Hammasharjan vaihto uuteen riittävän usein on opetettu meille kaikille viimeistään alakoulusta alkaen, mutta harjan ja muiden hammashuollon välineiden oikeasta säilytyksestä vaihtojen välillä ei puhuta samassa mittakaavassa. Oikealla säilytyksellä on kuitenkin suuri merkitys suun terveyden kannalta. Tärkeää on säilyttää harja ilmavasti ja erillään muista hammasharjoista.
– Jos harjat eivät pääse käytön välillä kuivahtamaan, bakteereilla on erinomaiset mahdollisuudet lisääntyä harjaspäässä. Jos eri käyttäjien harjojen harjaspäät pääsevät kosketuksiin toistensa kanssa, käyttäjät tulevat tartuttaneeksi bakteerinsa toisillensa, Hammaslääkäriliiton terveyden edistämisen asiantuntija Hannu Hausen neuvoo.
Jotta harja pääsee kuivahtamaan, harjaspään pitää osoittaa hammasmukissa ylöspäin. Jokaisella pitää olla oma muki, ja mukien välillä pitää olla riittävästi tyhjää tilaa, ettei tahattomiakaan kontakteja pääse tapahtumaan.
Jos harjataan sähköhammasharjalla, sen harjaspää pitäisi aina käytön jälkeen irrottaa ja huuhdella myös sisäpuolelta kuumalla vedellä. Jos sähköhammasharjan harjaspäätä ei jaksa irrottaa ja huuhdella jokaisen käyttökerran jälkeen, se pitää tehdä ainakin niin usein, että harja säilyy siistinä ja toimintakuntoisena.
– Jos samaa sähköhammasharjan runkoa käyttää useampi henkilö, tämä asia hoituu automaattisesti, Hausen huomauttaa.
Hammastahnan ja hammaslangan säilytyksen suhteen voi ottaa rennommin. Niiden säilytykseen ei ole varsinaista ohjeistusta, mutta vinkki löytyy.
– Jos eri käyttäjillä on yhteinen hammastahnatuubi, hammastahnaa ei kannata annostella suoraan harjan harjaspäälle, jos jollakulla on suussaan sellaisia mikro-organismeja, joiden tarttuminen muille käyttäjille ei ole suotavaa.
Osassa hammastahnatuubeja on parasta ennen ‑päiväys, mutta kaikista sellaista ei löydä hakemallakaan. Onneksi hammastahnan pilaantuminen ikääntymisen takia on pieni haitta.
– Yleisin este hammastahnan käyttökelpoisuudelle on sen kuivahtaminen. Tämä on helppo havaita siitä, että tahnaa on vaikea saada pursotettua ulos tuubista, Hausen toteaa.
Hammasharja pitää panna vaihtoon siinä vaiheessa, kun sen harjakset alkavat hiukankin harittaa. Alkavan harittamisen huomaa parhaiten katselemalla harjaspäätä ”kamarapuolelta” käsin eli harjakset itsestä poispäin osoittaen.
– Jos harjaksien päitä näkyy, harja menee vaihtoon. Sähköhammasharjan harjaspäät kestävät yleensä käyttökuntoisina pitempään kuin perinteisten harjojen, mutta kun vähäisiäkin harittamisen merkkejä näkyy, harjaspää kannattaa vaihtaa, Hannu Hausen neuvoo.
Hammasväliharjat pitää vaihtaa huomattavasti useammin kuin hammasharjat. Vaihtamisen tarpeen varhaisimmat merkit on helppo havaita, kun vertailee sitä, miltä käytössä olevan hammasväliharjan harjaspää tuntuu sormien välissä, kun tuntumaa vertaa käyttämättömään väliharjaan. Jos tuntumissa on eroa, väliharja joutaa vaihtoon.