Oulun poliisi valvoo juhannuksen juhlintaa ja puuttuu rikkomuksiin sekä epäasialliseen muita häiritsevään käyttäytymiseen. Hyvä sää houkuttelee ihmisiä vesille, puistoihin ja mökkeilemään, minkä vuoksi poliisi kohdentaa valvontaa noille alueille.
Poliisista muistutetaan, että liikenteeseen tulee lähteä vain raittiina ja levänneenä. Poliisit valvovat juhannuksena yleistä järjestystä ja turvallisuutta, mutta vastuullinen käyttäytyminen lähtee jokaisesta itsestään.
– Vetoamme niin aikuisiin kuin nuoriinkin, että juhlinnassa otettaisiin toiset ihmiset huomioon. Vältetään roskaamista, turhaa melua ja häiriön aiheuttamista sekä pyritään sopuisaan, iloiseen juhlintaan, toivoo ylikomisario Arto Autio Oulun poliisilaitokselta.
Juhannuskokkojen polttaminen ja avotulen teko on kiellettyä metsäpalovaroituksen aikana. Ilmatieteenlaitoksen sivuilta voi tarkistaa, onko alueella metsäpalovaroitus.
– Rauhallinen ja selväpäinen juhlamieli kannattaa ottaa mukaan liikenteeseen, liikkuipa autolla, moottoripyörällä tai vaikka veneellä. Pysy vesillä selvänä, käytä pelastusliivejä ja huomioi muut vesillä liikkujat, muistuttaa komisario Pasi Rissanen.
Poliisi valvoo juhannusliikenteessä sekä perinteisesti että automaattivalvontalaittein. Valvonnan pääpaino on ajonopeuksissa, ohituksissa ja ajoetäisyyksissä. Juhannuksena poliisin ohjelmassa on lisäksi tehostettua rattijuopumusvalvontaa.
Kuljettajan ajokuntoon on hyvä kiinnittää huomiota, jotta ratin takana on levännyt, ajokuntoinen kuljettaja ja matkanteko on mahdollisimman turvallista.
Uuden tieliikennelain mukaan poliisi voi keskeyttää matkanteon myös tilanteissa, joissa päihtymys vaikuttaa selvästi kuljettajan ajokykyyn, vaikka rattijuopumusraja ei ylitykään. On myös hyvä huomata, että väsyneenä ajo on kiellettyä, vaikka alkoholia ei sinänsä enää ole veressä.
Merivartiostot valvovat vesiliikennettä tehostetusti ja varmistavat veneilijöiden turvallisuutta merellä. Juhannuksen aikana valvotaan esimerkiksi nopeusrajoitusten noudattamista.
Yhdessä Metsähallituksen kanssa merivartiostot valvovat muun muassa kalastusta, laittomia maastonuotioita ja maihinnousukieltoja.
Merivartiostosta huomautetaan, että tärkeintä on veneilijöiden oma vastuullinen toiminta, joka korostuu merellä liikkumisen turvatekijänä.
– Erityisesti kesän lämpimät säät ja juhannus houkuttelevat runsaasti veneilijöitä vesille. On muistettava, että emme ole vesillä yksin. Huolehditaan yhdessä turvallisesta juhannuksesta ja noudatetaan hyviä merimiestapoja ottamalla muut veneilijät ja luonto huomioon. Usein hukkumiseen johtavassa vesiliikenneonnettomuudessa on ollut osallisena alkoholi. Älä siis nauti alkoholia ennen vesille lähtöä ja pidä korkki kiinni veneillessä, merivartiosto tiedottaa.
Vinkit vesilläliikkujille
– Tarkasta merisää ennen lähtöä. Kerro suunniteltu reitti etukäteen lähipiiriisi kuuluvalle henkilölle ja muista ilmoittaa myös mahdollisista reitti- ja aikataulumuutoksista.
– Tiedä missä olet. Älypuhelimeen kannattaa ladata 112 Suomi ‑sovellus, jonka kautta soittaessa hälytysnumeroon sijaintitietosi välittyy automaattisesti ja hätätilanteessa avunsaanti nopeutuu. Kertaa tarvittaessa myös perinteiset navigointimenetelmät.
– Pidä vene ja varusteet kunnossa huoltamalla ne säännöllisesti. Huolehdi myös polttoaineen riittävyydestä, ja ota varakanisteri mukaan.
– Muista pelastusliivit. On elintärkeää huolehtia, että jokaisella matkustajalla on päällään asianmukaiset pelastusliivit — ne auttavat ainoastaan päälle puettuina.
– Varustaudu ensiapuvälineillä.
– Huolehdi, että veneessä on toimiva ja tarkastettu sammutin — joku muukin kuin lempi voi leimahtaa liekkeihin.
– Hätä- tai vaaratilanteen sattuessa merellä, ota yhteyttä meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000.