Harva haukiputaalainen muistaa, että nyt tyhjillään olevan entisen kunnanviraston tontin kulmalla kotiseutumuseon vieressä Kirkkotiellä sijaitsi vielä 1960-luvulla rakennus, jota kutsuttiin valkoiseksi kouluksi.
Haukipudas-seura sai Anna-Maija Pietilä-Ventelältä vanhan valokuvan, joka esittää näkymää Kirkkotieltä. Koulun vanhempi osa on kuvassa vielä tumma ja laajennusosa valkoinen, mutta myöhemmin koko rakennus maalattiin vaaleaksi. Valokuva peräisin hänen pappansa Kalle Pietilän sukuarkistosta.
Haukipudas-seuralla on myös muita kuvamuistoja valkoisesta koulusta, joka oli alkujaan kauppahuone, seuraavaksi koulukäytössä ja myöhemmin vielä kunnan sosiaalitoimiston ja taksoitustoimiston tilana.
Liisa Ervasti-Julku Haukipudas-seurasta kertoo, että Santaholman sahan vaikutuksesta Kirkonkylän asukasmäärä lisääntyi, ja Kirkonniemen koulu kävi ahtaaksi. Kirkonniemen koulu eli punainen koulu sijaitsi nykyisen seurakuntakeskuksen takana ja on edelleen seurakunnan käytössä.
Vuonna 1920 kunnanvaltuusto päätti ostaa tien toisella puolella myytävänä olleen kauppias Tuomas Holman kauppakartanon. Siitä muodostettiin apuopettajan koulutalo lisäämällä huoneita. Taloon lisättiin koulusali ja oppilashuoneita sekä rakennettiin pihalle ulkohuoneet. Piirustukset laati rakennusmestari J. Karvonen. Värinsä perusteella rakennus nimettiin valkoiseksi kouluksi erotuksena Kirkonniemen punaisesta koulusta.
Valkoinen koulu jäi tyhjilleen, kun arkkitehti Martti Heikuran suunnittelema Kirkonkylän keskuskoulu (kivikoulu) valmistui vuonna 1953 kuntakeskuksen itäpuolelle. Kaikki opetus keskitettiin sinne. Kivikoulu on tällä hetkellä tyhjillään.
Vuonna 1955 tehdyn peruskorjauksen jälkeen valkoinen koulu otettiin ahtaaksi käyneen kunnantoimiston käyttöön. Tiloissa toimi sosiaalitoimisto ja taksoitustoimisto eli kunnan verotoimisto. Rakennuksessa oli jonkin aikaa myös kunnanjohtajan asunto. Varsinainen kunnantoimisto sijaitsi nykyisen seurakuntakeskuksen paikalla.
Valkoinen koulu paloi loppiaisaattona 1966. Syttymissyy jäi epäselväksi. Sosiaalitoimisto siirtyi vuokralle Sampo-pankin tiloihin Kirkkotien varteen. Kunnallinen ja valtiollinen verotus oli yhdistetty, ja verotoimisto kokonaisuudessaan toimi Niemeläntörmällä samassa talossa poliisilaitoksen kanssa, kertoo Liisa Ervasti-Julku.
Kun oppilaat oli keskitetty uuteen kivikouluun, sinne siirtyi myös oppikoulu, joka toimi Niemeläntörmällä Arjaksen talossa. Myöhemmin kivikoulun tilat kävivät ahtaiksi ja luokkia jouduttiin sijoittamaan ajoittain vielä punaiselle koululle ja valkoisen koulun vanhaan osaan, muistelee Ervasti-Julku.
Museo kiinni. Haukipudas-seura on päättänyt pitää kotiseutumuseon kiinni tänä kesänä koronatilanteen takia. Keväällä ei saatu varmuutta myöskään kesätyöntekijän työllistämisen mahdollisuudesta museoon.
Haukipudas-seuralla on ajankohtaisena asiana Haukiputaan kirkonkylän koulun eli kivikoulun suojelutilanne. Seura on esittänyt purku-uhan alla olevan koulun osittaista suojelemista. Asia on ratkaistavana ELY-keskuksessa syksyllä mahdollisten eri osapuolien uusien kuulumisten jälkeen.
Puretun kunnanviraston tontin ja torialueen kehittämissuunnitelmat etenevät. Kirkkotien varren tyhjälle tontille rakennetaan kerrostaloja ja torialuetta parannetaan. Tontilla oleva tykkimuistomerkki jäänee paikoilleen, mutta sitä siirretään museon suunnalle.
Kalle Pietilä, puulegojen kehittäjä ja keksijä
Vanhan valokuvan valkoisesta koulusta Haukipudas-seuralle lahjoittanut Anna-Maija Pietilä-Ventelä vieraili jokin aika sitten Haukiputaan kotiseutumuseossa Outi Hirvelän opastamana.
Kalle Pietilän (s. 1897, k. 1988) jäämistöstä löytyneen valokuvan ottajasta ei ole varmuutta, mutta se voi olla hyvinkin hänen itsenä ottama, sillä Kalle-pappa valokuvasi ja kehitti valokuvia itse. Kuvan on myöhemmin digitoinut Kalle Pietilän poika ja Anna-Maijan isä Lauri Pietilä (s. 1923, k. 2013).
Kalle Pietilä oli taitava käsistään ja hän kehitteli monenlaisia teorioita ja teki keksintöjä. Anna-Maija Pietilä-Ventelä kertoo, että pappa valmisti puusta nastapalikoita eli legoja, joita on myös pieni otos Haukiputaan kotiseutumuseossa näytillä. Niitä oli myös Kansallimuseon vanhojen lelujen näyttelyssä.
– Aion selvittää, voisinko saada Haukiputaan kotiseutumuseoon vähän enemmän näitä puulegoja nähtäväksi, suunnittelee Anna-Maija.
Puiset legot Kalle-pappa kehitteli 1950-luvulla samoihin aikoihin ellei aikaisemmin kun tanskalaiset legot tulivat markkinoille ja patentoitiin.
– Näissä puulegoissa oli erilaisten yhteensopivien palojen lisäksi ikkunoita, ovia ja muita elementtejä.
Anna-Maija Pietilä-Ventelä kertoo, että hän on koostamassa kirjaa Kalle-papasta ja hänen tekemisistään. Pappa kehitteli kastelujärjestelmän, jossa ei tullut hukkavettä ja avaruusilmapuntarin, joka ennusti ilmanalaa aikaisemmin kuin tavallinen ilmapuntari.
Oltuaan töissä uitossa hän keksi hukkupuiden nostoon kätevän uuden apuvälineen. Myös nahan työstämiseen hän kehitteli työkalun, joka helpotti vöiden ja rukkasten teossa. Nahkapaloja hän sai Åströmin nahkatehtaalta. Rautalangasta väännettyjen porrasmattojen kasaamiseen hän teki kätevän työvälineen. Potunnostoa helpottamaan syntyi käytännöllisen perunannostokärry.
Kalle-pappa oli kiinnostunut tähtitieteestä ja hän tutki tähtiä, vuorovesi-ilmiötä ja pasaatituulia. Hän liikkui mielellään luonnossa, hiihteli, valokuvasi ja kehitti kuvat itse sekä maalasi pääasiassa luontoaiheisia tauluja. Kun Titanicin uppoaminen järisytti maailmaa, hän kehitteli pinnalle jäävän merkkilaitteen, jonka avulla uponnut alus voitaisiin nopeasti paikantaa.
Kalle-papan asuinpaikkana oli Pateniemi, mutta nelostien rakentamisen alta oli muutettava pois 1950-luvulla. Uudeksi asuinpaikaksi tuli Kellon Kiviniemi, jonka merellinen ympäristö oli mieluisa.
Anna-Maija Pietilä-Ventelä kertoo, että Kallen poika eli hänen isänsä Lauri Pietilä oli ammatiltaan rakennusmestari. Talonrakennustöitä riitti yllin kyllin sodanjälkeisenä jälleenrakennusaikana. Myös isän käsissä syntyi monenlaisia puutöitä.
Valkoisesta koulusta uutta tietoa
3.7.2020
Artikkelista on poikinut palautetta. Tuulikki Holman muistitiedon mukaan vanhassa kuvassa (ylimpänä) ollut alunperin tumma rakennus oli laajennusosa ja vaalea rakennus Holman kauppakartano.
Toimitus