Varma kevään merkki on Kiiminkijoen jäälle sillan kupeeseen Niemeläntörmän suvantoon ilmestyvä lippupoiju. Merkin liikkuminen Kiiminkijoen ylittävän sillan yläjuoksun puoleisen kaiteen kohdalle on merkki jäidenlähdöstä. Haukiputaan Mieskuoro on järjestänyt jäidenlähtöarvausta 1980-luvun alusta lähtien.
– Muutamana alkuvuotena jäällä oli tynnyri ja joskus jopa ovikin. Pitkän aikaa olemme käyttäneet tätä nykyistä lippua, joka on ympäristön kannalta parempi ja yleensä se löytyy jokisuulta jäidenlähdön jälkeen, kertoo Matti Teräs.
Jäidenlähdön h‑hetken lähestyminen pitää mieskuorolaiset liikkeellä ja valppaina, sillä silloin Niemeläntörmän rantapenkereellä vartioidaan lipun liikkeitä jäällä yötäpäivää 1–4 tunnin vartiovuoroissa.
Viime keväänä jäät lähtivät liikkeelle jo aikaisin 23.4. eli juuri tänään Rantapohjan ilmestymispäivänä.
– Tuli kiire, olin rantatörmällä ja siitä piti äkkiä mennä Kiiminkijoen sillalle katsomaan mihin kellonlyömään lippu on sillan kohdalla, muistelee Matti Teräs.
Pääsääntöisesti jäidenlähtö joesta ajoittuu vapun tienoille. Teräksen pitämien tilastojen mukaan vuosina 1992 ja 2015 jäät lähtivät jo 19.4. Vuonna 1997 jäidenlähtö tapahtui myöhään, vasta 13.5. Myös vuonna 2017 jäät menivät myös varsin myöhään 7.5.
Monesti on käynyt niinkin, että jäät näyttävät olevan liikekannalla, mutta passissa on oltu useita päiviä tai yli viikko. Yleisemmin jäät lähtevät kun yläjuoksulta pukkaa jäälauttoja, joskus taas jäät sulavat miltei paikoilleen.
Tämän kevään jäidenlähtöarvausaika päättyi pääsiäisen jälkeen. Arvauksen hinta oli kaksi euroa. Arvauksia listaan mahtuu 1200 kappaletta, mutta tänä vuonna niitä oli 908, sillä arpalistoja ei voinut koronatilanteen takia kierrättää entiseen malliin. Arvauksen saattoi jättää myös puhelimitse.
– Jäänlähtöarvaus on meille sellainen pitkä perinne, jota halutaan vaalia. Saamme tästä pienen lisän mieskuoron tuloihin. Oikein tai lähimpään arvanneille on luvassa palkintoja. Koska kyseessä on arpajaiset, tarvitaan lupa poliisilta ja tarkat listat tuloksineen myös tarkistetaan, kertoo Matti Teräs.
Tulvatilanne on Haukiputaalla ollut pitkään varsin rauhallinen. Muistissa on pahojakin tulvia. Tulvariskejä on ehkäisty jäitä räjäyttämällä jokisuulta ja jäänsahauksella, jotta yläjuoksulta tuleva vesi pääsisi virtaamaan mereen.
Matti Teräs muistaa työskennellessään Haukiputaan Sähköosuuskunnalla kuinka 80-luvun lopulla tulva aiheutti ongelmia sähkönjakeluunkin kun jäät nousivat yläjuoksulla Jämsänsuvannossa.
Siikasaaressa koettiin noin 50 vuotta sitten vaikeita tulvia. Vesi nousi taloihin ja teillä ja pihoilla soudeltiin veneillä. Kautta aikojen jäidenlähtö on kiehtonut ihmisiä, mutta aiheuttanut myös vaaranpaikkoja.
Lapsuudessaan lähellä Kiiminkijokea asunut siikasaarelainen muistelee vuosikymmenten takaisia aikoja:
– Keväisin kavereiden kanssa seurattiin jännityksellä jäiden lähtöä. Uhkarohkeasti hypittiin jäälautoilla ja aina kun vesi alkoi nousta, juostiin pakoon. Hauskaa, jännää ja välillä vaarallistakin se ainakin meille lapsille oli. Asian vakavuus valkeni minulle viimeistään sinä vuonna, kun vesi ryöppysi kotitalomme lattialle. Venekuljetuksella mentiin naapuriin yöksi. Vesi tuli ainakin kahtena keväänä pihalle ja yhden kerran kodin sisälle, hän muistelee.