja yksityisten tonttien markkinoinnilla on merkityksensä. Kylien ja kyläkoulujen elinvoimaisuuden säilyttäminen on yksi tärkeä osa tähän uuteen trendiin reagoimisessa.
Uskon, että Oulussa on rohkeutta ja tahtotilaa toimia kylien kehittämisessä näin. Onhan meillä hyviä kokemuksia niin asemakaavaprosessin keventämisestä kuin alueeellisen suunnittelutarveratkaisun laatimisestakin. Tietääkseni em. asia tehtiin maassamme ensimmäisenä. Ollaan rohkeasti edelläkävijöitä myös kyläkaavoituksessa ja vastataan ihmisten toiveisiin.
Syksyn marjasato näyttää myös hyvältä, puolukat ja karpalot odottavat poimijaansa. Hyödynnetään ne vielä talteen ennen talven tuloa.
Hyvää syksyä kaikille!
Jorma Leskelä, kaupunginvaltuutettu, yhdyskuntalautakunnan jäsen, Keskusta