Iihin on suunnitelmissa perustaa päihteettömyyttä tukeva A‑kilta. Kyseessä on vapaaehtoisten vetämä avoin vertaistukiryhmä. Iin A‑kilta ry:n perustava kokous on maanantaina 28.9 syyskuuta Iin pappilassa, mistä seurakunta on luvannut huoneiston ryhmän kokoontumisiin jatkossa.
Iissä on toiminut vuodesta 2016 lähtien Oulunkaaren päihteettömyysryhmä, mikä on on terveysammattilaisten järjestämää tukitoimintaa. A‑killat toimivat vapaaehtoisten vertaisten vetäminä ryhminä, joihin tervetulleita mukaan ovat myös päihdetoipujien läheiset ja muut toiminnasta kiinnostuneet. A‑kilta tulee täydentämään Iissä tehtävää päihteettömyyttä edistävää tukitoimintaa.
A‑killan perustavasta kokouksesta sovittiin yhteisesti Oulunkaaren päihteettömyysryhmän päiväleirillä Iin Karhunsaaressa tiistaina. A‑killasta oltiin ryhmässä innostuneita ja odotukset ovat korkealla, sillä vertaistuki ja yhdessä tekeminen muiden saman kokemusten omaavien kanssa on mitä parhainta päihteettömyyttä tukevaa toimintaa.
– Tällaisessa porukassa on hyvä ja turvallista kertoa omista kokemuksistaan, saada ymmärrystä ja tukea ja tehdä asioita yhdessä. Toisilta voi myös kysyä ja saada neuvoja, mistä voi hakea mitäkin apua, todettiin ryhmässä.
Oulunkaaren päihdetyöntekijä Jenni Määttä kertoi, että päihteettömyysryhmä kokoontuu tiistaisin Laurintie 1:ssä kello 9–11.
Tiistain päiväleirille oli kutsuttu A‑kiltojen Liiton Pohjois-Suomen järjestökoordinaattori Kirsi Mäki. Hän uskoo, että Iissä A‑kiltatoiminta lähtee hienosti käyntiin. Mukana oli myös Haukiputaan A‑killan toimija ja perustajiin kuuluva Birgit Tyykiluoto, joka kertoi 2016 perustetun naapurikillan toiminnasta.
Haukiputaan A‑killalla on oma toimipaikka ja avoinna ollaan arkipäivisin. Toimintaan kuuluu myös kuntouttava työtoiminta. Retkiä tehdään yhdessä, ohjelmassa on myös naistenilta, bingoilta ja elokuvailta on tulossa. Birgit Tyykiluoto kertoi myös liiton järjestämistä koulutuksista, mistä saa valmiuksia yhdistyksen vertaistukitoiminnalle.
– Haukiputaan A‑kilta on oikea malliesimerkki ja menestystarina A‑kiltojen toiminnassa, kiitteli Kirsi Mäki.
Pohjois-Suomessa on 16 paikallista A‑kiltayhdistystä, jotka toimivat päihdetoipujien ja heidän läheistensä avoimina yhteisöinä. Yhdistyksissä omaa toimintaa voidaan suunnitella omien resurssien ja ryhmän toiveiden mukaan. A‑killoilla on perinteisesti yhteistoimintaa keskenään niin itsenäisesti kuin A‑kiltojen Liitto ry:n tukemana. A‑killat järjestävät yhdessä muun muassa retkiä ja tapahtumia ja kyläilevät toistensa luona. A‑kiltatoiminta on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta. Toiminta on päihteetöntä.
Tarkoituksena on, että Haukiputaan A‑kilta ja Iihin perustettava yhdistys tekevät yhteistyötä. Yhteistä toimintaa ja tapaamisia voidaan järjestää puolin ja toisin, suunniteltiin jo Iissä.
– Mukava nähdä uusia kasvoja!
Kun päihteistä pääsee irti, muutos voi merkitä yksinäisyyttä, kun entiset ympyrät ja kaverit jäävät. Yksin ei pidä jäädä sohvalle istumaan. Päihteiden jättämä aukko on hyvä täyttää jollakin tekemisellä. Päihdetoipujien ryhmät ovat matalan kynnyksen paikkoja tulla. Keskeistä ryhmien toiminnassa on, että ne tarjoavat jatkuvuutta.
Näin toimitaan
• Iin A‑kilta ry:n perustava kokus ma 28.9. klo 17 Iin Pappilassa. Kokoontumiset jatkossa maanantaisin klo 17 alkaen.
• Oulunkaaren päihteettömyysryhmä tiistaisin klo 9–11 Iissä Laurintie 1.
• Haukiputaan A‑kilta arkipäivisin klo 9–15 Simppulanharjuntie 14 C 5–8. Ryhmiä ja tapaamisia myös iltaisin. (Facebook: Haukiputaan A‑kilta ry).
• Tietoa A‑killoista: a‑kiltojenliitto.fi
“Raittius on hyvä asia”
Kokemuksia elävästä elämästä, päihderiippuvuudesta ja raitistumisesta:
– Joka ei ole itse kokenut, ei ymmärrä, ettei raitistuminen tapahdu vain pistämällä korkki kiinni.
– Raitistuminen on oppimisen tulos, kantapään kautta.
– Päihteiden jättämän aukon täyttävät luonnossa liikkuminen, marjastus, leipominen, askartelu, yleensäkin käsillä tekeminen. Jotkut tulevat uskoon.
– Eilen pyöräilin ja poimin 70 litraa puolukoita.
– Raitistumiseen tarvitaan usein pohjakosketus. Terveyden pettäminen ja sairastuminen.
– Lääkäri antoi kaksi vaihtoehtoa: raitistuminen tai hengenmeno.
– Lopetin juomisen, kun en jaksanut enää itseäni. Oli itsetuhoisia ajatuksia.
– Raittiina on ihana herätä aamulla ja juoda kahvit, kun ei ole paha olo.
– Nyt uskaltaa katsoa muita ihmisiä silmiin.
– Ystävät eivät yllytä juomaan, päinvastoin sanovat: sinähän et enää juo.
– Pääsin katkolta. Vastaan tuli kaveri ja tarjosi ryyppyä. En ottanut.
– Jos retkahtaa, ei pidä lannistua ja antaa kaiken mennä. On noustava.
– En kiusaa itseäni edes sillä yhdellä oluella.
– 2 kuukautta meni putkeen ja pullo viskiä päivässä, sairaalareissuhan siitä tuli.
– Lääkäri ei uusinut ajokorttia vaan ohjasi hoitoon. Kimmastuin ja join putkeen. Kaaduin ja jäi elinikäinen vamma. Se oli pysähdys.
– Lapset ja lapsenlapset ovat motiivi päihteettömyyteen.
– Pyysin taas rahaa läheisiltä lainaa. Tiesivät, mihin se menisi. Toivat kassin ruokaa. Se oli herätys.
– Vasta nyt tajuaa mitä huolta on aiheuttanut läheisille.
– Krapulassa työpäivä oli pitkä. Ohjattiin hoitoon. Tuli potkut.
– Julkisesta terveydenhuollosta saa apua. Katkaisuhoitoon ja rauhoittavat pillerit päälle. Pitkäkestoista tukea ja ohjausta tarvitaan. Jotkut loput elämäänsä.
– Vertaistukiryhmästä saa tukea ja uusia ystäviä. Voi kertoa omaa toipumistarinaansa ja saa ymmärrystä.
– Humalassa oli toki usein pirun kivaa, mutta raittius on hyvä ja parempi asia!