Kiimingin seurakunnan kirkkoherra Pauli Niemelä kertoo, että korona-kriisi panee ihmiset miettimään elämän peruskysymyksiä ja merkityksiä, ja kirkon tehtävä on sanoittaa näitä asioita ja pohtia vastauksia yhdessä seurakuntalaisten kanssa. Tämän lisäksi seurakunta osallistuu edelleen käytännön tasolla ihmisten arkeen muun muassa kirkollisten toimitusten muodossa ja etsii työaloittain uusia keinoja virtuaalisen kanssakäymiseen.
Toistaiseksi muun muassa hautajaiset on pystytty järjestämään Kiimingin seurakunnassa poikkeusolojen sääntöjen mukaan Niemelän mukaan varsin sujuvasti. Siunaamisia on toteutettu pienelle saattojoukolle haudalla ja jotkut ovat siirtäneet muistotilaisuuden järjestämisen tulevaisuuteen esimerkiksi kuoleman vuosipäivään. Myös ristiäisiä ja vihkimisiä voi halutessaan siirtää uuteen ajankohtaan.
– Siihenkin on varauduttava, että hautauksissa tulee ruuhkaa, Niemelä sanoo.
Lapsityön puolella on muun muassa Oulun seurakuntayhtymässä käynnistymässä päivittäistä lastenohjelmaa netissä Pikku Kakkosen tyyliin. Kiimingin seurakunnan Facebook-sivu tarjoaa monenlaista tietoa ja ohjelmaa seurakuntalaisille.
– Kasvatustyön puolella pohditaan tilanteen pitkittyessä rippikoulujen toteuttamista virtuaalisesti. Voi olla että osa rippikouluista vain siirretään eteenpäin, Niemelä sanoo.
Uusia avauksia on syntynyt hänen mukaansa Kiimingin seurakunnan nuorisotyössä muun muassa isoskoulutuksen pariin. Myös nuorten virtuaalinen peli-ilta eli nuorkkari on käynnistänyt toimintansa.
– Olemme pystyneet todella nopeasti tekemään ison loikan digimaailmaan, ja haluankin ajatella, että tämä on tulevaisuutta silmällä pitäen hyvä, että olemme pakotettuja miettimään uusiakin työtapoja. Tietenkin seurakunnan ensisijainen tehtävä on on olla kokoontuva ja yhteisöllinen, Niemelä korostaa.
Myös seurakunta on Oulussa lähtenyt mukaan kaupungin kehittämään Oulu-apuun, jossa useat eri toimivat vastaavat riskiryhmäläisten ja muiden apua tarvitsevien tarpeisiin.
– Kirkon valmiussuunnitelman mukaan meidän tehtävämme tällaisessa tilanteessa on kansakunnan henkinen huolto. Haluan, että kriisin keskellä emme sulkeudu, vaan pidämme huolta toisistamme ja pidämme yllä toivoa. Annamme elämän juurihoitoa, Niemelä kuvailee.