Vanhempien, isovanhempien ja miksei nuorten itsensäkin kannattaa lukea tänään Rantapohjasta haukiputaalaisen sosiaalisen median asiantuntijan Harto Pönkän haastattelu. Jutusta voi löytää vastauksia siihen, miten lasten ja nuorten tietokoneiden ja puhelimien käyttöön pitäisi suhtautua.
Luultavasti meillä kaikilla on lähipiiristään havainto lapsesta tai nuoresta, joka uppoutuu puhelimensa tai tietokoneensa käyttöön niin, että ulkomaailma unohtuu täysin ja käytöstä näyttää kehittyneen suoranainen riippuvuus. Käytön rajoittaminen voi johtaa riitoihin ja rasittavaan jatkuvaan käskyttämiseen. Etenkin puhelimien viihdekäyttöön joudutaan kouluissa puuttumaan päivittäin. Arjessa väsyneen aikuisen on helppo antaa digimaailman olla lapsensa hoitaja.
Aikuisen on hyvä tietää, mitä hänen lapsensa touhuaa laitteillaan. Harto Pönkä kehottaakin aikuisia kysymään lapselta ainakin viikoittain sosiaalisen median asioista ja tutustumaan lapsen käyttämiin sovelluksiin.
Sosiaalisen median palvelut eivät myöskään ole vaarattomia. Verkon kautta lasta voi lähestyä joku väärällä nimellä pahat mielessään. Kannattaa myös muistaa, että erilaisia sovelluksia ei tehdä aivan pyyteettömästi. Loppujen lopuksi niillä on tarkoitus ansaita rahaa.
Somen käyttö ei ole aina asiallista aikuisillakaan. Moni on jo alkanut tympääntyä some-kohuihin, joita esimerkiksi kansanedustajat tahallaan tai tahattomasti herättävät. Ehkä käsitykseni on väärä, mutta eikös edustajiemme tulisi olla kansakunnan parhaimmistoa ja esimerkkinä muille.
Lapsilla ja nuorilla pitäisi olla vapaa-aikanaan muutakin tekemistä kuin kököttää hartiat lysyssä ruutujensa äärellä. Sekin on päätöksen asia, josta vanhemmilla on suuri vastuu. Esimerkiksi liikuntaharrastus tekee hyvää kaikille. Jos kouluasiat hoidetaan kunnolla ja nukutaan riittävästi, ei ruutujen katselulle jää niin paljon aikaa.