Raksilan market-alueen uusi kaavaprosessi on viittä vaille valmis vuosien työn tuloksena. Samalla tavalla kuin korona iski äkillisesti ja lujaa, on julkisuuteen tullut tieto Oulun yliopiston halusta rakentaa uusi kampus Raksilaan, market-alueelle. Marketeille ei ole uutta paikkaa tiedossa ja niiden tulevaisuus on nyt tuntematon. Halunnevatko marketit säilyttää paikkansa Raksilassa ei ole varmuudella tiedossa, mutta kaavassa niille oli paikat varattu.
Uusia, isoja asukaskeskittymiä on syntynyt muualle kaupunkiin, lieneekö sinne tarvetta saada uusia kauppaliikkeitä. Joka tapauksessa kaavatyöhon käytetyt resurssit ja suunnitelmat ”rutataan”roskikseen surutta. Pitkäjänteinen, kauaskatseinen ja huolellisesti suunniteltu kaavatyö on kuitenkin edelleen tarpeellinen Raksilan alueelle.
Monet asiat askarruttavat yliopiston siirtoasiassa. Onko opiskelijoita kuultu isommassa mittakaavassa, aidosti ja puolueettomasti? Muutamia kannanottoja yksittäisiltä nuorilta on lehdistössä ollut, mutta edustakoon tämä enemmistön mielipidettä? Sopii epäillä.
Miksi nuoria pakenee jatko-opiskelemaan muualle? Monet asianosaiset ja asiantuntijat ovat myös kirjoittaneet mielipiteensä julki, useat kokemukseensa perustuen. Pääsääntöisesti heidän kantansa on kielteinen. Mielestäni myös heidän mielipide on erityisen tärkeä, eikä siihen pidä suhtautua millään tavalla väheksyvästi. Siihen ovat jotkut puolustajat sortuneet.
Tärkeää on avoin keskustelu, kuten myös monipuolinen asian tarkastelu siitä, mitkä tekijät vaikuttavat vahvimmin yliopiston tasoon, houkuttelevuuteen ja edukseen erottumiseen muista yliopistoista. Opetuksen ja tutkimuksen tason tulee olla korkea, jopa kansainvälisestikin mitattuna. Siihen vaikuttaa se, saako yliopisto arvostettuja tutkijoita, professoreita ja tohtoreita opettamaan ja luennoimaan. Etäopetus on testattu nyt korona-aikana ja se on varmuudella tullut jäädäkseen. Tästä johtuen yhä useampi opiskelee kotoaan käsin ja silloin luennoitsija voi olla vaikka ”Himalajalla” tai Linnanmaalla pitämässä luentonsa.
On aivan varmaa, että yliopiston sijainnilla ei ole suurta merkitystä tulevaisuudessa. Maailmanlaajuisesti katsottuna huippuyliopistot sijaitsevat pääsääntöisesti kaupunkien laitamilla, ei ahtaissa kaupunkikeskuksissa. Matkailunähtävyyksiksi tai kaupunkien elävöittäjiksi niitä ei ole rakennettu.
Kaupungin kannalta katsottuna yliopiston mahdollinen siirtyminen Raksilaan aiheuttaa miljoonien investoinnit alueen logistiikkaan. Linnanmaan kehittämiseen opiskelijakampuksena on pitkällä aikavälillä upotettu paljon meidän kaupunkilaisten verovaroja, joten sekin tulee huomioida suunnitelmissa
Päättäjät ovat rakentaneet pysyviä, ei väliaikaisia tiloja.
Linnanmaan tilat ovat osin korjauksen tarpeessa kuten aina rakennuskanta ajan myötä. Linnanmaan vanhimmat osat on hyvin rakennettu, kuten asiantuntijat ovat kertoneet. Hyvällä huolenpidolla syntyy pysyvää ja arvokasta. Yliopiston imago tarvitsee perinnettä ja se syntyy myös pysyvyyden kautta.
Ainutlaatuinen valtti meillä on yliopiston yhteyteen rakennetusta teknologiakylästä ja monien muiden toimien siirtämisestä yliopistoalueelle, ei vähiten ammattikorkeakoulusta. Yliopiston ja ympäröivän yhteiskunnan, esimerkiksi yritysten yhteistyölle on Linnanmaalla kasvanut mahdollisuuksia, se tulee taata ja vahvistaa tulevaisuudessakin. Se on Oulun vahvuus.
Pandemian myötä on nyt alettu ennakoida tulevaisuudessa lisääntyvää tarvetta pysyä paikoillaan.
Aikaisempaa enemmän arvostetaankin luonnonrauhaa, fyysistä etäisyyttä ja rauhallista elämänympäristöä, jota juuri Linnanmaa tarjoaa. Käännetään nykyinen sijainti yliopistomme vahvuudeksi.
Hajautettu aluerakenne olisi myös merkittävä kestävyys- ja kriisivalmiustekijä. Jos edellä mainitut referenssit vahvistuvat pandemian seurauksena, voi tällä olla seurauksia Suomen kaupungistumiselle. On aiheellisesti pohdittava mitä etua on ahtaasta elämisestä.
Linnanmaan alue lähiöineen tulisi kiinteämmäksi ydinkeskustan kanssa liikennejärjestelyillä. Lukuisissa kaupungeissa on oivallettu aikoja sitten yhdistää eri osat toisiinsa raideliikenteellä. Nonstoppina kulkeva ratikka keskustan ja Linnanmaan välillä olisi helppo ja kaupungille paljon kannattavampi ratkaisu, kuin yliopiston siirtyminen keskustaan.
Eeva-Maria Parkkinen, kaupunginvaltuutettu, Keskusta