Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus toteaa, että Yli-Olhavan tuulipuiston hankevaihtoehtoa VE 2 voi pitää maakuntakaavan mukaisena. Tässä vaihtoehdossa Yli-Olhavan alueelle rakennetaan 48 tuulivoimalan tuulivoimapuisto. Yhteysviranomaisena toimiva ELY-keskus pitää VE1:n mukaista tuulivoimaratkaisua seudullisesti merkittävänä poikkeamisena maakuntakaavasta. Tässä vaihtoehdossa rakennettaisiin 68 voimalan tuulipuisto, jossa 20 voimalaa sijoittuisi selkeästi maakuntakaavassa osoitetun tuulivoima-alueiden ulkopuolelle.
Sekä ykkös- että kakkosvaihtoehdossa tuulivoimaloiden yksikköteho on 5–10 MW, tornin korkeus 200 metriä, lavan pituus 100 metriä ja voimaloiden kokonaiskorkeus on 300 metriä.
Yli-Olhavan tuulipuiston osayleiskaavan valmisteluaineisto sekä siihen sisältyvä ympäristövaikutusten arviointiselostus oli nähtävillä toukokuussa. Aineistosta jätettiin yhteensä 37 lausuntoa ja mielipidettä. ELY-keskuksen YVA-arviointiselostuksesta antamassa päätelmässä käydään perusteellisesti läpi hankkeen vaikutukset.
Sähkönsiirtovaihtoedoista ELY-keskus toteaa päätelmässä, että saadun palautteen ja muun selvityksen perusteella sähköasema on haitattominta rakentaa Iihin (Hervan sähköasema) Fingridin esittämällä tavalla. Uuden voimajohdon lisäksi sähkönsiirtovaihtoehtojen jatkosuunnittelussa tulisi pyrkiä ottamaan huomioon myös muut Iin alueelle suunnitteilla olevat tuulivoimahankkeet. Johtokäytävien haitallisia vaikutuksia tulisi pyrkiä minimoimaan yhteissuunnittelun keinoin.
Elinoloista ja viihtyvyydestä päätelmässä nostetaan esille lokakuussa toteutettu asukaskysely. Noin 60 prosenttia siihen vastanneista arvioi hankkeen vaikuttavan erittäin tai melko kielteisesti asuinviihtyvyyteen. Asukkaat ovat huolissaan maisemamuutoksesta, melusta infraäänineen ja välkkeestä. Mikäli sekä Yli-Olhavan että Ollinkorven hankkeet toteutuvat, on tuulivoimaloita Olhavanjokilaaksosta katsottuna nykyisen lännen puolen lisäksi myös etelässä ja pohjoisessa.
ELY-keskus toteaa tuulivoimaloiden tuovan muutoksen alueelle, jonka rauhallisuutta pidetään arvossa. Raportissa tuodaan esiin, että öisin näkyvät lentoestevalot ovat vähäisiä valonlähteitä verrattuna kaupungin tai valtatien aiheuttamaan valosaasteen määrään. Yhteysviranomainen huomauttaa kuitenkin, ettei Olhavan- tai Kuivajokilaaksoihin näy minkään kaupungin valot ja tuulivoimaloiden lentoestevalot sijaitsevat huomattavan korkealla verrattuna maanteiden valoihin. ELY-keskusen mielestä asukaskyselyn tuloksista olisi ollut hyvä laatia esitettyä analyyttisempi yhteenveto ja johtopäätösosio. Se toteaa, että kun kyseessä on varsin laaja tuulivoima-alue, voi siellä olla erilaisia osa-alueita vaikutuksen merkittävyyden näkökulmasta. Elinolot ja viihtyvyysvaikutukset voivat esimerkiksi joillakin kylillä nousta vähäistä selvästi suuremmiksi.
ELY-keskus toteaa, että arvioinnissa tulisi tarkentaa eri maisemakokonaisuuksiin sisältyvien osa-alueiden vaikutuksia. Puutteena maisemallisten vaikutusten arvioinnissa voi sen mukaan pitää sitä, ettei maisemallista muutosta ole kohdennetusti arvioitu Olhavanjoen varressa sijaitsevien pienkylien tai asutuksen suunnista, jossa vaikutuksia aiheutuisi yhtä aikaa tuulivoimahankkeen eri hankealueiden voimaloiden suunnista.
Yhteysviranomainen toteaa, että arvioitavista vaihtoehdoista VE2 on muun ohella luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen kannalta selvästi kokonaisuutena parempi kuin vaihtoehto VE1. “Kun otetaan huomioon VE1-vaihtoehdon kielteiset vaikutukset Tuuliaapa Iso Heposuon Natura-alueelle, jo rakennettujen voimaloiden siirtämälle päämuuttoreitille ja ekologisesti merkittävälle luonnonarvojen kokonaisuudelle, on toteutettavaksi vaihtoehdoksi valittava VE1 vaihtoehtoa selvästi suppeampi ratkaisu”, lausunnossa todetaan.
Yhteysviranomainen nostaa esiin Pohjanlahden päämuuttoreitille rakennettujen tuulivoimaloiden linnustoseurannoissa saadut tulokset. Sen mukaan laajojen tuulivoimala-alueiden väliin jätetyt voimaloista vapaat aukot mahdollistavat muuttolintujen turvallisen lennon tuulivoimala-alueiden välistä. Siksi pidetään ensiarvoisen tärkeänä jättää voimala-alueiden väliin riittävän laaja alue rakentamatta niin, että runsaalla muuttajamäärällä on esteetön ja turvallinen mahdollisuus lentää voimala-alueiden välistä.
ELY-keskus katsoo, että VE2 mukaisesti toteutettuna hanke ei merkittävästi heikennä Natura-alueen luonnonarvoja ja eheyttä. Vaihtoehto VE1 ei sen sijaan ole toteuttamiskelpoinen, sillä sen mukaisesti rakennettuna hankkeen voidaan katsoa heikentävän Natura-alueen eheyttä ja heikentävän uhanalaislajiston elinmahdollisuuksia tavalla, joka ei ole hyväksyttävissä. “Mikäli hanke toteutetaan VE2-vaihtoehtoa laajempana, on voimaloita karsittava VE1:n mukaisesta ratkaisusta”, päätelmässä todetaan.