Kivipalvelu Jämsällä Kellon Holstinmäellä puhaltavat uudet tuulet. Vuodesta 2010 Kivipalvelu Jämsä Ky:tä pyörittänyt Jarmo Jämsä sai rinnalleen kolme uutta nuorta yhtiökumppania. Uudet omistajat ovat yrityksen entisiä työntekijöitä ja iältään 19–21-vuotiaita.
– Tulimme yhtiöön kesätöiden kautta jo useita vuosia sitten ja kiinnostus alan liiketoimintaa kohtaan vain kasvoi, joten päädyimme yhdessä uuden yhtiön Kivipalvelu Jämsä Oy:n perustamiseen, kertovat Josefiina Pyrhönen, Johanna Jämsä ja Veikka Hämäläinen.
Jarmo Jämsä on tyytyväinen, että toimintaan mukaan ja vastuuta kantamaan tuli nuorempaa väkeä ja sitä myötä myös uudistuksia on jo toteutettu, kuten verkkokauppapalvelun avaaminen.
Yritys valmistaa hautakiviä Oulun seudun sekä muiden Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueen hautausmaille. Palveluihin kuuluvat hautakivet kaiveruksineen, asennukset paikoilleen, entisöinti ja kivien oikaisutyöt.
Nyt korona-aikana oli otollista avata palvelu myös verkossa, missä pääsee tutustumaan hautakivimalleihin ja ‑koristeisiin ja voi jopa suunnitella itse ja tilata kiven verkossa. Suunnittelu ja tilaus onnistuu myös puhelimitse sekä sähköpostin välityksellä ja tietenkin perinteisesti henkilökohtaisesti palveltuna toimipaikassa. Asiakaspalvelussa on huomioitu koronaepidemiasta aiheutuneet poikkeusolot ja asennettu esimerkiksi suojapleksi palvelupisteeseen. Toimeksiantoja yritykselle välitetään myös hautaustoimistoista.
Alalla suru on läsnä, mikä edellyttää hienovaraista ihmisten kohtaamista ja asiakaspalvelua omalla persoonalla, summaavat yrittäjät toiminnan luonnetta.
Kivipalveluyrityksen 350 neliön suuruiset toimitilat työpajoineen sijaitsevat Holstinmäellä Vesuritiellä. Konkreettisten mallien ohella suunnittelussa apuna on käytössä tietokonepohjainen 3D-ohjelma, jonka avulla voi nähdä erilaisia kivi‑, kirjain- ja koristevaihtoehtoja ja miltä kivi tulee valmiina näyttämään.
Kun ennen hautakivet olivat pääsääntöisesti mustia ja malliltaan neliskanttisia, on nykyisin vaihtoehtona eri värejä ja muotoja.
Kiven kaiverrus voi olla kullattu, hopeanvärinen, maalattu tai syväkaiverrettu. Kaiverrus voi olla tekstiä tai koristeita, ja kiveen voidaan lisätä myös eri aiheisia metalli- tai pronssikoristeita. Uutta on hautakiveen tehtävät henkilökuvat tai maisemat. Uurnahautausten lisääntyessä muistolaattojen kysyntä on kasvanut.
Kivimateriaali tulee suomalaisilta kaivoksilta levyinä ja ne veistetään muotoonsa ja kaiverretaan valmiiksi Kellossa. Ennen aikaan hautakivien nimikaiverrukset on tehty käsin. Nykyisin kaiverruksen malli tulostetaan tietokonepohjaisesti kaiverrusteipille, jonka jälkeen kaiverrus tehdään hiekkapuhaltamalla sitä varten suunnitellulla laitteella. Kaiverruksia tehdään joko työpajalla tai hautausmaalla.
Jarmo Jämsä on kasvanut pienestä pitäen kiviammattilaiseksi, sillä hänen isällään oli hautakiviveistämö Raksilassa. Jarmo työskenteli rakennusalalla kivitöissä, mutta jatkuvien reissutöiden sijasta hän päätti alkaa tehdä hautakiviä kotinsa yhteydessä. Tilat kävivät liian ahtaiksi ja ajankohtaiseksi tuli hankkia toimitilat Holstinmäeltä. Tämäkin tila kävi pieneksi ja tarvittiin laajennus, nyt uudistetuissa tiloissa on alkamassa kolmas kesä.
Kesäaika on alalla vilkkainta, sillä uudet kivet asennetaan paikoilleen sulan maan aikaan ja tehdään myös oikaisuja ja korjauksia talven ja roudan jäljiltä. Alkukesä on kesästä kiireisin, sillä juhannukseksi halutaan saada haudat kuntoon. Hautakivien siirtoja hautauksen tieltä, lisänimien kaiverruksia ja muistomerkkien entisöintejä tehdään ympäri vuoden.
Hautakivi pysyy yleensä hyvänä 30–40 vuotta, mutta säävaihtelut vaikuttavat kivien kuntoon. Ammattilaisilla on käytössä järeitä puhdistusaineita ja keinoja sammalen poistoon. Hautakivien omatoiminen puhdistaminen lisää kivien ikää. Kiven voi puhdistaa pehmeällä rievulla ja käsitiskiaineella, mutta kannattaa olla varovainen kun pyyhkii kaiverruksia. Puhdistus kannattaa tehdä vuosittain siitepölykauden hellitettyä.