Mika Kulju: Kaksintaistelu lumessa. Lapin talvisota 1939–1940
Talvisodan päättymisestä tulee maaliskuun 13. päivänä 80 vuotta. Talvisodasta on kirjoitettu varmaan satoja kirjoa, tutkimuksia, muistelmia, romaaneja. Torniolainen historioitsija ja tietokirjailija Mika Kulju on kirjoittanut mainion kirjan talvisodan vähemmän esillä olleesta aiheesta Lapin taisteluista.
Suomen selviämisen kannalta merkittävimmät taistelut käytiin sodan loppuvaiheessa Kannaksella ja Laatokan Karjalassa sekä ennen niitä Suomussalmella. Mika Kulju tuo teoksessaan esille Lapin sotatoimien merkityksen talvisodan lopputuloksen kannalta. Lapin taistelut käytiin Petsamon ja Sallan alueilla.
Suomen sodanjohto ei nähnyt ennen talvisotaa Lapin kairoja kovin tai ainakaan riittävän tärkeiksi. Linnoitustöitä ei oltu juuri tehty, tiedustelu ei ottanut neuvostoliittolaisten varustautumista Sallan korkeudella riittävän vakavasti ja evakuointiin oli valmistauduttu huonosti. Kun sota alkoi, oli puolustuksessa riittämättömästi miehiä, panssarintorjuntaan ei ollut kalustoa, puhumattakaan ilmatilan puolustuksesta. Vaikka Petsamon merkitys oli kasvanut nikkelikaivoksen takia, eikä ollut vaikea arvata Neuvostoliiton kiinnostusta alueen valtaamiseen, oli puolustukseen varauduttu vain muutamalla komppanialla, joista yksi koottiin sodan sytyttyä kaivoksen työntekijöistä.
Neuvostoliittolaiset etenivät sodan alussa muutamassa viikossa 120 kilometriä. Heidän huoltonsa vaikeutui, kun etäisyydet pitenivät. Vihollisen eteneminen pysähtyi ja suomalaisten kaukopartiotoiminta teki tuhoa selustassa. Lumi ja pakkaset auttoivat osaltaan suomalaisia. Petsamon puolustussodan merkityksen Mika Kulju näki siinä, että vähäisin tappioin onnistuttiin sitomaan suuri vihollisjoukko kolmen kuukauden ajaksi.
Neuvostoliiton tavoitteena oli Sallan suunnassa edetä muutamassa viikossa Kemijärven ja Rovaniemen kautta Ruotsin rajalle Tornioon. Soittokuntakin oli mukana paraatimarssia varten. Puna-armeijan massiivinen hyökkäys oli Suomen sodanjohdolle yllätys, mutta tilanteen paljastuttua lähetettiin alueelle lisää joukkoja ja apuun tuli myös 8 000 ruotsalaista vapaaehtoista. Vajaassa parissa viikossa puna-armeija eteni sata kilometriä Pelkosenniemen suuntaan. Joulukuun puolivälissä suomalaiset saavuttivat oivallisen koukkaustaktiikan ansiosta tärkeän voiton Pelkosenniemellä ja vihollinen pysähtyi sillä lohkolla. Mika Kuljun mukaan Pelkosenniemellä käytettiin ensimmäistä kertaa suomalaisten lyömäasetta mottitaktiikka.
Samaan aikaan käytiin Sallassa Mäntyvaaran taistelu, joka päättyi suomalaisten voittoon. Kirjan nimen Kaksintaitelun Kulju otti Mäntyvaaran taisteluista, jossa välillä oteltiin mies miestä vastaan pistimin ja puukoin. Vihollinen perääntyi ja Tornio jäi näkemättä. Pelkosenniemen ja Mäntyvaaran taistelut ovat jääneet Raatteen ja Kannakasen taistelujen varjoon, mutta ne olivat merkittävästi vaikuttaneita tapahtumia talvisodan lopputulokseen ja samalla Suomen historiaan.
Tätä mieltä oli talvisodassa Lapin ryhmän komentajana ollut Kurt Wallenius, joka piti nimenomaan Mäntyvaaran taistelua ratkaisevana koko pohjoisen sotatapahtumien joukossa mahdollistaen Raatteen voitonkin. Mainittakoon, että Walleniuksen kakkosmiehenä oli toinen Lapin legenda Oiva Willamo, joka sai myöhemmin kyseenalaisempaa kuuluisuutta puolisonsa Annikki Kariniemen kirjoissa. Lapin taisteluista on kirjoittanut romaaneja kirjailijanimimerkki Uula Aapa, jonka asiantuntemuksen takaa se, että hän, oikealta nimeltään Akseli Väänänen, toimi Sallan taisteluissa pataljoonan komentajana.
Mika Kulju historian tutkijana on tehnyt kirjaansa suuren ja tarkan taustatyön ja kirjoittaa mukaansa imaisevasti. Lapin taistelujen lisäksi kirjassa on tiivistelmä talvisodan kulusta, minkä ansiosta asiaan vähemmän perehtynytkin saa hyvän kuvan tuosta 108 päivän jaksosta, joka Suomen 100-vuotisessa historiassa on merkittävimpiä.