Iin vanhan Haminan kaivauksilta vuonna 2009 löydetty ristiriipus on esillä Pohjois-Pohjanmaan museossa avautuneessa näyttelyssä. Huolella haudatut – arkeologisia tutkimuksia Pohjois-Suomesta ‑näyttely kertoo 1200–1800-luvuilla pohjoissuomalaisiin kirkkoihin haudatuista vainajista ja ihmiskohtaloista.
Iin Haminan keskiaikaisen kirkon paikan kaivauksissa löytynyt venäläisen kulttuuripiirin alueella valmistettu risti kuului 1400-luvulla haudatulle 20–30-vuotiaalle naiselle. Iiläisen Kultasepänliike Kulta-Aallon yrittäjä, kultaseppä Lea Aalto toteutti vanhan ristin pohjalta Iin wanhan Haminan koruristin, joka julkistettiin kolmisen vuotta sitten. Pohjois-Pohjanmaan museossa onkin esillä vanhan Haminan ristin rinnalla myös Lea Aallon valmistama risti. Aalto oli myös näyttelyn avajaisissa kertomassa ristin taustasta ja sen tekemisestä.
Huolella haudatut ‑näyttelyssä on esillä myös muita hautalöytöjä muun muassa Iistä ja Haukiputaalta. Kirkkoon hautaaminen oli keskiajalta 1700-luvun loppuvuosikymmenille saakka yleinen hautaustapa. Hautasija kirkossa oli arvostettu ja siitä jouduttiin maksamaan seurakunnalle suurempi maksu. Vuosisatoja jatkunut perinne johti useissa kirkoissa siihen, että lattioiden alainen tila oli täyttynyt hautakammioista ja arkuista.
1990-luvulta 2010-luvulle tehdyissä arkeologisissa tutkimuksissa Oulussa, Hailuodossa, Iissä, Torniossa ja Keminmaassa on selvitetty pohjoissuomalaisia hautaamisen tapoja. Pienen lapsen kuoltua hänet haudattiin kauniisti valkoisilla kankailla sisustetussa arkussa. Hänen käteensä asetettiin helmistä ja silkkikankaista valmistettu kukkakoriste.
Näyttely pohjautuu Oulun yliopistossa tehtyyn Emil Aaltosen säätiön ja Suomen Akatemian rahoittamaan monitieteiseen kirkkohautauksia ja pohjoissuomalaisia hautaustapoja käsittelevään tutkimukseen. Näyttelyt on tuotettu yhteistyössä Oulun yliopiston arkeologian alan tutkijoiden, Pohjois-Pohjanmaan museon, Tornionlaakson museon ja Kemin historiallisen museon kesken.
Näyttely on esillä Pohjois-Pohjanmaan museossa 24.5. saakka.