Miten löydän oikean väylän opintouralle ja työelämään? Ryhtyisinkö yrittäjäksi? Näihin kysymyksiin sai ohjausta ja vastauksia OSAO:n Haukiputaan yksikössä eilen järjestetyillä työelämä- ja jatko-opintomessuilla.
Mukana oli järjestävän oman yksikön koulutustarjonnan esittelijöiden ohella kaikkiaan noin 25 toimijaa eri pisteissä. Paikalla oli kattavasti mukana ammattikorkeakouluja sekä autoalan ja palvelualojen yrityksiä. Tietoa sai myös koulutushankkeista sekä kevytyrittäjyydestä, mikä voi olla matalan kynnyksen väylä oman yrityksen perustamiseen.
Ilouutinen on, että työllistymisnäkymät ovat monilla aloilla hyvät.
Maanrakennus Keränen Oy:n pisteessä kuljetuspäällikkö Ulla Kangasluoma ja vihertyöntekijä Veera Eteläinen innostivat opiskelijoita hakemaan kesätöihin ja töihin yritykseen. Maansiirtourakointia ja vihertöitä tekevän Keräsen toimipaikka sijaitsee Ruskossa ja työkohteita on laajalti Oulun seudulla. Yrityksellä on myös korjaamo.
– Meillä on nyt talviaikaan parikymmentä työntekijää, mutta sesongin alkaessa keväällä tarvitaan paljon enemmän. Meillä on töitä koneen- ja autonkuljettajille ja asentajille, kertoi Kangasluoma.
Veera Eteläinen työskentelee viherpuolella ja hän on tykännyt työstään. Siihen kuuluu vaihtelevia tehtäviä kuten puutarhanhoito, kitkeminen, siistiminen ja istuttaminen.
OSAO:n Haukiputaan yksikössä maanrakennuskoneenkuljettajaksi opiskeleva Hanna Jaukkuri oli Keräsellä työssäoppimisjaksolla viime keväästä syksyyn. Hän on aikuisopiskelija ja kokee, että on nyt omalla alallaan. Hän on tyytyväinen niin opiskeluun kuin harjoitteluunkin työpaikalla. Pian ammattiin valmistuvalla Jaukkurilla on jo työpaikka tiedossa.
Hyvien työllistymisnäkymien ohella tapahtuman toinen positiivinen viesti oli, että tätänykyä opintouria voidaan rakentaa aiempaa enemmän oppilaiden toiveiden ja tavoitteiden mukaan. Oulun seudulla on alkanut yhteistyö kolmen koulutusasteen; OSAO:n, ammattikorkeakoulun ja yliopiston kesken. Tämä tarkoittaa sitä, että opiskelijoille voidaan räätälöidä opintopolkuja ja kursseja voidaan tarjota ristiin. Kun esimerkiksi ammatillisessa koulutuksessa olevalla opiskelijalla on jatkosuunta tiedossa, voidaan oikeilla kurssivalinnoilla vaikuttaa niin, että opinnot hyödyntävät jatko-opiskelua ja voidaan hyväksilukea. Ammatillisessa koulutuksessa voidaan puolestaan tarjota ammattikorkeakoulun opiskelijoille oppia käytännön kädentaitoihin liittyvissä tehtävissä.
Yhteisiä opinpolkuja kolmella eri koulutusasteella rakennetaan esimerkiksi autopuolella ja talonrakennusalalla, kertoivat autoalan koulutuspäällikkö Marko Hyyrylänen ja opintopäällikkö Jorma Uusitalo OSAO:n Haukiputaan yksiköstä.
Koulutuksen ja työelämän yhteistyö ja sen merkitys vahvistuu edelleen, uskoo Jorma Uusitalo.
– Yrityksissä on huomattu, että ammattitaitoisten ja motivoituneiden työntekijöiden saamiseksi pitää ja kannattaa olla mukana jo opiskeluvaiheessa. Usein käykin niin, että työharjoittelupaikasta tulee myöhemmin työpaikka.
– Autoalalla yritykset järjestävät myös yhä enemmän räätälöityä koulutusta tarpeisiinsa yhteistyössä oppilaitoksen kanssa, kertoi Hyyryläinen.
Opinto-ohjaaja Erja Seppälä kertoi, että toisen asteen koulutuksesta ammattiin valmistuvista noin puolet jatkaa jatko-opintoihin esimerkiksi ammattikorkeakouluun. Puolet suuntautuvat suoraan työelämään, osa menee armeijaan.
Myös yrittäjyys on tänä päivänä vahvasti yksi vaihtoehto nuorille esimerkiksi palvelu- ja muotialoilta tai tai ravintola- ja cateringalalta valmistuville. Koulutukseen sisältyykin yrittäjyysopintoja.
– Yhä useammalla nuorella on rohkeutta valita myös yrittäjyys.
Seppälän mukaan keskiasteen ammatillinen koulutus antaa vahvan kivijalan tulevaisuuteen ja suuntautua vaikka mihin.
Kevytyrittäjyydestä messuilla kertomassa ollut Matti Jääskeläinen Omapaja-palvelusta uskoi, että jatkossa “alustatalous” lisääntyy. Omapaja on esimerkki matalan kynnyksen palvelusta, joka tarjoaa kevytyrittäjäksi ryhtyvälle laskutus- ja kirjanpitopalvelua ilman, että tekijällä tarvitsee olla omaa y‑tunnusta.
Palvelu tarjoaa alustan myös työn markkinointiin. Alustat kokoavat niin palveluiden tarvitsijat kuin niiden tekijät.